UTSIKTEN: 19-åringen husker ikke så mye av tiden etter ulykken, men han fikk tatt et bilde av utsikten før han reiste hjem til Norge med faren og en sykepleier. Foto: PRIVAT

En moped og en rolig landevei. Svingen ble for krapp, og Henrik Johansen fra Sarpsborg klarte den ikke. Det neste han husker er at han ligger på det lokale sykehuset i Hua Hin. Kjæresten fikk den telefonen alle frykter – at noen man er glad i er skadet og ligger på sykehuset.

— De trodde først ikke skadene var så omfattende, men da det ble tatt bilder på det lokale sykehuset, ble det bestemt at jeg måtte sendes videre til Bangkok, forteller 19-åringen.

Bildene viste brudd i to ryggvirvler, to kinnbeinsbrudd og ryggmargen var 12 grader skjev på grunn av smellen. Også mindre skader som brist i ribben og andre småbrister, samt hjernerystelse ble påvist.

KUNNE BLITT LAM: Henrik Johansen, her med apekatter i Hua Hin hvor han og kjæresten ferierte ved påsketider, hadde flaks. Legene trodde han ville bli lam etter ulykken. Foto: PRIVAT

Over 95 storskaderHenrik Johansen føyer seg inn i årets rekke av såkalte storskade-erstatningene. Han er en av 95 personer i storskade-omfangetså langt i år, viser tall fra Europeiske Reiseforsikring.

Storskade betyr skader med et prisomfang fra ca. 200.000 og oppover. Det innebærer ofte lengre sykehusopphold, hjemtransport – og det har også betydning om skaden oppsto utenfor Europa.

Sjekk denne oversikten:

Til nå i år har den mest kostbare skaden kostet over 3,1 millioner kroner etter et sykehusopphold i USA.

Sluttregningen for Johansen kom på rundt 355.000 kroner etter operasjon ved sykehuset i Bangkok, to ukers innleggelse pluss flybilletter hjem. Storskade-sakene involverer flest gutter og menn, 43 mot 28 jenter/kvinner.

Skadene for de under 60 år dreier seg hovedsakelig om brudd med og uten kirurgi – for det meste etter fall og ryggproblemer.

— I 14 av sakene har det vært benyttet ambulansefly for å transportere pasientene hjem til Norge. Arrangering av ambulansefly drar opp kostnadene betraktelig, og benyttes kun hvis det er absolutt medisinsk nødvendig, sier sykepleier Mari Holmslien ved Europeiskes alarmsentral.

Har du fått med deg vår store test?

Rekordmange skadesaker

Skadeutbetalingene har økt med fem prosent sammenlignet med i fjor. I tredje kvartal ble det utbetalt nesten 1,6 milliarder kroner, viser ferske tall fra Finans Norge.

— Det er rekordhøyt. Særlig utgifter i forbindelse med sykdom øker. Dette er den klart største erstatningsposten, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Vi reiser mer og til mer eksotiske strøk enn tidligere er noe av forklaringen på de hele 250.000 reiseskadesakene som er meldt inn til forsikringsselskapene etter tredje kvartal. Det er 3,9 prosent mer enn samme periode i fjor.

Sykdomsposten er helt klart den største, med over 700 millioner kroner i utbetalinger.

Visste du dette?

Kunne blitt lam

Henriks far Thor Øivind Johansen fløy ned så fort han fikk vite at sønnen var skadet. Han forteller at de ble godt ivaretatt hele veien, med leger hjemmefra som fulgte opp prosessen i Thailand.

UTSIKTEN: 19-åringen husker ikke så mye av tiden etter ulykken, men han fikk tatt et bilde av utsikten før han reiste hjem til Norge med faren og en sykepleier. Foto: PRIVAT

Henrik reiste hjem nesten to uker etter at han og kjæresten egentlig skulle vært hjemme.— Siden jeg ikke kunne sitte oppreist i mer enn tyve minutter av gangen, måtte jeg ha sete på 1. klasse hjemover. Det eneste jeg husker fra flyturen var at det var smertefullt fordi jeg ble nødt til å sitte oppreist lenge før flyet var i luften, forteller han.

Forsikringsselskapet sendte med anestesisykepleier som fulgte Henrik hele veien, ettersom han var sterkt medisinert.

19-åringen fikk beskjed om at han kunne blitt lam etter ulykken, og har trent mye i månedene etter ulykken. Da han kom hjem ble han sendt til sykehuset i Fredrikstad og fikk deretter rehabilitering på Catosenteret.

— Jeg skulle ta de siste eksamene på videregående også. Heldigvis tilrettela de det for meg med ekstra seng slik at jeg fikk lagt meg ned litt underveis. Så jeg fikk avsluttet videregående, sier han. I dag bor han alene på hybel og studerer økonomi i Kristiansand.

Det var hans første reise alene så langt hjemmefra, men han er ikke blitt redd på grunn av den alvorlige ulykken.

— Jeg har lyst tilbake til Thailand, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Les mer om forbrukerrettigheter på reisen: