Gunn-Hilde Erstad Foto: Torgeir Eikeland
Tor Marin Bøe Foto: Knowit
Marie Komissar Foto: Leikny Havik Skjærseth
Heine Strømme Foto: Vegard Nekstad

Ekspertene mener Palmesus har spisset programmet mot fest, men stusser på blandingen av artister.

Gunn-Hilde Erstad Foto: Torgeir Eikeland

EKSPERT: Gunn-Hilde Erstad, musikkanmelder i Fædrelandsvennen PLUSS: Palmesus har spisset programmet sitt enda litt mer mot feststemning denne sommeren. Tidligere har de hatt noen artister som faller utenfor denne profilen, men i år er det kun ett navn som skiller seg betydelig ut — Aurora. Resten av gjengen maner nok opp til fest. Det blir ekstra gøy å få et gjensyn med Klovner i Kamp. Ellers leverer Karpe Diem alltid like bra.

MINUS: Det eneste med Palmesus er at de gjentar sine bookinger - Jason Derulo var ikke så minneverdig forrige gang. Om Aurora klarer å fange et festglad publikum på Bystranda er jeg veldig skeptisk til.

Håper de opererer med øvre aldersgrense og «Hva kan du om Paradise Hotel»-quiz i døra.

Tor Marin Bøe Foto: Knowit

EKSPERT: Tor Martin Bøe, musikkanmelder i VG PLUSS: Skamgenerasjonens Q25, med en haug artister som voksne folk aldri har hørt om. Generasjonskløft-faglig sterkt. Av de mer ukjente ville jeg i alle fall fått med meg Natalia Barbin. Tipper dessuten det oppstår en vag mulighet for å se Matoma og Jason Derulo framføre «Try Me» live, selv om de ikke spiller samme dag.

MINUS: Strandfestformelen gjør det vanskelig å peke på noe som er konkret feil. Noe snål blanding av dj-er og norske artister — skjønner ikke helt hva for eksempel Aurora og til dels Karpe Diem har å gjøre inni denne lineupen, der det er viktigere å sanddanse enn å lytte.Håper de opererer med øvre aldersgrense og «Hva kan du om Paradise Hotel»-quiz i døra.Og så må vi snakke om Jan Gunnar Solli.

Marie Komissar Foto: Leikny Havik Skjærseth

EKSPERT: Marie Komissar, programleder i P3 og snart A & R i Universal PLUSS: Programmet forteller at her skal det bli fest, noe det sikkert også blir med sterke festgarantister på toppen av plakaten.

MINUS: Det hadde kanskje gjort programmet hakket mer spennende med en internasjonal headliner til som var mega-aktuell og så er det jo for få kvinnelige artister på programmet.

Dersom ekspertene ikke skjønner hvem det er, burde de kanskje sjekke ut artistene på Spotify før de uttaler seg

Heine Strømme Foto: Vegard Nekstad

BOOKINGSJEFEN SVARER: Heine Strømme— Alle våre artister headliner andre festivaler. Karpe Diem er Norges største festband. Du står ikke med penn og papir og lytter til Karpe Diem. Karpe Diem er det driv i. Vi har tre internasjonale gigantheadlinere, Martin Garrix, Axwell & Ingrosso og Jason Derulo. Martin Garrix headliner flere internasjonale festivaler, som Tomorrowland og Ultra. Det er scoop at han kommer. Axwell & Ingrosso er to tredeler av Swedish House Mafia og noe av det største innen sjangeren. Jason Derulo er på toppen av alle hitlistene og har tre milliarder streams. Dersom ekspertene ikke skjønner hvem det er, burde de kanskje sjekke ut artistene på Spotify før de uttaler seg.

Vi skulle gjerne hatt flere kvinnelige artister

— Dette er et beachparty der vi har booket en profil som passer til det. Vi mener at Aurora passer godt inn på dagen når du kan ligge i strandkanten i sola og nyte et glass rosévin. Det blir en gradvis oppbygging, og på kvelden avsluttes det med en kjempefest der alle danser på stranda. Vi har en tradisjon for å booke det som funker om igjen. Artistene kommer også gjerne med noe nytt i mellomtiden, som for eksempel Karpe Diem som har fått enorm mediedekning.

