Mange sperret nok opp øynene lørdag da et privatfly av typen Boeing 747-8 landet på Stavanger lufthavn, Sola, hele fem ganger, skriver Stavanger Aftenblad.

VERDENS STØRSTE PRIVATFLY: - Sjansen for å se et slikt fly får du bare en gang i livet, sier lokal flyspotter. Foto: Carina Johansen

I tider hvor flyrutene skjæres ned i øst og vest på grunn av oljenedturen, kom det lørdag en etterlengtet opptur for de mange som er glad i flymaskiner.Og ikke bare det: En jumbojet av denne typen er et av de største flyene i hele verden.

TESTFLYVNING: Privatflyet Boeing 747-8 hadde testflyvning på Sola lufthavn lørdag. Fra venstre: Fredrik Fjeldstad Olsen, Astor Gjerde, Christian Scheie Hein (rød caps), Lars-Otto Eliassen, Grethe Eliassen, Svein-Ivar Eliassen og Stian Larsen var noen av de som måtte slippe alt de hadde i hendene og komme seg ut til Sola. Foto: Carina Johansen

Slapp alt de hadde i hendeneSelv om det kun var snakk om et mannskap som var lei av flysimulatorer og bestemte seg for å legge treningsflyvningen sin innom Stavanger lufthavn, ifølge lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen, gjorde nettopp det faktum ingenting for de mellom 60–100 skuelystne som slapp alt de hadde i hendene, bortsett fra gjerne et kamera, blyant og skriveblokk, og la på tur bort til Sola for å få med seg den enorme doningen.

En av disse var Christian Scheie Hein (17). Han er fra Sandnes og har vært en ivrig flyspotter i en årrekke.

— Dette er første og siste gang vi får oppleve noe slikt her i regionen. En slik jumbojet er tidenes fly. Det er per dags dato verdens største privatfly og passasjerversjonen av dette flyet er verdens lengste passasjerfly. Derfor er det sykt spesielt at noe slikt flyr innom «lille» Sola, forklarer Hein til Stavanger Aftenblad.

FLYSPOTTERE: Den enormen jumbojeten som landet i Stavanger i helgen er ikke hverdagskost selv for ivrige flyspottere. Foto: Carina Johansen

— Så langt vi kjenner til var det bare et mannskap om bord, og ingen kjente, rike privatpersoner, sier lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen.- Det kan jo være en privatperson som disponerer flyet, men det hender fra tid til annen at slike tilfeller gjelder fly som kommer for å ta treningsflyvninger og ikke kun ønsker å trene i flysimulatorer, men det er sjelden at det kommer en jumbojet av denne typen innom vår region, avslutter han.

Les også:

Mystisk emblem på flyet

Mystikken rundt selve flyet er ganske spesiell. Flyets registreringsnummer er VQ-BSK, og mange flykilder melder at flyet er eid av Worldwide Aircraft Holdings (Bermuda) Ltd. Det indikerer også registreringsnummeret.

Flere flykilder melder at emblemet på flyet tilsier at det skal være Qatar-eid, nærmere bestemt av Qatar Amiri Flight som er et VIP-flyselskap eid og drevet av Qatars myndigheter og brukes til å fly kongefamilien i Qatar inkludert flere andre VIP-passasjerer i den qatarske regjeringen. Foto: Carina Johansen

Flere flykilder melder også at emblemet på flyet tilsier at det skal være Qatar-eid, nærmere bestemt av Qatar Amiri Flight som er et VIP-flyselskap eid og drevet av Qatars myndigheter og brukes til å fly kongefamilien i Qatar inkludert flere andre VIP-passasjerer i den qatarske regjeringen.— Flyet er den nye versjonen av Boeing 747-8 og skal være vel tre år gammelt. Det ble omlakkert i Roma for to uker siden, og skal trolig videre til Emiren av Qatar. På vei fra Roma har det vært innom Hamburg og Stansted i London før det kom hit til Sola, sa flyspotter Lennart Rimestad til Aftenbladet lørdag.

— Det er ganske vanlig i privatflyverden er at de registrer flyet sitt på noen småøyer i Karibia for eksempel, for da må de skatte mindre for flyet der enn i hjemlandet. Det er nok derfor flyet har endt opp i Bermuda-registeret. Det stemmer også at flyet brukes av kongefamilien og emiren, sier Christian Scheie Hein.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Fra Sandefjord til Sola

Stian Larsen fra Sandefjord fikk seg en ekstra hyggelig overraskelse da han oppdaget det spesielle flyet fra vinduet på hotellet.

Han hadde tatt turen fra Sandefjord til Stavanger lufthavn, Sola for å se og tar bilder av fly. Han var imidlertid ikke klar over at han skulle få bilder av et så spesielt fly med tilknytning til Qatar.

— Flyinteressen har alltid vært der, men det var etter at jeg kjøpte meg skikkelig kamera at interessen har økt, sier Larsen.

Les mer om fly:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen