Kulturrådet i Oslo har fått i oppdrag å vurdere utflytting av noen av deres administrative funksjoner.

I den anledning har representanter fra kommunen, fylkeskommunen og UiA slått seg sammen for å fortelle Kulturrådet om de sterke fagmiljøene i Kristiansand. Målet er at festivalstøtteordningen og museumsutviklingen skal legges til kristiansandsregionen. Ordfører Harald Furre står i fronten for forslaget.

— Både det frie feltet og det institusjonsbaserte kulturlivet har vært i vekst i regionen det siste tiåret. Dette inkluderer sterke fagmiljøer på kulturfeltet og sterke og fremvoksende kompetansemiljøer, i tillegg til en vekst i antall utøvende musikere og kunstnere, skriver Furre i et brev til Kulturrådet.

Det er foreløpig usikkert hvilken dato forslaget skal behandles.

- Agder kan festivaler

Ordfører Harald Furre under torsdagens møte i det gamle Rådhuset. Foto: Kristian Hole

Til Fædrelandsvennen utdyper Furre hvorfor han mener festivalstøtteordningen bør legges til Agder.— Det handler ikke om at sørlandsfestivaler skal få mer midler hvis festivalstøtteordningen legges hit. Det handler om at den sterke fagkompetansen vi har her på Sørlandet kan styrke festivaler nasjonalt og bidra til å løfte festivaler, sier Furre.

Ordføreren trekker fram Palmesus som et godt eksempel på en vellykket festival.

— Agder kan festivaler. Regionen var tidlig ute med å etablere store festivaler og miljøet på Sørlandet er stort og mangfoldig. I regionen ligger festivaler som PUNKT, som kunstnerisk holder svært høy kvalitet, og Palmesus, en festival som rent kommersielt er blant de aller fremste i Norge, skriver Furre videre i brevet.

Videre skriver han at de mange tilskuddsordningene som TRAFO, Cultiva og Sørf, og forskningsmiljøet i Kristiansand, også styrker kompetansen i kristiansandsregionen.

Regionalisering

Daglig leder i Sørf, Judit Premak, og TRAFO-prosjekteder Inger Margrethe Stoveland. Foto: Kristian Hole

Kunst-nettsamfunnet og tilskuddsordningen TRAFO, som finansieres av Norsk Kulturråd, er selv et eksempel på en vellykket regionalisering. I 2004 var planen å legge ned TRAFO i Oslo. Istedenfor ble ordningen flyttet til Kristiansand. Prosjektleder i TRAFO, Inger Margrethe Stoveland, mener at det er «sunt» å flytte institusjoner til der kompetansen ligger, fremfor å ha alt samlet i osloregionen.— De hadde sikkert kompetanse og dyktige folk i Oslo til å drifte TRAFO, men det virker som det rett og slett ikke var nok ressurser og tid. Derfor var det perfekt at TRAFO ble flyttet til Kristiansand, og det tok ikke lang tid før strukturen var på plass og fungerte, sier Stoveland.

Daglig leder i Sørf, Judit Premak, mener kristiansandere har et spesielt engasjement som får «kultur til å gå rundt».

— I fjor gikk alle festivaler med overskudd i byen. Det er litt vanskelig å si akkurat hvorfor, men vi har så mange personer som brenner for å lage gode festivaler, og med en sånn lidenskap så får man det til. Det er også mye frivillighet i byen, og selvfølgelig handler det også om at publikum er flinke til å støtte opp, sier Premak.