— Vi skulle gjerne hatt flere kvinnelige artister. Vi har tre gode, Christine Dancke, Aurora og Natalia Barbin. Vi skulle gjerne hatt Robyn og Zara Larsson også, men det fikk vi ikke til i år.

Q25: - Tidenes nostalgi-trip

Bildet er fra Quartfestivalen i 2006, da Tool spilte. I sommer blir det Quart-jubileum i Bendiksbukta. Foto: Johannessen, Sara
Gunn-Hilde Erstad Foto: Torgeir Eikeland

Ekspertene gir Toffen ros for å booke nye, norske artister, men mener programmet mangler et større navn på plakaten.

EKSPERT: Gunn-Hilde Erstad, musikkanmelder i Fædrelandsvennen

PLUSS: Q25 har naturlig nok lagt opp til tidenes nostalgi-trip. Stemningen når Basement Jaxx spiller «Red Alert» og Bob Hund gjør sitt fantastiske liveshow i Bendiksbukta, kommer til å være ubeskrivelig. Sistnevnte gjorde for øvrig et av de beste showene under året By:Larm

MINUS: På den andre siden er det jo ikke noe å skjule at dette er en festival for de som fortsatt har Quart-festivalen sterkt i minne. Dette er derfor en festival for de spesielt interesserte.

Et «We Love The 90s» for oppegående musikkinteresserte.

Tor Martin Bøe Foto: Knowit

EKSPERT: Tor Martin Bøe, musikkanmelder i VG PLUSS: Et «We Love The 90s» for oppegående musikkinteresserte. Altså ikke gærninger som fremdeles minnes Rednex og Scooter med glede. Tenderer mot tidenes retrofestival.LCD Soundsystem og en haug band som, sett i konteksten er veldig sterke.

Mer morsomt enn interessant at de har fått med Flying Crap. De er vel egentlig ikke kjent for annet enn å ha skutt med hagle på nettopp Quart.

MINUS: Vil fungere best for folk født før 1983 som er der for å ha det gøy, ikke for sutrere ved miksepulten som surmuler om at konseptet er helt utgått på dato. Eller lurer på hvor Fluke og FSOL er.

Ingen kvinnelige artister på plakaten? Ekstremt skuffende!

Marie Komissar Foto: Leikny Havik Skjærseth

EKSPERT: Marie Komissar, programleder i P3, og snart A & R i Universal PLUSS: Bookingene er helt i tråd med festivalens mantra og LCD Sounsdystem er et kupp.

MINUS: Ingen kvinnelige artister på plakaten? Ekstremt skuffende!

Jeg er strålende fornøyd med programmet, og tror det kommer til å bli en folkefest som bare det.

FESTIVALSJEFEN SVARER: Toffen Gunnufsen

Toffen Gunnufsen Foto: Thomas Hegna

— Programmet er basert på de rammene vi har å forholde oss til. Vi kan ikke booke de største artistene som var på Quart. Dette hadde blitt veldig dyrt. Jeg er veldig fornøyd med de artistene vi har fått tak i. Spesielt LCD Soundsystem som headlinet Prima Vera i Spania, og headliner Roskilde sammen med Red Hot Chili Peppers. Jeg tror ikke folk helt fatter rekkevidden av at de kommer. Jeg er strålende fornøyd med programmet, og tror det kommer til å bli en folkefest som bare det.

Vi har booket band som representerer 90-tallet.

— Dette er en festival for de på 30 pluss. Vi har booket band som representerer 90-tallet. Sånn sett er det en retrofestival med artister som fremdeles er aktive. Dette er for de folk som var på Quarten, og som liker den tidskoloritten. Man kan ikke forvente seg Coldplay eller Foo Fighers. Det har vikke budsjett til. En del av artistene vi har booket kunne også spilt på Palmesus som arrangeres samme uka. Underworld og Basement Jaxx kunne gått rett inn der.

— Vi har ikke damer på plakaten, men vi har mange på Skral da! Her handler det om hvilke artister som var tilgjengelige, som kunne spille den uka, og som i tillegg har spilt på Quarten tidligere. Det handler ikke om noen uvilje.

