- LÆRT MYE: Sykkelopplæringen har vært lærerik, mener Nora Hoff (10).
I KØ: Elevene ventet tålmodig når de skulle gjennom de praktiske prøvene under pilotprosjektet Alle barn sykler. Omar Ismail Ahmed (fremst), Rahaf Al-Fihry og Hanne Lotta Askeland var blant elevene som ga alt i løypen.

Idrettsbyråd Helge Stormoen (Frp) står i sykkelshorts. Rundt ham ruller den ene 5.-klassingen etter den andre. Fridalen skole er en del av pilotprosjektet Alle barn sykler.

Etter fire ukers teoretisk og praktisk øvelse, ledet av den tidligere toppsyklisten Stian Remme, skal skoleelevene forhåpentlig ende opp med sykkellappen.

Byråd Stormoen følger med når de tar seg gjennom en sykkelløype i trafikken, og en teknisk krevende hinderløype — med vippeplanke og det hele - inne på skolen.

Det som skjer gleder ham.

— Dagens barn sitter mye stille, og de blir kjørt mye i bil av foreldrene. Dette prosjektet hjelper dem å mestre sykkelen, og det er viktig, sier Stormoen.

Initiativet til prosjektet kom fra organisasjonen som jobber med sykkel-VM i Bergen. Kommunen og Fylkeskommunen hjelper til med finansiering, Bergen CK med gjennomføringen.

Når BT er på besøk, er 10 år gamle Nora Hoff en av dem som håper å ende opp som sertifisert syklist etter opplæringen. Ukene med øvelse har vært gode, mener hun.

— Det har vært både gøy og interessant. Jeg er blitt bedre på sykkelen og har lært når man skal ta armene ut i svinger, for å vise hvor man skal sykle. For eksempel i kryss, forteller Nora.

— Vil ha mer, mer, mer

Diplom, t-skjorte og det gjeveste - sykkellappen - venter barna som fullfører prosjektet.

Responsen er god, sier Stian Remme.

— Det jeg får høre fra skolene og klassene, er at de vil ha mer, mer, mer. Det er et prosjekt som virker levedyktig, sier Remme.

Tidligere er det bare gjennomført i Telemark. Prosjektleder Eli Orre håper det vil vokse seg større.

— Sykkelopplæring fra det offentlige er borte fra skolene, så dette håper vi kan bli et nasjonalt opplegg. Kanskje har vi en annen tilnæriming til det enn Trygg Trafikk og politiet, da vi i tillegg til å fokusere på sykkelregler, er veldig opptatt av gleden ved å sykle, sier Orre.

Tidligere var det skolene som bestemte når elever hadde lov å sykle til skolene, men nå er ansvaret overført til foreldrene.

— At den gamle aldersgrensen er opphevet, gjør sykkelopplæring enda viktigere, mener Remme.

Stiller med utstyr

Roar Vatne er avdelingsleder for 5.-klassingene på Fridalen. Han koser seg med sykkelgleden elevene har vist de siste ukene.

— De synes dette er kjempemorsomt. Jeg ser jo også at flere har fått nye sykler i perioden, sier Vatne.

Han mener denne formen for sykkelopplæring har vært av en kvalitet skolen selv ikke kunne tilbudt.

— Det er blitt gjennomført på en annen måte enn hvis vi skulle gjort det selv. Vi hadde ikke kunnet stille til rådighet en tilhenger med utstyr, for eksempel. Opplæringen er grundigere i denne regien, sier Vatne.