RIO DE JANEIRO/OSLO : Lørdagens fellestart på sykkel i Rio de Janeiro ble et vanvittig drama. Til slutt var det Greg van Avermaet fra Belgia som vant.

Van Avermaet beseiret polske Rafal Majka og danske Jakob Fuglsang på oppløpet.

Det hele kunne imidlertid fort endt helt annerledes. Med en mil igjen satt nemlig Rafal Majka, Vincenzo Nibali og Sergio Henao i tetgruppen.

I et svingete parti deiset imidlertid italienske Nibali og colombianske Henao i bakken. De to sykkelstjernene satt sjokkerte i veikanten mens konkurrente suste forbi i nedoverbakkene, og de kunne begge glemme medaljekampen.

— Helt forferdelig, utbrøt TV2-kommentator Christian Paasche.

— Himmel og hav for et sykkelritt, supplerte makkeren Johan Kaggestad.

Dermed syklet Majka alene mot mål, men han stivnet på slutten, og ble tatt igjen av Fuglsang og van Avermaet.

Til slutt var det altså belgieren som kunne juble. Før rittet mente mange at løypen ville være alt for hard for klassikerspesialisten.

FIKK DU MED DEG DETTE? Svømme-Henrik (19) om OL-debuten: - Jeg ble veldig overrasket.

Nordmennene sjanseløse

De norske rytterne var aldri i nærheten av å kjempe om medaljene. Sven-Erik Bystrøm markerte seg riktignok med å være med i et tidlig brudd, men stortalentet måtte til slutt slippe utbrytergruppen.

Bystrøm og Edvald Boasson Hagen brøt begge rittet relativt tidlig.

— Det var en hard løype. Så det ble tøft, oppsummerte Boasson Hagen overfor Aftenposten etter rittet.

— Jeg sa aldri jeg skulle kjempe om seieren, men jeg hadde håpet å kjempe lenger enn dette. Men det gjorde jeg ikke, fortsetter Boasson Hagen.

Det var Lars Petter Nordhaug som var pekt ut som Norges kaptein før rittet, men han klarte heller ikke å henge med de sterkeste klatrerne.

Herrenes fellestartritt ble syklet i en knallhard løype på 241 kilometer, proppet full med tøffe stigninger.