STORE VARIASJONER: 19 selskaper som tilbyr reiseforsikring til nordmenn er gjennomgått i en stor test. Her får du resultatet. STORE VARIASJONER: 19 selskaper som tilbyr reiseforsikring til nordmenn er gjennomgått i en stor test. Her får du resultatet. Foto: Gustavsen, Terje

Her er de beste og verste reiseforsikringene

Hater du å lese vilkårene? Vi har gjort det for deg.

53 produkter fra totalt 19 ulike selskaper er analysert. Testen er delt i reiseforsikringer for enkeltpersoner og for familier, og baserer seg på standardforsikring (se metode i faktaboksen ).

Konsulentselskapet Analytika har analysert reiseforsikringene for nettstedet penger.no.

— Det er overraskende store forskjeller på de dårligste og de beste forsikringsdekningene, sier leder Rune Brunborg i Penger.no.

Kvaliteten på hvert produkt er vurdert ut fra hvor omfattende beskyttelse forsikringene gir og hvilke begrensninger forsikringen har.

Kriteriene er vektet forskjellig, da tap av bagasje er et vanligere problem enn for eksempel død eller invaliditet. Mens medisinsk behandling er vektet som en av de viktigste.

TESTENS VINNERE:

  TERNINGKAST TERNINGKAST
SELSKAP* Enkelperson  Familie
Frende Reise 6 6
DNB best 6 6
If Super Reise 6 6
Europeiske Super Reise 6 6
Tryg Reise Ekstra 5 4
Sparebank1 Topp Reise 5 5
KLP Reise 4 4
Vardia Super Reise 4 4
Codan Reise 4 4
Storebrand Reise 4 4
Eika Reise Pluss 4 3
Sparebank1 Reise 4 3
Gouda Super Reise 4 4
If Reise 4 4
Europeiske Reise 4 4

NB: *Terningkastene er basert på gjennomsnittstilbudet — If reise har en gjennomsnittsforsikring, og de andre er vektet opp mot denne.

TESTENS TAPERE:

  TERNINGKAST TERNINKAST
SELSKAP Enkeltperson Familie
Norwegian  Travel Guard Reise 3 3
Troll Reise 3 3
Eika Reise  3 3
Nemi Reise 3 3
Gjensidige Reise 3 3
DNB basis 3 3
Vardia Reise 3 3
Landbruksforsikring Reise 3 2
Watercircle reise 2 2
Gouda Reise 2 2
Tryg Reise 2 1
Skandiabanken Visa Reise(Kredittkort**) 1 1
Ryanair Reise 1 Tilbyr ikke

NB: **Skandiabanken er et tilfeldig utvalgt selskap som tilbyr forsikring gjennom kredittkort. Alle kredittkortproduktene er ikke analysert i testen, men noen av dem som er gjennomgått ligner hverandre i struktur.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Stor forskjell på de beste og dårligste

Testen viser to typer forskjeller.

Her sammenlignes eksemplene Trygs enkleste produkt (terningkast 1) med DNBs beste produkt (terningkast 6):

  1. Hva du får på mindre beløp, eksempelvis tapt bagasje, varierer mye. Testen viser ti-gangen fra det dårligste til det beste produktet.

Hvis vi sammenligner Trygs enkleste produkt (terningkast 1) ser vi for eksempel at:

  • Tryg krever egenandel (1000 kroner), mens DNB ikke gjør det.
  • Trygs forsikring dekker reiser på inntil 45 dager, mens DNB dekker inntil 60 dager.
  • Tryg dekker bagasje inntil 20.000 per person, mens DNB dekker 100.000. * Tryg dekker enkeltgjenstander inntil 6000, mens DNB dekker inntil 25.000. * Tryg dekker avbestillinger inntil 40.000, mens DNB dekker inntil 120.000. 2) Den andre forskjellen er ved skade, sykdom og sykehusopphold.
  • Tryg dekker 300.000 dekning ved barns invaliditet, mens DNB dekker 700.000, mer enn dobbelt så mye.
  • Skulle du bli saksøkt i utlandet dekker DNB erstatningskrav inntil 12 millioner, mens Trygs grense er fire millioner.

