— Vi ser ofte blå knoker og øyne som følger med på oss, sier Geir Andersen, kabinsjef i Norwegian.

Med nærmere 30 år i luftfarten bak seg, kjenner han tegnene godt. Han har sett tøffe forretningsmenn lese avisen opp ned, folk som blar febrilsk i bøker, som blir aggressive, eller som unngår å møte blikket hans.

- Etter Germanwings-styrten spurte mange passasjerer om pilotene hadde vært på do, forteller Andersen.

Han forsikrer om at etter hver ulykke har man lært noe nytt, og nye sikkerhetsregler kommer til.

Andersen tror mangel på kunnskap, og at man ikke vet hvordan flyet fungerer, gjør at mange er redde, og får støtte fra kollega Joacim Westby.

— Frykt er irrasjonelt. Det dreier seg ofte om ting man ikke kan forklare, sier Andersen.

— For eksempel kan mange lyder høres voldsomme ut, men er helt normale, skyter Westby inn.

Les også:

Fortell at du er redd

Begge oppfordrer folk som er redde til å si ifra til kabinbesetningen.

— Det er veldig nyttig. Da kan vi holde et ekstra øye med personen, sier Andersen.

Har de tid prøver de å sette seg ned og snakke med dem som er redde. Avgang, turbulens og landing er de tre områdene flest frykter. Andre uttrykker klaustrofobi. Mange tyr til alkohol, beroligende midler eller begge deler.

— Det er en fryktelig dårlig kombinasjon. Lufttrykket påvirker kroppen, og gjør vondt verre, sier Andersen.

Lær å takle angsten

— Å være redd for å fly er på mange måter en naturlig reaksjon på en unaturlig situasjon. Mennesker er grunnleggende redde for høyder, sier Ellen Halvorsen.

KURS: Ellen Halvorsen holder kurs for flyredde. Mange som kommer til henne har ikke fløyet på flere år.

Til daglig jobber hun som Air Purser og instruktør i SAS, men de fire siste årene har hun også holdt kurs for flyredde.Fakta er bare en liten del av kurset. Fokuset er mestringsstrategier og hvordan man skal takle angsten.

— Noen fakta er gode, for eksempel om hvordan flyet fungerer, om turbulens og ikke minst om lyder i flyet, for når man er redd skjerpes hørselen. Men når angsten øker, minker mentalkapasiteten. Etter hvert kan dukomme til et punkt hvor du ikke lenger kan tenke eller snakke deg selv til rette, forteller hun.

Da nytter det ikke med rasjonelle argumenter, for frykten lytter ikke til fornuften.

Unngå å bli stiv av skrekk

— Flyredde holder seg gjerne fast i setet, men bevegelse og takt roer nettverkene i hjernenog gjør at uro faller til ro. Det hindrer også at angsten øker. Dessuten kan du ikke bli stiv av skrekk mens du er i bevegelse, sier Halvorsen, og fortsetter:

— Hva gjør man med et barn som er redd? Man løfter det opp og vugger det, helt instinktivt, uansett hvilken kultur man kommer fra. Bevegelse og takt gjør at barnet faller til ro, og det samme gjelder for voksne.

Mange av hennes kursdeltagere har ikke fløyet på mange år. Det koster for mye energi. Angsten melder seg ofte i lang tid før de skal ut og fly.

— Det er ikke årsakene til angst, men hvordan du forholder deg til din frykt, og ikke minst hva du gjør for å mestre den, som vi legger vekt på. Det er ikke noe feil med deg, selv om du sliter med angst for å fly, sannsynligvis mangler du bare noen mestringsstrategier, sier hun.

Les flere saker om reise: