Nordmenn er strengere på fyllekjøring hjemme enn i utlandet.

I både Frankrike, Italia og Spania drikkes det gjerne vin eller øl til lunsj. Ifølge Europeiske Reiseforsikrings store Reiseundersøkelse oppgir 12 prosent at de «ikke helt tar avstand» fra å drikke litt og deretter kjøre.

Fire prosent utelukker ikke at de kjører selv om de har tatt noen øl eller vin, hvis det er vanlig i landet de er i.

— I feriemodus har vi nok også en noe mer avslappet holdning til sikkerhet og regelverk, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

VINSMAKING: Både i Frankrike og Italia er vinsmakinger populært, men har du bil, så husk å spytte! Foto: Camilla Flaatten

Stor variasjon i EuropaMange tror kanskje at Norge med sin 0,2 i promillegrense er det strengeste landet, men det stemmer ikke. I Europa varierer promillegrensene fra 0,0 til 0,8. Ungarn, Aserbajdsjan og Tsjekkia er blant landene med null i promillegrense, mens England og USA er blant de høyste med 0,8 promillegrense, viser oversikten fra International Alliance for responible drinking (IARD).

Ved noen av nordmenns mest populære feriemål, som i Italia, Spania og Thailand, er grensen 0,5. ## Tar ferie fra norske rutiner

Vennesland sier at nordmenn på ferie, også tar litt «ferie» fra godt innarbeidede rutiner fra Norge, for eksempel knyttet til alkohol og kjøring i trafikken.

SLAPPER AV: – Vi har et litt mer avslappet holdning til sikkerhet på ferie, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring. Foto: Privat

— Vi liker rett og slett å «slå ut håret litt» i utlandet, og gjør ting vi aldri ville ha gjort i Norge, for eksempel kjøre motorsykkel, moped eller scooter i shorts og uten hjelm.Ferierende nordmenn tilpasser seg gjerne landets egen trafikksikkerhetskultur, og om det viser seg at er et noe mer liberalt syn på alkohol og kjøring, så tilpasser vi oss det, mener Vennesland.

Menn er også mer tilbøyelige enn kvinner til å kjøre i påvirket tilstand på ferie, viser Reiseundersøkelsen.

— Det gjelder både fart og rus. I Norge er alt veldig regulert, mange andre steder er det ikke det. Trafikksituasjonene er annerledes, og trafikktettheten høy. Det beste er nok å ta med seg den gode kjøreoppdragelsen vi har fra Norge med oss på ferie til utlandet, sier Vennesland.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

ADVARER: Leder Kari Randen i alkovettforeningen Av-og-Til sier at nordmenn ikke burde spekulere i promillegrenser på ferie. Foto: Av-og-Til

Endrer holdning når grensen kryssesLeder Kari Randen i alkovettforeningen Av-og-Til synes det er interessant at nordmenn endrer holdning til selv å kjøre med promille bare fordi en landegrense krysses.

— Selv om promillegrensen kan være lavere enn i Norge, så kan bøtene og straffenivået være høye. Promillegrensen i for eksempel øl-landet Tsjekkia er på null, så ikke du bør ikke spekulere i mye du kan drikke før du kjører bil i det enkelte land, sier Randen.

Undersøkelser foreningen har foretatt viser at nordmenn har langt høyere terskel for å kjøre i påvirket tilstand hjemme i Norge, enn når vi er på ferie.

— Det er bekymringsfullt hvis de gode holdningene legges igjen hjemme i Norge. Fyllekjøring kan føre til alvorlige ulykker og dermed få store konsekvenser for flere enn de som kjører i ruspåvirket tilstand. Det gjelder enten du er på ferie eller hjemme i Norge, sier Randen.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator