Einar Hirsch (62) og Anne Katrine Munch-Ellingsen (56) fotograferes på toppen av Møysalen (1262 moh), Hinnøyas høyeste fjell. Det har vært en lang og krevende tur, så det føles fantastisk å være på toppen. Det turvante ekteparet har gått i en gruppe med 24 deltakere og tre guider. Men på vei ned igjen, går det galt.

— En dame bak min kone min begynte å skli, og traff min kone. Jeg prøvde å stoppe dem fra å skli videre, men endte med å falle selv. Da trodde jeg at jeg skulle dø, sier han.

- Jeg har vært heldig

I full fart suste 62-åringen fra Asker utfor det snødekte fjellet, med en helling på 60 grader. Han stoppet ikke før ca 300 meter lenger nede. Utrolig nok slapp han unna med «bare» brudd i ansiktet og armen.

— Jeg har vært heldig, sier den Stavanger-bosatte mannen, som først fortalte sin historie til Lofotposten .

Einar Hirsch ble fløyet med Luftambulanse til sykehus i Bodø. Her ble det konstatert beinbrudd i både ansikt og arm. Foto: Privat

I ettertid har han pratet mye med hovedguiden om ting som burde blitt gjort annerledes. Han har følgende tips til turguider og folk som skal på tur:— Alle som har guidede turer, bør gi deltakerne en liste over hva de bør ha med. Går man alene, bør man lese seg opp på turen man skal på, og sørge for at man har rett utstyr, sier han.

Riktig fottøy

Anne-Mari Planke i Den Norske Turistforening (DNT), sier det heldigvis er sjelden at slike alvorlige ulykker skjer på tur i Norge. Samtidig krever høstturer i høyden litt ekstra krav til forberedelse, utstyr og valg av turer og terreng.

— Høsten er vakker på fjellet, med skiftende farger og klar luft. Er man heldig, får man også sol, varme og lys. Men høsten kan også gi kortere, kaldere og våtere dager enn sommeren. I fjellet faller også ofte den første snøen over 1000 - 1200 moh i månedsskiftet september/oktober, sier Planke, og fortsetter:

— Har man ikke fjellerfaring, så er det ekstra viktig å bruke god tid til å planlegge turen. Få gjerne hjelp fra andre med kunnskap og kompetanse, sier Planke.

Kjølige høstnetter kan gi kald, hard og glatt snø. Derfor råder hun folk til å velge fottøy med godt feste og stabilitet. Skal du over bratte snøparti, må du vurdere å bruke stegjern eller brodder.

— Vær ekstra forsiktig og vit hvor du går, om du går på snø. Tenk over hva som skjer om du faller. Hvor stopper fallet? Sett alltid hælen kraftig ned i snøen for hvert skritt ved nedstigning via snøfelt. Om du skulle falle på snø, så vend om på magen. Mageleie gir større bremseflate og mer hjelp fra armer og hender for å bremse og styre, sier Planke.

Hvis det er vått og glatt, oppfordrer hun folk til å unngå toppturer med luftige partier og klatring. Kulde gjør deg også mindre smidig og fortere sliten.

Må reddes ned

Hovedredningssentralen i Sør Norge har ikke mer å gjøre på høsten enn andre årstider.

— Det er veldig variabelt hva vi må ut på, men som oftest bistår vi politiet med leting etter folk som har gått seg vill eller fast. På høsten er det også en del som blir overrasket på grunn av mørket, sier Ben Vikøren, redningsleder på Hovedredningssentralen Sør Norge.

Marius Haugaløkken. Foto: Privat

Dette bekrefter Marius Haugaløkken. Han er vert på Gjendesheim Turisthytte ved foten av Besseggen.— Ikke alle er forberedt på at det blir fortere mørkt og kaldt om natten. Dette kan bli et problem om man bruker lengre tid på turen enn planlagt. Mine råd er derfor: Skal du i fjellet, så bruk egnet utstyr for fjellet. Husk også å ta med ekstra varme klær, hodelykt og ekstra mat i sekken, sier Haugaløkken.

Han forteller at 15-20 ganger i året må folk ha hjelp for å komme seg ned fra Besseggen. Det skjedde senest i helgen, da en gjeng ble overrasket av kulden og mørket.

— Ca 50.000 går Besseggen hvert år, så prosentandelen som må ha hjelp, er forsvinnende liten. Men for de som plutselig trenger hjelp, er det alvorlig nok, sier Haugaløkken.

Turråd

DNT og Anne-Mari Planke har disse rådene til deg som skal ut på tur i høst:

  • Ikke gå de lengste og mest krevende turene , om du ikke er veldig erfaren.

  • Søk litt mindre utfordrende fjellområder med kort vei mellom overnattingsstedene og kortere utganger til transport. Da er du klar om været skulle bli dårlig, eller om du vil avbryte eller endre planer underveis.

  • Beregn ekstra tid. Når dagene er kortere og det kan bli glatt pga frost og regn, tar det lenger tid å gå enn ellers.

  • Sjekk væremeldingen og forhør deg gjerne om forholdene i fjellet.

  • Velg turer tilpasset din form. Dette må gjelde for hele turfølget.

  • Planlegg godt. Spesielt lengre og mer krevende turer. Husk at når mange av de betjente hyttene stenger i løpet av september og oktober, tas sommerbroene inn.