I bæremeisen sitter Dexter (8 mnd.) fornøyd. Mamma Maiken Wang (24) har tatt turtøyet på og viser bestemor Hege (45), oldefar Terje (66) og tippoldefar Bjørn (86) veien ned mot elven på den andre siden av jordet. Veien er glatt, men det stopper ikke familien fra å gå på tur.

Alle de voksne husker godt hvordan de som små barn fikk beskjed om å bli med ut på tur. Det ligger i kortene at lille Dexter pent må forberede seg på at turskoene må på, han også.

— Hjemme hos oss sto sekken klar i helgene. Da gikk vi felles skiturer, og søndag var tursøndag, sier Hege Wang.

- Kan lett bli stillesittende

De andre nikker bekreftende. Maiken Wang er godt i gang med å føre familiens turtradisjon videre, selv om hun ikke var like motivert for familieturer da hun var i tenårene.

— Jeg husker jeg tenkte at dette skal jeg aldri gjøre mot mine barn, sier 24-åringen.

Som mor selv, tenker hun annerledes:

— Jeg vil gi Dexter muligheten til å være i aktivitet. Hverdagen kan lett bli stillesittende, sier hun.

Småbarnsmor Maiken og hennes mamma Hege går mye på tur sammen med Dexter (8 mnd). Foto: Anne-Marit Dahl

Kan bli lurtHelsedirektoratet anbefaler at barn og unge er fysisk aktive minst 60 minutter hver dag. Voksne og eldre bør være i moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter pr. uke, eller 75 minutter med høy intensitet. Men en undersøkelse bestilt av Helsedirektoratet i fjor, viste av kun tre av ti nordmenn følger myndighetenes anbefalinger.

Det overrasker ikke familien Wang.

— Jeg er ute og løper i marka flere ganger i uken. Uten det hadde det blitt veldig mye tid i sofaen. Man setter seg gjerne ned til Dagsrevyen og kan lett bli sittende til man legger seg, sier tippoldefar Bjørn Wang.

Ved Senter for fedmeforskning ved St. Olavs Hospital i Trondheim får cirka 700 personer hjelp årlig. De har ansvar for forskning- og utviklingsarbeid innen tematikken overvekt og fedme i Midt-Norge. Her er professor Bård Kulseng. Foto: Kim Nygård

Inaktive og tyngreIfølge Folkehelserapporten fra 2014 har ett av seks norske barn overvekt eller fedme, en av fire ungdommer er overvektige og en av fem voksne har fedme. Samtidig har helsevesenet enorme utgifter knyttet til komplikasjoner av fedme, ifølge professor Bård Kulseng. Han er leder ved Senter for fedmeforskning ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

— Hvis vi hadde vært på 1985-nivå når det gjelder fedme, hadde utgiftene knyttet til komplikasjoner vært 350 millioner mindre hvert år bare i vår region, sier Kulseng.

Ifølge Folkehelseinstituttet veier en norsk 40-åring i dag fem kilo mer enn en 40-åring gjorde rundt 1985. * Ny forskning: Det var lettere å gå ned i vekt på 80-tallet enn nå

Må forebygge overvekt

Han mener ressursene bør settes inn på å forebygge overvekt

— Vi må utvikle forebyggende tiltak som kan bli individualisert. Vi må også se på årsakene til overvekt. Skyldes det hormonsykdom? Eller medisinbruk. Tidlig fedme kan ha genetiske årsaker, men fedme kan også være et funn på at noe har skjedd. Det kan være vold eller misbruk, sier Kulseng, og legger til:

— Vi må gjøre det lettere å ta riktige valg i hverdagen. Vi var mer naturlig aktive før og kostholdet var annerledes.

Han advarer samtidig mot et ensidig fokus på vekt.

— Hvis målet på lykke er en bestemt vekt, så er målet for snevert. Du må trene masse for å gå ned i vekt, men det er bevist at selv korte intervaller kan forbygge for eksempel diabetes. Nivået på kunnskapen om trening og kosthold øker i befolkningen. Samtidig har vi vel aldri før vært så forvirret, sier Kulseng.

Tippoldefar Bjørn og oldefar Terje i familien Wang, kan ikke huske at overvekt og usunn mat var et tema da de var unge. Småbarnsmor Maiken og hennes mamma, Hege, er på sin side bevisst på viktigheten av riktig kosthold og nok fysisk aktivitet. Foto: Anne-Marit Dahl

— Ikke temaOldefar Terje og tippoldefar Bjørn kan ikke huske at overvekt og inaktivitet var noe tema da de var unge. På slutten av 1960-tallet hadde cirka fem prosent av norske middelaldrende menn fedme.

— Nei, da var vi var små, måtte de voksne mase på oss for at vi skulle komme inn. Vi var i aktivitet hele tiden. Sånn er det ikke nå, sier Terje Wang.

Tilbudet i frukt- og grønnsakdisken var også et helt annet da tippoldefar og oldefar fikk maten servert.

— Vi tenkte ikke på hva som var sunt eller ikke. Vi kjøpte det vi hadde råd til. Koteletter på søndag var et høydepunkt, sier Terje Wang.

— Det var mye fisk. Vi spiste mye sild. Det var billig. Og så spiste vi mye potet, kålrot og gulrot, mimrer Bjørn.

De er enige om disse rådene for en sunn og aktiv hverdag:

— Ha gode rutiner. Gå faste turer og ha faste måltider. Vær ute i frisk luft. Gjennomfør det du har planlagt og finn deg en turkompis, sier bestemor Hege Wang.