Det selges sportsernæring for 180 millioner kroner i norske sportsforretninger i år, ifølge Dagens Næringsliv . Men nå viser en ny doktorgrad at sportsdrikker ikke er bra for tennene dine.

— Sportsdrikker ser ut til å være farligere for tennene enn vi har trodd. I tillegg til at det er en sur drikke, så drikker vi det mens vi trener. Da har vi ofte mindre spytt i munnen, og spyttet er veldig viktig for tennene våre. Dermed forsterkes den ødeleggende effekten av sportsdrikker, forteller Jenny Bogstad Søvik.

Hun er stipendiat ved Det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo, og disputerte onsdag med sin doktorgrad.

Jenny Bogstad Søvik. Foto: Fredrik Haugen Pedersen, OD/UiO

To tredeler hadde syreskaderI studien kartla hun forekomsten av syreskader på tennene til 795 ungdommer i alderen 16-18 år. Det viste seg at to av tre hadde syreskader av mild eller alvorlig grad. Dette undersøkte hun opp mot opplysninger ungdommene ga om blant annet livsstil, kosthold og drikkemetoder. Konklusjonen var at to ting ga mer syreskader på tennene enn andre ting: sportsdrikker og surt godteri.

Syreskader. Foto: Det odontologiske fakultet, UiO

— Jo høyere inntaket av sportsdrikker og sure godterier var, desto større sjanse for syreskader på tennene, sier Søvik.Spesielt var syreskadene store for dem som spiste godteri tre ganger i uken, og/eller drakk mer enn 0,75 liter med sportsdrikk daglig. De som også drakk brus, lettbrus og smak med vann, var ekstra utsatt.

Syreskader. Foto: Det odontologiske fakultet, UiO

Vondt å spise og drikkeFunnene støttes av annen forskning på området. En studie fant at ungdommer som spiste surt snop to-fire ganger i uken, hadde åtte ganger så høy risiko for syreskader i forhold til de som ikke spiste. Flere andre studier har vist at sportsdrikker gir høyere risiko for syreskader på tennene, deriblant Milosevicog Moazzez'.

Syreskader. Foto: Det odontologiske fakultet, UiO

— Jeg anbefaler folk å unngå sportsdrikker, og bruke vann som tørstedrikk når man trener, sier Søvik. - Hvordan skiller sportsdrikker seg fra annen søtet drikke?

— Lettbrus og smak med vann, gir også syreskader. Men vi fant et klart skille med sportsdrikker, sier Søvik.

Syreskader kan gjøre tennene veldig sensitive. Da kan det bli vondt å spise, drikke og pusse tenner. Mange vil også få estetiske plager, som at tennene skifter farge eller får groper. Hvis etsingen av tannemaljen får utvikle seg, kan man i verste fall få større problemer, som infeksjoner i kjeven.

Gustav Wictor. Foto: Silje Dyregrov

— Trenger ikke sportsdrikkerPå treningssenteret iTrain i Bergen, er det få sportsdrikker å se. Der tyr de til vann.

— Personlig drikker jeg det ikke, men det fungerer kanskje for de som drikker det. Jeg er oppvokst med at man ikke skal drikke sånt. Mamma sa det ikke var bra, og det har jeg holdt fast ved siden jeg var liten, sier Gustav Wictor (21).

Anna Melnuchuk. Foto: Silje Dyregrov

— Jeg drikker ikke sånne drikker. Jeg synes vann er best. Det øker energinivået mitt, sier Anna Melnuchuk (23).Truls Raastad er professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole. Han mener få mosjonister trenger sportsdrikker mens de trener. Men deltar man i konkurranser med varighet i over en og en halv time, eller ballspill med varighet over en time, så vil en sportsdrikke bedre prestasjonen, forteller Raastad og viser til forskning på området.

— Jo lengre varighet og høyere intensitet på konkurransen, desto viktigere blir en sportsdrikk. Løper man maraton, et tratlon eller sykler Birken, for eksempel, så trenger man å få tilført raske karbohydrater, sier Raastad.

Slik kan du lage «sportsdrikk»

Jonny Hisdal, fysiolog ved Oslo Universitetssykehus, er enig i at sportsdrikker kan være nyttig hvis man trener intensivt og lenge. Men han mener en hjemmelaget oppskrift av juice og vann kan gjøre like god nytte.

— Trener du lengre enn en og en halv time med høy intensitet, begynner karbohydratlagrene å gå tomme. Da er det lurt å få i seg karbohydrater. Det beste er å tilføre dette gjennom drikke, fordi det går raskere i blodet. Men en blanding av en liter juice og en liter vann, kan gjøre like god nytte som en sportsdrikk. Det er også mye billigere, sier Hisdal.

Grunnen til at han anbefaler å blande juice og vann i like store deler, er at sukkerinnholdet da blir ca fem prosent. Det er det samme sukkerinnholdet som man har i blodet.

— Drikker man brus eller juice, som inneholder 10-12 prosent sukker, vil det ta lenger tid før det kommer inn i blodet. Da trekker væske ut av blodet og inn i tarmen, sier Hisdal.

Genene påvirker

Jenny Bogstad Søviks gjorde også en kompleks genanalyse i sin doktorgrad. Da fant hun at det ikke bare er mat og drikke som kan gi deg syreskader på tennene.

— Vi så at variasjener i de genene våre som bygger emaljen, kan påvirke hvor mottakelig man er for syreskader, sier Søvik.

Dette er den første studien som indikerer en sammenheng mellom gener og det utbredte tannhelseproblemet.

- Hva betyr mest for om vi får syreskader på tennene, gener eller det vi spiser og drikker?

— Selv om du er mer mottakelig for syreskader på grunn av genene dine, så må du likevel bli eksponert for syren. Men det blir jo de fleste i løpet av hverdagen. Men her trengs det mer forskning for å si noe sikkert, sier Søvik.

Har du fått med deg disse Sprek-sakene?