StatsselskapeneStatoil og Statkraft sparte i fjor 1 milliard kroner i norsk skatt ved å utnytte belgiske skatteregler.

14. mai i år innleder statsminister Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets skatteseminar i Oslo.

Han forteller hvordan selskapene låner penger i land med høy skattesats og dermed får høy verdi av rentefradraget. Samtidig flytter selskapene inntektene til land med lave skattesatser. Han peker på den norske skattesatsen på 28 prosent på bedrifter som høy sammenlignet med andre land.

Han trenger ikke lete lenge for å finne selskaper som lovlig, men aktivt, kutter skatten ved å flytte kostnader og inntekter mellom land. Den helstatlige kraftprodusenten Statkraft og det delstatlige oljeselskapet Statoil krymper begge skatteregningen fra Stoltenberg med hundrevis av millioner kroner ved å ha store internbanker lokalisert i Belgia.

Internbankenes oppgaver er blant annet å låne ut penger til andre datterselskaper i konsernet.

Undergraver velferden

2012-regnskapene viser at Stoltenberg i fjor gikk glipp av 1 milliard kroner i skatt fra Statkraft og Statoil. Så mye ville skatten ha økt for internbankene med norsk skattesats på 28 prosent og alt annet likt.

— Vi har en dobbel negativ effekt ved at vi tiltrekker oss det vi helst ikke vil ha, nemlig utgifter, og så skyver vi fra oss det vi vil ha, inntekter. Summen av dette er en undergraving av vår evne til å finansiere velferdssamfunnet, sa Stoltenberg i mai.

I korte trekk skjer dette: Internbankene i Belgia mottar egenkapital fra morselskapet i Norge. Dette låner internbanken ut igjen til datterselskaper i konsernet og mottar renter fra disse. Rentene gir milliardoverskudd i de belgiske internbankene. Overskuddet får meget lav belgisk skatt. Dette lavt skattlagte overskuddet kan så hentes hjem til Norge som utbytte uten at det utløser skatt i Norge.

Lav skatt i Belgia

Regnskapet forteller at Statoil i fjor betalte 5,4 prosent skatt på et overskudd på 3,1 milliarder kroner i sin belgiske internbank.

Statoil opplyser at de i tillegg betaler skatt som ikke fremgår direkte av regnskapet. I en e-post til Aftenposten oppgir Statoil den totale skatten på internbanken til 8,4 prosent av overskuddet for 2012. Statkraft betalte etter regnskapet 12,4 prosent skatt på et overskudd på 2,6 milliarder kroner i fjor. Den helstatlige kraftprodusenten resirkulerer penger ved først å tilføre internbanken nesten 60 milliarder kroner fra Norge og deretter låne 22 milliarder tilbake til Norge.

Ordinære bedriftsoverskudd i Norge får 28 prosent skatt. Skattlagt i Norge ville skatteregningen i 2012 for de to internbankene økt med 600 millioner kroner for Statoil og 400 millioner kroner for Statkraft, alt annet likt.

Fradrag i Belgia

Advokat Martin Wikborg i Visma Advokater har i mange år jobbet med internasjonal skatt. På generelt grunnlag beskriver han det belgiske skattesystemet slik:

— Når skatten beregnes, kan selskapene kreve et særskilt fradrag i overskuddet. Fradraget beregnes av innskutt og opptjent egenkapital multiplisert med en fastsatt prosentsats. For tiden er satsen på dette fradraget 3 prosent, og fradraget kan bidra til kraftig reduksjon i det skattepliktige overskuddet i Belgia, sier han.

Dette blir ikke motsvart av norsk skatt hvis overskuddet blir tatt hjem til Norge. Wikborg sier at utbytte et norsk selskap mottar fra et belgisk datterselskap normalt ikke blir skattlagt hos det mottagende norske selskapet.

— Dette gjelder utbytte både fra andre norske selskaper og fra selskaper i EU-land. Det betyr at norske selskaper ikke får skatt i Norge når de henter hjem utbytte fra datterselskapet i EU, sier han.

Wikborg sier at dette anses som lovlig skatteplanlegging, som kan benyttes av både private og statseide virksomheter, men det forutsetter reell virksomhet i datterselskapet i Belgia.