— Kan ikke kalles en reiseforsikring

Ryanairs reiseforsikring får jumboplassering. Rune Brunborg i Penger.no sier tilbudet på flyselskapets nettside knapt kan kalles en forsikring.

— De juridiske beskrivelsene rundt produktet er uklare, og selv vi som er eksperter på forsikring klarer ikke å forstå hva som inngår på alle områder av produktet. Ut over dette er produktet preget av generelt dårlige vilkår og lave erstatningssummer, sier Brunborg.

JUMBOPLASS: Ryanairs reiseforsikring har de aller dårligste vilkårene blant de 19 selskapene vurdert i Penger.no-testen. Foto: Ryanair

Til sammenligning dekker Norwegians reiseforsikring inntil 15.000 kroner i tapte verdigjenstander, mens Ryanair kun dekker inntil 2500 kroner. Frende og DNB dekker ti ganger så mye, helt opp til 25.000 kroner.— De mest alvorlige reiseforsikringsskadene er knyttet til dyre sykehusopphold, som fort kan koste mange millioner. Dette er dekket fullt ut av de fleste forsikringsselskapene, mens Ryanair kun dekker kostnader inntil 1,3 millioner. Hvis sykehusoppholdet koster mer enn det kan du bli sittende med en regning på flere millioner, til tross for at du hadde grunn til å tro at du var dekket når du tegnet «forsikringen», sier Brunborg.

Ryanair sier i en uttalelse til oss: Ryanair tilbyr kundene mulighet til å bestille reiseforsikring til svært gunstige priser på Ryanairs nettsted. Som en del av «Bli bedre»-program, vil vi lansere et forbedret forsikringsprodukt senere i år.

Les også:

STORE FORSKJELLER: Rune Brunborg i Penger.no fant store forskjeller blant de beste og dårligste selskapene som tilbyr reiseforsikring. Foto: Penger.no

Sjekk alltid vilkårene før du kjøper forsikringAlle selskapene i testen, utenom Ryanair, er tilknyttet organisasjonen Finans Norge.

— Jeg kan konstatere at for en vanlig person eller familie så er normvilkårene, så sant forsikringsselskapene er tilsluttet Finans Norge og samarbeider med Finansportalen, tilfredsstillende når det gjelder kvalitet og holder seg til bransjenormen, sier daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Ryanairs reiseforsikring formidles via selskapet UK General Insurance Group Ltd, og er registrert i Storbritannia. Disse er hverken tilknyttet Finans Norge eller Finansportalen, hvor en kan sammenligne forsikringene etter skreddersydd behov.

— Ingen av selskapene i vår sammenligningsportal har dårligere vilkår enn bransjenormen. Men den evige sannheten er at du alltid må sjekke vilkårene, sier Realfsen.

Les også:

Forsikring på kredittkortet gir falsk trygghet

Flere banker, flyselskaper og andre kredittselskaper tilbyr forsikringsdekning via kredittkort.

— Kredittkortforsikringene gir på de fleste områdene lavere utbetalinger enn ordentlige reiseforsikringer, for eksempel dekkes tapt av reisegods inntil 15.000, mens Sparebank 1, som har best vilkår på det området dekker ti ganger så høy sum, sier Brunborg i Penger.no.

Ved sykehusopphold utenlands kan regningen komme opp i flere hundre tusen kroner, og i verste fall millioner.

— Får du et søksmål mot deg i utlandet dekker reiseforsikringen på kredittkortet fra Skandiabanken krav inntil tre millioner, mens Frende og Europeiske/If dekker krav inntil 15 millioner. De 12 millionene kan være forskjellen på lettelse og gjeldsslaveri for den enkelte, sier han.

Les også: Sydenturen endte på sykehuset for Nicoline (10 mnd)

Forsikringer kjøpt med kredittkort blir først gyldig når du har betalt minst 50 prosent av reiseutgiftene med kortet.

— Det kan være vanskelig å dokumentere det under for eksempel en biltur i Europa, mens det ved et kjøp av flyreise eller chartertur er enklere, sier Realfsen i Finansportalen.

Penger.no er et kommersielt selskap og er i samme konsern som Schibsted-avisene.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Vis fakta ↓
Metode reiseforsikringsanalyse
Vis fakta ↓
Produktkriterer på reiseforsikring
Vis fakta ↓
Reiseerstatning 2014