RIO DE JANEIRO: Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) har igjen fått et slag i mellomgulvet. Engelske Guardian avslører snusk nok en gang.

Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg blir overrasket når vi bringer ham innholdet i artikkelen. Men han har vondt for å tro det er sant.

The Guardian er en avis som vanligvis ikke farer med løse påstander. Nå hevder den seriøse avisen at det foregår mye avtalt spill i boksesporten, og at det har vært manipulerte kamper frem mot OL.

Det er personer inside i boksemiljøet som påstår – riktignok anonymt – at det har vært manipulasjon både av kampoppsett og utfall. Dette for at utvalgte boksere skal vinne kampene sine. Systemet skal være svært sofistikert.

Romanias tidligere visepresident i AIBA, Rudal Obrejo er den eneste navngitt kilden som står frem. Han fortalte denne uken at han ble tvunget ut etter å ha varslet om det vanvittige jukset i 2008.

– Kan ikke tro det

– Jeg har sterke følelser for boksingen, og det var slik tidligere at kamper ble fikset. Jeg gikk den gang først til Samaranch (tidligere IOC-president) og så Rogge (president etter Samaranch). Vi så at kamper var manipulert. Jeg tror AIBA har gjennomført så store forandringer at det er vanskelig å bestikke dommere og manipulere utfall i dag. Nå er det "full proof", og jeg har vanskelig for å tro dette. Men jeg utelukker det ikke når The Guardian skriver det. Jeg skal ta kontakt med AIBA-president Wu, som jeg kjenner som en tvers gjennom hederlig person.

– Venezuela skal ha betalt fire millioner kroner for å arrangere en OL-kvalturnering. Det endte med at Venezuela fikk med fire av seks utøvere?

– Den episoden kjenner jeg ikke. Vi mener å ha laget et system som sikrer oss mot triksing, men disse anklagene setter oss selvfølgelig på tå hev. Vi får se om det er noen smutthull, men så vidt vi vet gikk alt riktig for seg i London, sier Heiberg, som legger til at man aldri kan garantere hundre prosent at det ikke foregår er uten snusk og penger under bordet.

Etterforsket seg selv

En annen av påstandene hos Guardian er at Aserbajdsjan i 2012 betalte AIBA 80 millioner kroner for et turneringsprogram. Dette ble aldri satt i gang. Pengene var egentlig betaling for medaljer i mesterskap. AIBA satte ned et eget etterforskningsorgan med egne medlemmer. De fant – kanskje ikke så overraskende – ingen ting.

I RIO: Arne Hole.

– Aserbajdsjan-historien kjenner jeg, men jeg tror ikke på den, sier Gerhard Heiberg, som er blitt boksesportens vokter. Det ble han etter at amerikaneren Roy Jones jr. i Seoul-OL bokset sørkoreaneren Park Si-hun ut av hallen, men likevel tapte!– Det var ille også i Sydney 2000. Amerikanere som var overlegne tapte kampene sine og gråt etterpå. Da var jeg rasende, og sa fra til Samaranch at dette går "f" ikke an, forteller Heiberg, som fant grunn til å forlate diplomatspråket den gangen.

Må han det også i 2016?