Australia satte ny verdensrekord i 4 x 100 meter fri i svømming da kvinnelaget svømte inn til olympisk gull i Rio lørdag kveld. Den nye rekorden er på 3.30,65. Emma McKeon, Brittany Elmslie og søstrene Bronte og Cate Campbell fosset fram og parkerte konkurrentene i det olympiske bassenget. USA holdt nesten følge og lå også en stund an til å slå den gamle verdensrekorden, men til slutt måtte amerikanerne gi tapt for den australske overmakten. I mål var USA 1,34 bak.

Nøyaktig ett sekund bak USA, svømte nabolandet Canada inn til bronse.

Vi holder deg oppdatert i vårt OL-studio:

Nedtur for Skjerahaug

Tidligere på kvelden hadde ungarske Katinka Hosszú svømt inn til gull på 400 meter medley for kvinner. Hun feiet inn til en overbevisende seier på 4.26,36, ny verdensrekord og nesten fem sekunder foran Madeline Dirado fra USA, som fullførte på 4.31,15. Mireia Belmonte García fra Spania tok bronse med tiden 4.32,39. På 400 meter medley for menn gikk gullet til japanske Kosuke Hagino. Chase Kalisz fra USA tok sølvet, mens bronsen gikk til en annen japaner, Daiya Seto.

Mack Horton svømte inn til gull på 400 meter fri. Han slo tittelforsvarer Sun Yang fra Kina med 13 hundredels sekund.

I Sverige begynner du å kjenne lukten av medalje. I natt svømte deres Sarah Sjöström inn til olympisk rekord på 100 meter butterfly. Hun ble finaleklar på tiden 55,84. Det var lenge usikker om den norske turneren Stian Skjerahaug (24) ville ta seg videre som en av 24 til finalen i mangekamp i turn. Nordmannen leverte godt i Brasil, og endte opp med en poengsum på 84,33. Dessverre holdt det bare til en 32. plass for Skjerahaug.

Norske Stian Skjerahaug endte som nummer 32, og gikk dermed glipp av en finale i OL. Foto: Erik Johansen, NTB Scanpix

— Det store målet mitt var å komme til OL. En finale ville vært en bonus, jeg er uansett storfornøyd og synes det var en fantastisk opplevelse, sa Skjerahaug til Aftenbladet.

Storseier for superstjernene

Svært få, om noen, har større forventninger om gull en USAs basketballherrer. Og laget bestående av flere av OLs største stjerner innfridde i åpningskampen. Kina ble mange nummer for små, og favorittene kunne juble for 119-62-seier.

Kevin Durant (til venstre), DeAndre Jordan og USA herjet med Kina i åpningskampen i basketball. Foto: Eric Gay, AP

Toppscorere for USA ble Kevin Durant med 25 poeng. Laget ledet 59-30 halvveis.– Alt i alt var det en god gjennomkjøring, der USA gjorde det de skulle uten å bruke for mye krefter og uten å få skader, oppsummerte TV 2s kommentator Frederik Gnatt.

Det ble en god dag også for landets fotballkvinner. Veterankeeperen Hope Solo spilte sin 200. landskamp da USA slo Frankrike 1-0 lørdag, og hun holdt nullen for 102. gang.

Frankrike scoret fire ganger mot Colombia i åpningskampen, men fant ingen vei forbi veterankeeperen. Carli Lloyd ble matchvinner for amerikanerne med sin scoring på en stolperetur i det 63. minutt.

De svenske fotballkvinnene fikk derimot en blytung opplevelse. De ble rundspilt 5-1 av vertsnasjonen Brasil. Beatriz og Marta ble tomålsscorere, mens Cristiane scoret vertsnasjonens siste. Lotta Schelin scoret svenskenes trøstemål.

I damenes tennisturnering var det en aldri så liten overraskelse allerede i første runde. Den amerikanske veteranen Venus Williams forsvant ut av turneringen etter tap 6-4, 3-6, 6-7 mot belgiske Kirsten Flipkens.