MANDAL/BIRKENES: — Jeg er veldig forundret over at folk kjører så fort på Daleveien, der E 39 er lagt om. Det er 50-sone der, og det står mange folk fra Vegvesenet og Securitas for å dirigere trafikken. Det burde være forholdsvis trygt å ferdes der. Men når folk likevel kjører opp i 84 kilometer i timen i en 50-sone, da tenker jeg de er klare for å bli fotgjengere i en periode, sier Øystein Krogstad, lokal UP-sjef i Agder.

Onsdag forrige uke mistet tre bilførere lappen i Daleveien, der E 39 er lagt om mens Kirkeheitunnelen er stengt. Bilførerne som mistet lappen, kjørte i 84, 79 og 77 kilometer i 50-sonen.

- Veldig overgitt

Tidligere har enkelte strekninger utmerket seg som råkjører-strekninger, der mange har kjørt for fort og der UP nærmest har håvet inn førekort. Men Krogstad er særlig nedstemt over resultatene i 50-sonene.

UP-sjef Øystein Krogstad i Agder lover at hans 24 betjenter i aust og vest kommer til å holde mange kontroller i høstferien. Foto: Jon Anders Skau

— Om du kjører i 200 i hundre-sona, er det vanvittig. Men å kjøre nesten dobbelt så fort i en 50-sone, der det er mange påkjøringsveier, kryss og fotgjengere, det er pent sagt hodeløst og mye verre. Alle vet at det er E 39 som her er lagt gjennom et bysentrum og boligområde. Det står folk over alt og vi har tatt mange forholdsregler. Likevel kjører folk så fort at de mister førekortet. Kjører du i 80 kilometer i timen, betyr det for mange biler at speedometeret viser over 90. Jeg ble veldig overgitt over resultatene, sier Krogstad.

UP-dukka er borte

Tidligere i høst skrev Fædrelandsvennen om Mats Urban Bergstrøm, som satte opp en UP-dukke utenfor huset sitt i Daleveien. Målet var å få ned farten. Politiet lot dukken stå, men Krogstad sier at den nå er fjernet.

— Vi ønsker å være der selv, i levende live. Så kan dukkene få holde seg i hus, sier han.

- Veiarbeidere ba om kontroll

UP-sjefen nevner også en annen strekning der de fikk nedslående resultater sist uke.

— Vi hadde også en kontroll i en 50-sone mellom Birkeland og Lillesand, der hastigheten er nedsatt på grunn av veiarbeid. Her har de som jobber langs veien bedt oss på sine knær om å komme for å holde kontroll. Også der tok vi to førerkort. Det er trist når folk blir fotgjengere, men det får bli konsekvensen når de ikke greier å lese skilt bedre enn som så. Å kjøre så fort i en 50-sone, er rett og slett farlig, påpeker Krogstad.

Høyeste fart der, var 87 kilometer i timen. I tillegg skrev UP ut sju forelegg.

- Kommer tilbake

Grensen for å miste førerkortet i en 50-sone går ved 76 kilometer i timen. Krogstad kan garantere at det ikke blir siste gang de holder kontroller i de to 50-sonene.

— Når vi avdekker slik kjøring, enten det er på E 39 eller i Birkenes, så kommer vi tilbake. Da E 39 ble lagt om i Flekkefjord på grunn av stengte tunneler, så var vi der ofte og tok kontroller. Slik fikk vi ned farten. Det forundrer meg at folk ikke tenker seg at vi kommer til å stå klar på E 39 når veien legges om på den måten. For det kommer vi til å gjøre, sier Krogstad.

UP har denne uka et ekstra blikk på høstferietrafikken. Det betyr kontroller ved veiene til store hytteområder, for eksempel rv 9. I tillegg er E 39 og E 18 prioriterte områder.