Flere nordmenn har de siste to ukene opplevd at de ikke får behandlet visumsøknaden ved det kinesiske konsulatet i Oslo.

Elisabeth Strøms 19 år gamle datter skulle reise til Kina kommende helg for å starte studier. Nå står studiestarten i fare.

— Rett før sommeren fikk hun innvilget kinesisk stipend for å studere kinesisk i Shanghai. Alt er i boks med flybilletter kommende lørdag og hybel på campus på et universitet. Nå får hun altså ikke visum fordi hun har vært i Tyrkia på ferie i sommer, forteller Elisabeth Strøm.

Hun uttaler seg på datterens vegne som ikke ønsker å stå frem selv.

For en uke siden reiste Strøm og datteren til konsulatet for å få visum.

— Der fikk vi beskjed om fra noen utenfor konsulatet at hvis vi hadde vært i Tyrkia og det var tyrkisk stempel i passet, så ville vi ikke få gjennom søknaden. Datteren min fylte ut skjemaet over hvilke land hun hadde besøkt tidligere og skrev opp Tyrkia siden vi var der i sommer. Hun ble vist bort i skranken med en gang uten nærmere forklaring, forteller Strøm.

FORTVILET: Elisabeths Strøm datter skulle reist til Kina på lørdag for å starte studier. Hun har fått statsstipend av kinesiske myndigheter og alt er i boks. Men nå får hun ikke visum. Foto: Privat

Tre til fire andre opplevde det samme – men ingen av dem fikk redegjørelse for hvorfor.— Så det blir spekulasjoner fra vår side om det handler om Tyrkia, men det var det vi fikk høre, sier Strøm.

Flere kilder uavhengig av hverandre har kontaktet oss angående turistvisum til Kina og beskriver det samme situasjonen. De har stempel fra Tyrkia i passet, enten fra i år eller fra noen år tilbake, og får ikke behandlet søknaden.

Har du fått med deg denne ?

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Kjenner ikke til ny visumpraksis

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at de har registrert en viss økning i antall henvendelser den siste tiden fra norske borgere som har hatt problemer med å få visum til Kina.

Men de har ikke mottatt offisiell informasjon fra kinesiske myndigheter om endringer i deres visumpraksis.

— Vet dere hvorfor dette skjer nå?

— Ambassaden har altså ikke blitt varslet om noen endret praksis, og da selvfølgelig heller ingen forklaring, sier Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet.

UD anbefaler at berørte kontakter den kinesiske ambassaden i Oslo for å få svar og råder videre at til at man ikke kjøper flybillett eller betaler for hotellopphold før man har fått innvilget visum.

- Men er ikke reglene for å få visum til Kina slik at man må ha bestilt både flybilletter og opphold – og kunne vise til det for i det hele tatt å få visumet innvilget?

— Dette må du sjekke med den kinesiske ambassaden, sier Lunde.

Dette kan bli et problem på reisen:

SPRÅKSTUDIER: Elisabeth Strøms datter fikk tildelt plass på et universitet i Shanghai og gledet seg til å reise nedover. Nå har de at de kan få fryst stipendet i påvente av visum. Foto: fuyu liu/Shutterstock/NTB scanpix

Endring om passFirmaet Visumservice behandler visum for både privatpersoner og forretningsreisende. Reisebyrået KinaReiser opplyser at de bruker dem.

De har opplevd en pågang av spørsmål angående visum til Kina den siste tiden. På deres hjemmeside opplyses det om regelendringer i forbindelse med visumsøknad til Kina.

— Den seneste endringen i krav for visum til Kina, er at de krever vedlagt ditt forrige pass hvis ditt gjeldende pass er utstedt etter 01.01.2016. Ut over det har det ikke kommet noen endringer i krav fra ambassadens side pr. dags dato, sier Gustav Jebsen i Visumservice.

På deres hjemmeside står det at fly- og hotellbookinger må være bekreftet og betalt, og lagt ved visumsøknaden for å få søkt.

Ville du bodd med en fremmed på hotellrommet?

Vi har kontaktet den kinesiske ambassade og det kinesiske konsulatet gjentatte ganger på e-post og telefon for å få et svar på hvorfor flere nordmenn opplever at søknaden deres ikke blir behandlet. Men svaret lar vente på seg.

SVARER IKKE: Utenriksdepartementet sier de ikke har mottatt endringen i visumpraksis fra det kinesiske konsulatet og sier de ikke vet årsaken til at noen nordmenn har problemer med å få visum. Foto: Holm,NTB scanpix Morten

Håper å få fryst stipend og studieplass

Elisabeth Strøm og datteren ble bedt om å ta kontakt med konsulatet igjen i slutten av september eller begynnelsen av oktober. Da kan de søke igjen. 1. oktober er Kinas nasjonaldag og den påfølgende uke er den såkalte «Golden Week» hvor folk har fri en hel uke og offentlige kontorer er stengt.

— Vi har kontaktet skolen og håper bare vi får beholde studieplassen. For datteren min er det helt krise. Hybel og alt er dekket av den kinesiske stat og vi håper inderlig at det kan fryses inntil videre, sier Strøm.

Datteren deltok på møte hos ANSA, tidligere denne uken og møtte en annen i samme situasjon.

— Vi vet jo at kinesiske myndigheter nekter folk innreise titt og ofte, men nå fikk jeg følelsen av det ikke var mulighet til noe skjønn. Nå vet vi ikke hva som skjer eller om det blir en løsning, sier Strøm.

Kan ha sammenheng med G20

Hvorfor kineserne gjør som de gjør er vanskelig å forklare, men professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI mener det kan ha sammenheng med det økte sikkerhetsnivået i anledning G20-toppmøtet i september.

**Han har fått med seg de siste ukenes visumtrøbbel for nordmenn, men at det har noe med

å gjøre er nytt for ham.**

— Jeg tenker at det reflekterer en akutt politisk situasjon, og at det muligens kan ha noe med G20-møtet og at det gjenspeiler en sikkerhetssituasjon som de prøver å fikse uten å skrive det med veldig store bokstaver. De har ikke noe problemer med å ytre en regel hvis de har det, sier Arnulf.

Kina er like opptatt av sikkerhet og antiterror som de andre stormaktene og derfor gjør noen uuttalte grep i den forbindelse med store internasjonale begivenheter.

Kina-eksperten trekker frem et filosofisk uttrykk alle kinesere kjenner til: «Å gripe inn gjennom å gjøre ingenting».

- Det er ikke laget en ny regel, men de gjør det vanskeligere for folk i en periode å søke visum. Det kan tilfredsstille kinesiske sikkerhetsinstitusjoner, sier han.

En av de største forskjellene på asiater og europeere er at vi forventer en forklaring på hva som skjer eller ikke skjer, men asiater legger merke til alt som ikke skjer.

— I Kina er det mange som er forberedt på at det er mye som ikke skjer og at det antagelig er en del av noens påvirkning, sier Arnulf.

Les mer om reise og forbrukerrettigheter: