Nesten en milliard mennesker er kommet ut av ekstrem fattigdom de siste 20 årene. Det er et stort løft ikke bare for hver enkelt det gjelder, men for hele menneskeheten.

Men denne utviklingstrenden er skjør. Mens de fleste av oss kan se frem til fortsatt større rikdom og bedre helse, vil mange av de gjenværende fattiges økonomiske og sosiale utvikling stagnere eller til og med reduseres. Fremskrittene som er nådd, kan et stykke på vei bli spist opp ved at de som fra før er svakest stilt, ikke får del i videre utvikling.

Dette er blant trendene og utfordringene i en omfattende rapport FNs generalsekretær Ban Ki-moon presenterte sist uke. FN-rapporten viser status 20 år etter den store konferansen om befolkning og utvikling i Kairo.

Samtidig som rapporten viser en gledelig utvikling for mange fattige, viser den også at mer enn halvparten av den globale inntektsøkningen gikk til de rikeste fem prosent av oss. De ti prosent fattigste fikk ingenting.

Bedring av mødrehelse

Blant fremskrittene på FNs befolkningskonferanse i 1994, var at medlemsland fra alle kulturer og religioner ble enige om at likestilling og kvinnehelse er avgjørende faktorer for utvikling. På enkelte slike områder er det oppnådd store fremskritt.

Andelen kvinner som dør i forbindelse med svangerskap og fødsel er redusert med nesten 50 prosent på 20 år. Antall kvinner som får medisinsk hjelp under fødsel er økt med 15 prosent. Muligheten for legal og trygg abort har også medført at kvinnedødeligheten ved svangerskapsavbrudd er gått kraftig ned.

Flere kvinner har fått tilgang til utdannelse, arbeid og politisk deltagelse. Nå får 90 prosent av verdens barn grunnskoleutdannelse, noe som ikke minst skyldes at flere jenter får skolegang.

Men FN-rapporten viser også at det er langt igjen til likestilling mellom kvinner og menn. Rapporten slår fast at ikke i ett eneste land er kvinner likestilt med menn når det gjelder politisk og økonomisk makt.

En av tre utsatt for overgrep

Og synet på kvinners rettigheter er fortsatt skremmende langt fra idealet i mange land. Gjennomsnittlige globale tall viser at en av tre kvinner har opplevd fysiske og/eller seksuelle overgrep. Det betyr at i enkelte land og områder er tilstanden langt verre.

Unge jenter, spesielt i utviklingsland, har et stort uutnyttet potensial. Lar vi dem få utdannelse, kan de ble de nye driverne for økonomisk vekst og utvikling.

FN viser til en fersk studie fra Asia der en av fire menn medga at de hadde begått voldtekt. Ikke nok med det. Åtte av ti av disse mennene mente de har rett til sex uten kvinnens samtykke. Denne holdningen er støttet opp av mange lands myndigheter ved at menn som begår voldtekt og andre fysiske overgrep svært sjelden blir straffeforfulgt.

En annen type overgrep mot kvinner, er at de blir giftet bort i svært ung alder. Selv om 158 land har lover som forbyr ekteskap for barn under 18 år, blir en av tre jenter i utviklingsland gift før de er så gamle.

Disse jentene har som oftest ikke tilgang på seksualundervisning, prevensjon eller legal abort, og ender ofte som svært unge mødre. Dermed får de heller ikke videre utdannelse og mister muligheten til betalt arbeid og økonomisk selvstendighet.

Unge jenter er nøkkelen

Dette er ett av kjernepunktene i FN-rapporten. Skal vi snu utviklingen som fører til økt gap mellom fattige og rike og som samtidig opprettholder kvinneundertrykkelsen, må vi satse på de unge jentene.

Unge jenter, spesielt i utviklingsland, har et stort uutnyttet potensial. De utgjør en betydelig ressurs, bare de får muligheten til likeverdig deltagelse. Lar vi dem få utdannelse, sikrer deres helse, frigjør dem fra tidlig ekteskap og moderskap, gir dem mulighet for trygt lønnsarbeid og politisk deltagelse, kan de ble de nye driverne for økonomisk vekst og utvikling.

FN-rapporten oppfordrer medlemslandene til å lage lover mot diskriminering, men det alene er ikke nok. Lovene må følges opp i praksis. Myndighetene i 70 prosent av verdens land sier de prioriterer likestilling, men vi ser for lite resultater av dette. Og hva med de 30 prosent som ikke synes like rettigheter er viktig?

Vi har fortsatt en lang vei å gå mot likestilling for kvinner og menn og like muligheter for verdens befolkning. Men med en større satsing på unge jenter, kan vi ta et langt skritt for å nå begge mål.