Skral: - Ikke like spennende i år

Ekspertene gir Toffen ros for å booke nye, norske artister, men mener programmet mangler et større navn på plakaten.

Skral går av stabelen 12. og 13. juli med artister som Mark Ronson og Of Monsters and Men på plakaten. Foto: Sondre Steen Holvik
Gunn-Hilde Erstad Foto: Torgeir Eikeland

EKSPERT: Gunn-Hilde Erstad, musikkanmelder i Fædrelandsvennen PLUSS: Man kan glede seg til god stemning på Of Monsters and Men, eller utforske nye og spennende norske artister som blant annet Sony Alven, Ary og Band of Gold.

MINUS: Skral har ikke et like spennende program i år som i fjor. Da de slapp Mark Ronson som headliner, sto jubelen høyt i taket, men det ble fort dysset ned da det ble klart at han kun kommer med DJ-sett. Håper mannen bak monsterhiten «Uptown Funk» og fjorårets mest sexy låt «Daffodils» har noe mer spennende i ermet når han entrer scenen på fantastiske Groos.

DJ Sophie Elise kan vise seg å kun være en PR-gimmick.

Tor Martin Bøe Foto: Knowit

EKSPERT: Tor Martin Bøe, musikkanmelder i VG PLUSS: Internasjonalt kommende glitter som anderson.paak, FKA Twigs og ikke minst Kelela. Nasjonalt kommende glitter som Ary og Great News. Til tider rene fellesferieversjonen av Øyafestivalen.

Og, eh, Sophie Elise som DJ. Det siste akkurat så snålt ut at det kan funke — i alle fall noe samtlige tilstedeværende kommer til å snakke om i lang tid etter.

MINUS: Mangler den ene artisten som gjør at man virkelig bare MÅ reise dit. Og DJ Sophie Elise kan vise seg å kun være en PR-gimmick.

Årets Skral-lineup er helt opp min gate og virker veldig gjennomtenkt.

Marie Komissar Foto: Leikny Havik Skjærseth

EKSPERT: Marie Komissar, programleder i P3 og snart A & R i Universal PLUSS: Skral er virkelig gode på urbane bookinger og byr på stort sett veldig aktuelle artister innenfor segmentet. I tillegg har de Veronica Maggio, Sondre Justad og Ane Brun som er samlende for et større publikum.

Årets Skral-lineup er helt opp min gate og virker veldig gjennomtenkt.

MINUS: Klubbprogrammet kunne vært mer spennende, det virker som de har trappet ned satsingen veldig fra i fjor.

Sophie Elise er en god dj. Man skal ikke forhåndsdømme henne!

FESTIVALSJEFEN SVARER: Toffen Gunnufsen

Toffen Gunnufsen Foto: Thomas Hegna

— Vi er en festival med begrensende ressurser, og har bare en tredel av budsjettet til Hove. Vi booker det vi har råd til av de artistene som er tilgjengelige, og har gjort så godt vi kunne. Vi har ikke penger til en Kendrick Lamar eller Major Lazer. Jeg synes programmet er veldig godt ut i fra det vi kunne få tak i. Både Mark Ronson, Of Monsters and Men og FKA Twigs er eksklusive bookinger. Sammenligner vi oss med Buktafestivalen og Pstereo synes jeg ikke vi står tilbake for dem. Øya og Slottsfjell er jo mye større enn oss.- Mark Ronson turnerer med et dj-sett nå, og vi har booket det. Av og til gjør han et mc-sett, men vi vet ennå ikke om han gjør det på Skral. Og Sophie Elise er en god dj. Man skal ikke forhåndsdømme henne!

Vi har kuttet ut to av fire klubber. Vi tapte en halv million på to av dem i fjor.

— Når det gjelder programmet i fjor, så var hverken Røyksopp eller Hozier særlig i vinden da vi booket dem. Vi traff bra på Hozier, og Røyksopp som revitaliserte seg. Det er en risiko man tar.

— Vi har kuttet ut to av fire klubber. Vi tapte en halv million på to av dem i fjor. Vi har konsentrert oss om dem som funker. Når folk skal på byen vil de ikke se liveband, men danse. Derfor har vi heller økt programmet på Groos med en ekstra scene.