Ferske halvårstall viste at antall utbetalinger var rekordhøye. Nordmenn på ferie fikk én milliard utbetalt på ferieskader i sommer.

Nå viser en ny undersøkelse fra forsikringsselskapet Gjensidige at nesten to av ti er usikre på om reiseforsikringen har vært i orden mens de ferierte utenlands.

— Det vil si at flere hundre tusen har vært usikker på om reiseforsikringen har vært OK, sier informasjonsrådgiver Arne Voll i Gjensidige.

Visste du dette?

Verst i Oslo

Landsoversikten fra undersøkelsen viser at det er flest personer i Oslo som har vært usikre.

— Én av fire i Oslo oppgir at de har vært usikre på om de er forsikret. Det er skremmende tall, mener Voll.

Det kan bli en kostbar affære hvis en skader seg eller blir syk og må på sykehus utenlands.

— Bare i juli hadde vi 15 sykehusopphold med hjemtransporter med erstatninger for over 100.000. Den dyreste hjemtransporten utgjorde en erstatning på cirka 400.000 kroner, forteller Voll.

Se vår store test:

UD: Et tilbakevendede problem

I alle ferietid-høysesongene opplever Utenriksdepartementet en god del henvendelser fra nordmenn på reise uten å være forsikret.

Et tilbakevendende problem er nettopp at nordmenn ikke sjekker om forsikringen dekker et eventuelt sykehusopphold, opplyste UD til oss tidligere i høst. På UDs landssider oppdateres også informasjonen reiseråd om alle verdens land.

Les om familien som fikk uønsket lang ferie:

Økte med 60 prosent i juli

Oppsummeringen fra forsikringsselskapet viser en økning på 60 prosent i sykeutgifter for nordmenn i utlandet i juli sammenlignet med året før. Antall saker har vært stabil.

— En kombinasjon av flere direktefly og rimeligere turer til eksotiske reisemål til økningen kan være en av årsakene, mener Voll.

Ifølge Finans Norge er sykdom den største enkeltposten under reiseforsikring med nesten 100.000 reisesykdomsskader er meldt inn til forsikringsselskapene i fjor.

Les mer om reisendes forbrukerrettigheter: