Det er litt plasking, men ingen hyling når gjengen går i vannet. Derimot store smil. Foto: Alexander Worren
Uberørt: Gjengen fikk trå de første sporene i snøen på Emblemsanden denne søndagen. Foto: Alexander Worren
Euforisk: Baderne vi traff ved Emblemsanden forteller at de nesten føler seg euforiske etter et vinterbad. Det er ikke så rart, fordi sjokket kroppen får ved å gå i vannet utløser et ras av endorfiner. Men badingen kan også ha mer langvarige positive effekter.
Liv Storlykken i fint driv. Foto: Alexander Worren
Hoppende glad: Så fornøyd kan man bli av å ta seg et vinterbad. – Vi blir rett og slett i godt humør av det, sier denne gjengen. Fra venstre: Liv Storlykken, Kristine Bakken Hovstein, Merete Fiksdal, Kikki Vebenstad, Anne Grethe Otterlei og Sverrir Olafsson. Foto: Alexander Worren
Det er godt å få noe å varme seg på etter endt bading. Her rekker Kristine Bakken Hovstein en kopp kaffe til Liv Storlykken. I bakgrunnen står Kikki Vebenstad. Foto: Alexander Worren

Førjulssøndagen er kald og gnistrende. Landskapet kunne vært hentet fra et klisjéfylt postkort. Sesongens første snøfall ligger som et teppe over fjell, trær og eng, og lyser opp den mørke tida.

Et par-tre biler bryter stillheten ved badestranden Emblemsanden i Ålesund. Ut stiger en gjeng som ser ut som forvokste barnehagebarn. De har på seg varmedresser, luer, vanter og gode, robuste sko. Gjengen med voksne folk i alderen 40 pluss ler og småprater, mens bestemt går ned til vannkanten.

Veddemål med sønnene

— For min del begynte det for noen år siden, på grunn av et veddemål med de to guttene mine. De trodde ikke at mamma skulle tørre å bade midt på vinteren, men jeg kunne selvsagt ikke tape veddemålet og hoppet uti. Det ga mersmak. Siden har jeg i grunn bare fortsatt, forteller Kristine Bakken Hovstein.

Etter det første badet har Kristine Bakken Hovstein fått med seg gamle venner på aktiviteten, men har i tillegg fått nye venner som liker helårsbading. Nå satser gjengen på å få til et bad minst en gang i måneden, uansett temperatur. Noe særlig værforbeholdene tar de ikke.

  • Se video av isbadingen i videovinduet under!

— Å, nei. Litt av vitsen er nettopp å kjenne naturkreftene på kroppen, bokstavelig talt. Om det stormer litt er det i grunn bare gøy, mener Sverrir Olafsson, og legger til:

— Man kommer tett på naturen gjennom slike badeopplevelser. Jeg kjenner at jeg blir veldig oppmerksom på alt fra vind og regn, til lys, skyer eller et glimt av sol. Helårsbading byr på store naturopplevelser, rett og slett.

Stor belastning for kroppen

Det er gjort lite forskning på effekten av vinterbading, men man vet at det er en stor belastning for kroppen.

— Når vi kommer ut i vannet vil blodkarene trekke seg sammen og sirkulasjonen omdisponeres veldig raskt. Er man under med hodet vil også dykkerefleksen kunne føre til at pulsen går ned og at blodtrykket faller. Det kan i verste fall føre til besvimelse. Derfor skal man aldri vinterbade alene, sier Boris Erwied.

Han er lege ved Ålesund sjukehus og selv en ivrig helårsbader.

At mange, inkludert ham, likevel liker vinterbading, er på grunn av de positive effektene opplevelsen gir.

— Sjokket kulden gir kroppen utløser et ordentlig endorfinras. Derfor vil man føle velvære rett etterpå. Selv føler jeg meg helt på topp etter et vinterbad, ler Erwied.

Våtdrakt er juks, men bunnen kan være vond å gå på, så våtsokker tillater damene. Foto: Alexander Worren

Våtdrakt er juksVed stranda kler gjengen raskt og bestemt av seg. Våtdrakt er juks, her går det i normalt badetøy. Noen beskytter likevel føttene med våtsokker. Lua velger de fleste å beholde på.

Så går de sammen uti vannet. Ingen nøling, ingen hyling, bare målbevisste steg utover før de legger på svøm. Små rop, masse fliring, men ingen panikk. Å si at de svømmer litt rundt er ingen overdrivelse. Gjengen er uti fjorden i flere minutter, før de kommer opp igjen.

«Helt fantastisk». «Herlig». «Friskt», sier de.

— Mestringsfølelse

Lege Erwied sier at vinterbading for mange kan ha en langvarig positiv effekt.

— Å gå ut i iskald vann innebærer å overvinne følelsen av å avstå, man greier å gjøre noe som egentlig er ubehagelig. Dette kan gi en langvarig mestringsfølelse som har positive effekter også på andre områder i livet, sier Erwied.

Etter badet er det ikke rom for sjenanse. Nå gjelder det å få på seg varme klær raskt. Her er Liv Storlykken, Anne Grethe Otterlei og Sverrir Olafsson. Foto: Alexander Worren

Dette bekrefter gjengen på stranden.— Jeg greier å kontrollere noe jeg egentlig synes er fysisk vanskelig og vondt. Det gir en veldig mestringsfølelse, sier Kikki Vebenstad.

De henter frem tørre og lune klær i bagene sine. Raskt av med det våte, raskt på med det varme. Fortsatt samlet i en gjeng nyter de hjemmebakte kanelsnurrer og kaffe.

— Vi blir så glade av det! Det gir et veldig kick som nesten ikke kan forklares. Man føler seg helt til stede i livet. Dessuten er det sosialt, sier Sverrir, til bifallende enighet fra damene.

- Venn deg til belastningen gradvis

Vurderer du å begynne med vinterbading? Da bør du gå gradvis frem. Det mener førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole, May Grydeland.

– Det finnes en studie som viser at det er ulik biologisk respons mellom de erfarne vinterbaderne og nybegynnere. De erfarne har en mye roligere kroppslig respons. Man kan altså gradvis venne seg til belastningen badingen gir ved å begynne om sommeren og fortsette utover høsten og vinteren, sier hun.

Viktig: Regel nummer én er å skifte raskt til tørre og varme klær etter badet. Denne gangen vanket også kanelsnurrer og kaffe. Foto: Alexander Worren

Grydeland forteller at enkelte undersøkelser tyder på at vinterbadere har lavere sykefravær enn andre grupper, men hun understreker at forskningen er begrenset.– Det blir litt som høna eller egget. Kanskje var dette de friskeste menneskene i utgangspunktet, påpeker hun.

En myte Grydeland kan avkrefte er at isbading raskt etter trening gir positiv effekt.

– Kollega Truls Raastad her ved NIH har vært med på en studie på det. Den viser at restitusjonen går fortere ved å ta kalde bad rett etter styrketrening, men at badingen hemmet den langvarige muskelbyggingen. Enkelt sagt hindrer badet musklene i å vokse optimalt etter styrketrening. Dette er derfor en praksis man bør revurdere.