Solskinn, varme og basseng – et klassisk scenario for mange norske småbarnsfamilier.

For et år siden reiste Christian Breivik og kona Kristin Svendsen sammen med døtrene Cornelia og Nicoline på nettopp en slik type ferie til Tenerife. Jentene var den gang henholdsvis to år og 10 måneder gamle.

Et par dager før hjemreise ble Nicoline dårlig. Hun begynte å få pustevansker, og foreldrene kontaktet hotellpersonalet for hjelp. Noen timer senere fikk de besøk av lege. I løpet av et døgn fikk de nok et legebesøk. Det endte med at Nicoline måtte legges inn på sykehus.

— Når du eller barna dine blir syke i utlandet, så åpner det opp for en del andre bekymringer og usikkerhet enn når du er hjemme. Vi visste ikke noe om sykehusene, og jeg ville ha det beste, så jeg kontaktet forsikringsselskapet. Hun ble innlagt med bronkitt, men var ikke veldig syk. Likevel er det dramatisk når et lite barn får pustevansker, sier Christian Breivik.

Nicoline fikk påvist barneastma under behandlingen.

KUNNE IKKE FLY: Christian Breivik leker med minstedatter Nicoline på Tenerife noen dager før hun ble syk, og ble innlagt på sykehus. De holdt henne ekstra dager fordi hun ikke ville få til å fly hjem. Foto: Privat

— Det ble nok forsterket av kombinasjonen med aircondition og fuktig vær, sier faren.I en slik situasjon er en fokusert på å få barnet friskt og å reise hjem. Men så enkelt er det ikke alltid.

— Jeg var ikke klar over at du ikke kan fly hjem med barn i den tilstanden. På grunn av pustevanskene holdt sykehuset oss tilbake en ekstra dag, de visste at Nicoline ikke ville få fly hjem i den tilstanden, sier Breivik.

Kraftig økning av sykdom på reise

Nicoline er en av mange som ble syke på ferieturen i fjor. De siste årene har det vært en kraftig økning av erstatningsutbetalinger i forbindelse med sykdom på reise. Utbetalingene er nesten dobbelt så store som i 2007.

Sykdom er den klart største enkeltposten under reiseforsikring, viser nye tall fra Finans Norge.

— Erstatningene for reiseforsikring ble i 2014 rekordhøye, de landet på over 1,8 milliarder kroner, og en økning på tre prosent sammenlignet med 2013, sier Stine Neverdal i Finans Norge.

Nesten 100.000 reisesykdomsskader ble meldt inn til forsikringsselskapene i 2014, viser den nye rapporten. Tallet på reiseulykker øker med 29 prosent til opp mot 13.000 fra året før.

Erstatningene for sykdom under reise kom på totalt 845 millioner kroner i 2014, en økning på syv prosent sammenlignet med 2013. — Økningen i erstatninger etter sykdom på reise skyldes at stadig flere reiser, og at de gjerne velger litt mer risikofylte reisemål enn tidligere. I tillegg er det stadig flere eldre som reiser, sier Neverdal.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

De minste er mest sårbare for luftveisinfeksjoner

Noen ganger kan enkle saker bli mer kompliserte, og uskyldige lidelser, som i Nicolines tilfelle, føre til store kostnader ved at hjemreisen blir utsatt. Reglene for hjemreise varierer for hvert flyselskap.

— Generelt er de redde for luftbårne infeksjoner under den smittsomme fasen av sykdommene. Om man kommer rett fra sykehus må man ha en legeerklæring å at det er forsvarlig å reise, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

Sykepleier Line Sørbø ved Europeiske Reiseforsikrings alarmsentral forteller at de minste barna er mer sårbare for diaré og luftveisinfeksjoner. Ørebetennelser, vannkopper og lungesykdom er eksempler på sykdommer som kan føre til at hjemreisen blir utsatt.

Europeiske Reiseforsikring oppgir at av deres 4200 alarmsaker i fjor gjaldt 364 barn i alderen 0-10 år. 52 prosent, det vil si 188 saker, gjaldt barn fra 0-3 år.

BLE GODT IVARETATT: Både mor Kristin Svendens og far Christian Breivik følte seg godt ivaretatt på sykehuset, og datteren fikk god hjelp. Foto: Privat

— At antallet alarmsaker er størst med barn under tre år, har sammenheng med at immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet før ved fire-årsalderen. Dermed vil et barn mellom 0-3 år selvsagt lettere kunne pådra seg sykdom på reise. Selv om barn blir syke på reise, er det sjelden vi ser meget alvorlig sykdom, sier Sørbø. Tallene totalt viser at 38.000 av skadesakene hos Europeiske i 2014 gjaldt sykdom.

— Det utgjør 42 prosent av det totale skadetallet på vel 90.000. 4200 av dem, 11 prosent, var så alvorlige at de ble behandlet ved vår alarmsentral. Det kan gjelde dødsfall, hjerteinfarkt, hjerneslag, voldtekt, alvorlige ulykker og sykdom som medfører forsinket hjemtransport, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Breivik og hans familie fikk oppholdet på Tenerife forlenget på grunn av minstejentas sykehusopphold. Forsikringssaken kostet ca 25.000 kroner, det er inkludert nye flybilletter, erstatning for tapte feriedager, og kostnader for alarmhåndtering.

— Vi er ikke blitt redde for å reise, men det er bare et år siden dette hendte. Vi reiser ikke så ofte med barna utenlands, sier han.

Vent med reiser til de mest eksotiske strøkene

I Norge begynner barnevaksinasjonsprogrammet når barnet er tre måneder gammel, men før det er barnet helt ubeskyttet mot alvorlige sykdommer som difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og meslinger.

Immunforsvaret er ikke fullt utviklet før barna er fire-fem år.

— Mitt klare råd er å vente med de mer eksotiske reisemålene før yngstemann er fylt minst fem år. Reiser til europeiske land, land uten malaria og med rolige politiske forhold og et brukbart helsevesen er å foretrekke med de aller minste, sier Hasle ved Reiseklinikken.

Les også:

Drømmeferien ble mareritt

Vi ble med da Emma (4) skulle mistte Eline (2)

Støy ødela ferien. Nå får familien tilbakebetalt hotelloppholdet.

De klagde på feriereisen og fikk medhold, men har ikke sett snurten av pengene