Christer Falck har hatt troen på bokprosjektet siden januar. Foto: Kristian Hole
Christer Falck (t.v) og Toffen Gunnufsen under fredagens bokpresentasjon på Generalboligen i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

— Forfatter Arvid Skancke-Knutsen har jobbet på spreng i det siste for å få Quart-historier fra både publikum og bransjefolk. Det er helt galimatias å lage en bok på tre måneder, men vi har klart det. I helga skal vi gjøre det siste småpirket før den sendes i trykken på mandag, sier Quart-grunnlegger Toffen Gunnufsen til Fædrelandsvennen.

Fredag formiddag var det presentasjon av boken på Generalboligen i Kristiansand. Både Gunnufsen og forlagssjef Christer Falck diskuterte innholdet i boka, som skal lanseres i forbindelse med Q25:Jubileumsfesten 28. og 29. juni.

Kontraster

Christer Falck har hatt troen på bokprosjektet siden januar. Foto: Kristian Hole

Men til tross for at Toffen Gunnufsen selv har vært delaktig i prosessen, er ikke boka alltid «snill» mot han.— Til tider blir han hyllet, men Toffen blir også slaktet i noen av kommentarene i boken. Men han ville at det skulle stå. Det synes jeg er raust, sier Falck.

Falck henviser her til en kommentar i boka, hvor Motorpsycho-gitarist Bent Sæther, har fått frie tøyler til å skrive hva han mener om festivalen.

— Å komme til Quart-festivalen som norsk artist var ganske frustrerende. Men i beste fall ga det en god historie om hvor udugelige arrangører kan være, skriver Sæther i innlegget.

Festivalsjefen selv lo høyt når Christer Falck leste opp Sæthers innlegg på presentasjonen fredag.

— Hva kan man si? Det gir dynamikk og spenning. Alt kan ikke bare være solskinn, sier Gunnufsen.

Skandaler

Christer Falck (t.v) og Toffen Gunnufsen under fredagens bokpresentasjon på Generalboligen i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

Og alt er ikke solskinn i boka heller. Den beryktede «Fuck for forest»-skandalen, som skjedde under en konsert med Kristopher Schau-bandet The Cumshots i 2004, har selvfølgelig fått god plass.— Ideen var vel, ifølge Kristopher Schau, at et par skulle simulere noe inne i et telt. Men plutselig var de på scenen i full sving. Jeg var selv og hørte på Keane da det skjedde, så jeg skjønte ikke så mye når de første reaksjonene kom, forteller Toffen Gunnufsen.

Og sterke reaksjoner ble det.

— Jeg fikk en faks fra Tyrkias president som ville ha seg frabedt om å se slikt på nyhetene. Det kom også på CNN, sier han.

Forfatter og musikkjournalist Arvid Skancke-Knutsen har brukt flere timer på å lese gjennom samtlige artikler som er blitt skrevet om Quartfestivalen.

— Jeg har pløyd gjennom 3000 artikler fra norske aviser, og det er ufattelig mye stoff som er blitt skrevet om festivalen. Interessen fra norske medier var jo skyhøy i festivalens glanstid, sa Skancke-Knutsen til Fædrelandsvennen i mars.

Graveprosjekt

I mars la både Falck og Gunnufsen ut en etterlysning på Facebook, hvor de ba om publikums Quart-historier og bilder. Det gikk over all forventning.

— Rundt ti prosent av boka er historier fra tilskuerne, noe som er viktig å få med. Responsen har vært veldig bra. Vi sitter på så mye bilder at vi nesten ikke vet hvor vi skal gjøre av oss, sier Falck og ler.

— Hvordan tror du boka blir mottatt?

— Jeg tror både kristiansandere og gamle Quart-gjengere vil like den veldig godt. Men så er spørsmålet om de store bokkjedene vil ha den? De har generelt en stor skepsis mot musikkbøker, men hittil har de virket interesserte i boka. Vi håper vi får Ark med på laget til å pushe det første opplaget, som er på 3000 eksemplarer, sier Falck.