ENGLAND — ISLAND 1-2

De fleipet med at landet måtte bytte nasjonaldag etter den historiske seieren mot Østerrike for fem dager siden. Mandag sto Island for en enda større fotballbragd da England forsvant ut av Europa for andre gang denne uken. For England endte nok et mesterskap i skuffelse, etter store forventninger på forhånd.

Scoringer av Ragnar Sigurdsson og Kolbeinn Sigthorsson snudde oppgjøret etter at Wayne Rooney hadde send favorittene i ledelsen fra straffemerket etter bare fem minutter.

De engelske stjernene klarte ikke å slå tilbake, og dermed er Island klare for kvartfinalen EM, der de møter vertsnasjonen Frankrike på Stade de France på søndag.

— Dette var episk og ubeskrivelig og mer enn en seier i en fotballkamp. Det er et eventyr, sier Islands keeper, Hannes Halldorsson til NRK.

— England trodde dette ville bli en enkel jobb. De trodde dette skulle bli en «walk in the park». Det ble det ikke. Mot slutten fikk de litt panikk, mente Islands målscorer Ragnar Sigurdsson, ifølge NTB.

Etter kampen ble det klart at Roy Hodgson trekker seg som engelsk landslagssjef.

Snudde i løpet av 14 minutter

Det så tidlig ut som at storfavoritt England kunne få en enkel vei mot kvartfinale mot vertsnasjonen Frankrike. Bare tre minutter var spilt da Raheem Sterling ble felt og og tildelt straffespark. Det banket kaptein Wayne Rooney i nettmaskene, og dermed sto det 1-0 til England.

Ledelsen varte i cirka ett minutt. Krigerne fra Island fikk et innkast, ballen ble stusset inn i feltet, der Ragnar Sigurdsson satte inn utligningen.

1-1: Ragnar Sigurdsson sørget for jubel da Island utlignet momentant etter Englands åpningsmål. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Livepic/NTB scanpix

— Jeg tror at vi scoret vårt andre eller vårt tredje på innkast i dette mesterskapet. Det er ett av våre kjente våpen og burde ikke ha kommet som noen overraskelse på noen, mente målscorer Sigurdsson.

Etter 19 minutter var overraskelsen komplett. Kolbeinn Sigthorsson fyrte av et skudd fra cirka 20 meter. Skuddet var lurt, men burde blitt stoppet av Joe Hart, men England-keeperen måtte se ballen rulle rolig inn i nettet.

England var rystet, og stemningen var enorm hos de omlag 5.000 islandske tilskuerne på tribunen i Nice. Engelskmennene trillet ball, men klarte ikke å produsere de helt store sjansene. Nærmest var Wayne Rooney som fikk et godt skuddforsøk reddet av Islands keeper.

Nære med spektakulær avslutning

Det var England som måtte ha mål, men det var Island som fikk den første store sjansen etter pause. Etter en dødball falt ballen ned foran Ragnar Sigurdsson, som avsluttet med et brassespark — dessverre for de blå rett på Joe Hart.

UTSLÅTT: En betuttet Roy Hodgson fikk mye å fundere på mot Island. Foto: Michael Zemanek / BPI Football / Digitalsport

Roy Hodgson kastet innpå friske bein i et forsøk på å snu oppgjøret. Ut gikk utskjelte Raheem Sterling, inn kom årets spisskomet Jamie Vardy.Leicester-spissen var farlig frempå med 20 minutter igjen å spille, men en heroisk takling av Ragnar Sigurdsson stoppet angrepet.

— De sliter med å spille seg til store sjanser nå, England. De har kraftig overtakk i ballbesittelse, men sliter med å spille seg til muligheter, sa NRK-ekspert Tom Nordlie.

LES OLA BERNHUS' KOMMENTAR:

Som flere ganger tidligere i mesterskapet ble Island liggende dypt og forsvare seg, men England så ikke ut til å finne en måte å trenge gjennom forsvarsmuren.

Istedenfor kunne Island økt til 3-1, da Aron Gunnarsson tvang Joe Hart til en kjemperedning etter en kontring seks minutter før full tid. England forsøkte, men ble møtt med pipekonsert fra sine egne supportere ettersom nederlaget nærmet seg.

— Vi følte ikke at de skapte noe som helst. Harry Kane hadde en sjanse, men headet rett på vår keeper. Jeg ble ikke virkelig stresset før i sluttminuttene, sa Ragnar Sigurdsson.

Han omtaler de siste minuttene som «litt vanskelige».

— De startet sterkt og fikk et tidlig mål, men jeg tror de ble sjokket av den tidlige utligningen og etter at 2-1 kom tror jeg de fikk litt panikk. England er et godt lag, men som de vet nå er det ikke enkelt å score mot Island, sa Sigurdsson.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: