"Umiddelbar handling er nødvendig for å bekjempe økende ulikheter og sosiale forskjeller."

Det er overskriften i pressemeldingen fra Organsiasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Tirsdag la OECD frem rapporten Society at a Glance 2014. Den tegner et dystert bilde av utviklingen i fattigdom og forskjeller i verdens rike land de siste årene.

— Den økonomiske oppgangen alene vil ikke være nok til å redusere de sosiale forskjellene og hjelpe de hardest rammede til å komme seg opp igjen. Myndighetene må få på plass mer effektive sosiale tiltak for å hjelpe sine borgere til å møte fremtidige kriser, sier OECDs generalsekretær Angel Gurría.

OECD advarere mot å kutte i offentlige stønader til dem som har minst. Dette gjelder særlig stønader til bolig og tiltak rettet mot familer og barn. De langsiktige konsekvensene kan være store.

Les også:

Bra i Norge

I OECDs oversikt kommer Norge ut som nummer to i generell velferd. Vi skårer høyt på de fleste målestokkene for velferd.

OECD skriver likevel at andelen som opplyser at de ikke har nok penger til mat har økt, selv om den er lavere enn gjennomsnittet for OECD. Selvmordsraten har økt, og nærmer seg gjennomnittet for OECD.

Norge har høyere inntekter, mindre inntekstforskjeller og lavere fattigdomsandel enn de fleste andre OECD-landene. Sosiale utgifter er bare litt høyere enn gjennomnittet for OECD. I Norge er andelen 22,6 prosent av samlet produksjon (BNP), mot 21,9 prosent i snitt for OECD.

En årsak til at Norge ligger bare litt over OECD for sosiale utgifer, kan være at høy oljeutvinning gir spesielt høyt BNP i Norge. En sammenligning med BNP for Fastlands-Norge ville gitt høyere andel for Norge.

Les også:

Uten inntekt fra arbeid

Viktige punkter i OECD-rapporten er:

  • Antallet familier som lever uten inntekt fra arbeid har doblet seg i Hellas, Irland og Spania. Det har økt en femtedel i USA, Estland, Italia, Lativia og noen andre land

  • Fattige familier har mistet større andel av inntekten sin enn de som har mer.

  • Ungdom er mer utsatt for fattigdom enn før finanskrisen.

  • Andelen personer som sier de ikke har råd til nok mat har økt i USA og andre 22 land.

  • Offentlige utgifter til utdanning har sunket som andel av BNP i halvparten av OECD-landene etter finanskrisen. Kuttene er særlig store i Estland, Ungarn, Island, Italia, Sverige, Sveits og USA.

OECD skriver at regjeringer må vurdere nye kutt i statsbudsjettene meget nøye. Ytterligere kutt kan øke byrden for de mest sårbare og kan skape problemer for fremtidig sosial samhørighet. OECD mener målet om å reparere offentlige budsjetter må ligge fast, men at det ikke må skje med økende forskjeller som resultat.