RIO DE JANEIRO: Under OL i London i 2012 var Solli debutant, og leverte ut fra det som var realistisk – en 21. plass som best. Lenge satset ryggsvømmeren mot OL i Rio, men valgte å hoppe av i februar. Nå vil han inn i det gode selskap igjen.

— Jeg hadde trodd at jeg egentlig var litt ferdig med svømmingen. Det føltes slik da jeg begynte med noe nytt, at jeg ikke orket å komme tilbake. Mandag hopper jeg i vannet for første gang, opplyser 24-åringen.

Da er det trening under ledelse av elitetrener Sondre Solberg i Bærumssvømmerne, som også trente Alexander Dale Oen da han ble verdensmester i Shanghai.

Ble et svømme-håp

Solli var blant mest lovende landslagssvømmerne, ikke minst fordi han hadde medalje fra Ungdoms-OL og stafett i EM. Finaleplass (nummer seks) i siste VM i Kazan i fjor, på 50 meter rygg, ble sett på som et stort løft. Å komme til en slik finale i en verdensidrett forteller mye. Likevel hoppet han av.

Solli mener det var fornuftig å ta en pause for å gjøre noe annet. Bergenseren som bor i Bærum er blitt en ettertraktet modell, han har vært i Italia på jobb, og da tilbudet kom fra TV 2 om å delta på Farmen, slo han til.

Lavrans Solli tok pause fra svømmingen, blant annet for å dra på modelloppdrag i Italia. Foto: Ole Marius Fossen

Innspillingen på gården er for lengst ferdig, men serien starter ikke før i januar, og da under navnet Kjendis-Farmen.

Suksesserien til TV2 fortsetter med en jubileumsutgave, og Solli har fått innsikt i hvordan det er å drive en gård slik man gjorde i Norge for hundre år siden.

På Storøy gård ved Rørholtfjorden utenfor Bamble i Telemark, har han slitt sammen med blant elleve andre mer eller mindre kjente kjendiser: Aylar Lie, Kari Jaquesson, Jarl Goli, Vendela Kirsebom, Petter Pilgaard og Lars Barmen, for å nevne noen. Programleder er Gaute Grøtta Grav, som tidligere.

Lavrans hadde litt erfaring med gårdsdrift og et vinnerhode. Og var bestemt på å gjøre det bra i tvekampen.

— Hvordan gikk det?

— Det kan jeg ikke røpe, ler Solli, som må være tause-Birgitte til alt avsløres i siste episode.

Men nå er det en svømmesugen Solli som tar tilbake sin gamle rolle i vannet.

— Jeg starter forsiktig og regner med at det blir satsing for fullt fra 1. januar. Jeg må finne ut om jeg orker å stå opp før fem hver dag fremover, sier han.

Svømmerne er blant toppidrettsutøverne som trener mest og som er tidligst i gang på morgenen. OL-deltager Henrik Christiansen er oppe i rundt 1300 treningstimer i året, mer en blant andre langrennsutøveren Martin Johnsrud Sundby.

Kribler i kroppen

Solli satt foran TV-skjermen da Henrik Christiansen var i aksjon på 400 meter fri i Rio lørdag.

— Jeg skulle ønske at jeg var der, ikke noe er kulere, men jeg er glad for valget jeg tok, og angrer ikke. Jeg slet med sykdom og manglende motivasjon, sier Solli.

Ettbarnsfaren legger til at han vet hvordan Christiansen har det, etter det 19-åringen selv mente var en skuffende OL-debut.

— Selv om bassenget og konkurrentene er de samme, er OL noe helt annet enn andre mesterskap. Det høres merkelig ut, men slik er det. Nå er han i alle fall ferdig med det første møtet med bassenget og publikum. Heretter er Henrik mye bedre forberedt og jeg vet at han kommer sterkere tilbake. Trolig blir det veldig bra på 1500 meter.

Solli mener at han selv går mot en spennende høst. Han gir ikke opp modellkarrieren, for han må ha noe å falle tilbake på. Svømming er ikke så mye av leve av økonomisk.

— Jeg skal trene bra, for å være godt forberedt til neste år.

Sjefstrener Sondre Solberg innrømmer at han ble overrasket da han for et par uker siden fikk mobilmelding om at eleven ville tilbake.

Lavrans Solli diskuterer med trener Sondre Solberg i Hundsund på Fornebu. De skal gjenforenes når Solli gjør comeback. Foto: METTE BUGGE

— Ikke noe vil glede meg mer dersom han har motivasjonen, driven og lysten til å prestere igjen. Samtidig har han vært ute av det en stund. Nå er det helt opp til ham. Hvis han bestemmer seg vil det være positivt for meg, klubben og svømme-Norge, sier Solberg.

— Han har alle muligheter hvis han vil. I mitt hode kan alt skje, sier treneren.