— Noen skjønner ikke at jeg som mor kan være borte fra barna så lenge, og jeg får ofte høre at jeg har en flink mann som tar så mye ansvar hjemme.

Det er Elin Marie Halvorsen (35), er driftsleder på Statfjord B, som sier dette. Hun jobber to uker ute, for så å være fire uker hjemme.

Når hun jobber, har mannen, Geir-Ove, ansvaret for de tre barna på 2, 4 og 6 år alene. Da blir det papparegime hos familien på Eidsvoll.

— Det går som regel veldig greit. Men jeg er knallhard på rutinene, og alle vet hva de skal gjøre for at vi skal komme av sted i tide, sier Geir-Ove Halvorsen (38).

600.000 jobber slik

Over 600.000 nordmenn jobber skift eller turnus.

— Det er en belastning på familiene, sier Asbjørn Grimsmo, seniorforsker og psykolog ved Arbeidsforskningsinstituttet.

— Av og til får vi en liten brist i morgenrutinene. Da hender det at togdøren smeller igjen rett foran nesen på meg, og jeg må vente 20 minutter på neste tog. Det er litt kjedelig, sier trebarnsfaren sindig.

Nyttige tips og triks:

Ingen av barna kommer ned uten klær

Geir-Ove pendler daglig til HR-jobben på Gardermoen. Men før han kommer så langt, skal de tre barna vekkes, stelles, og følges til barnehagen.

TO PÅ, FIRE AV: Elin Marie Halvorsen (35) er driftsleder på Statfjord B, og jobber turnus. To uker ute, og fire uker hjemme. Foto: Privat

— Alle sover i andre etasje, og ingen får komme ned om morgenen før de har kledd på seg. Hvis én ikke har kledd seg, forsinker det alle de andre. Da skjærer tidsskjemaet seg, forklarer han.Mens barna spiser frokost, smører Geir-Ove nistepakker.

- Men for sikkerhets skyld booker jeg aldri jobbmøter tidligere enn klokken ni.

Om ettermiddagen lever han også etter klokken. Derfor har han laget regler om at middagen ikke må ta lenger enn et kvarter å lage. Og at de har satt seg til bords innen 16.30. — Jeg bruker aldri tid på å skrelle poteter når Elin Marie er på jobb, for da kan jeg ikke gjøre noe annet samtidig. Det er greiere med ris, den koker seg selv, sier han.

Når barna er i seng, har han kveldene for seg selv. Hjemme.

— Jeg må jo være her, men jeg er flink til å ordne meg.

Gode ekspertråd:

— Det er jo ikke nødvendig å støvsuge og rydde mer enn nødvendig

Han har blant annet laget treningsrom i garasjen, og montert opp en babycall med video. Dermed kan han følge med på barna samtidig som han trener.

Geir-Ove har også lært av erfaring. At han ikke skal ha for høye forventninger i de ukene han er alene med barna.

— Man må ikke tro at man rekker mer enn det som er realistisk, da blir det bare stress. Det er jo ikke nødvendig å støvsuge og rydde mer enn nødvendig.

SPAREBLUSS: Geir-Ove har et pragmatisk forhold til rydding når han er alene hjemme med barna. – Det er jo ikke nødvendig å støvsuge og rydde mer enn nødvendig, sier han. Foto: Børre Eskedahl

— Det er litt vittig, skyter Elin Marie lattermildt inn:- Men når jeg kommer hjem etter to uker, er de løse putene, saueskinnene og en del pynteting tatt bort.

— He he, ja. Alt for å gjøre det enklere. Når det er sagt, så kan barna gjerne lage hytte av sofaputene, så lenge de rydder opp. De får mye ansvar, men det er ikke bare for å gjøre det enklere for meg. Jeg tror det er lurt å lære barna opp til å bli selvstendige, sier han.

— Vi har valgt det selv

De fleste av dem som jobber turnus eller skift, jobber også kveld og helg, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Hver tredje arbeidstager jobber utenom vanlig dagtid, som er definert fra klokken 06–18. — Og det er flere kvinner enn menn som gjør det, fordi det er så mange kvinner som jobber innen helse- og sosialsektoren eller andre serviceyrker som dekker døgnet, sier Dag Olberg, forsker ved Fafo.

Hverken Geir-Ove eller Elin Marie drømmer om en A4-hverdag hvor begge drar på jobb og kommer hjem hver ettermiddag.

— Nei, dette har vi valgt selv. Men det er klart, skal man jobbe offshore, er det viktig at den andre parten har forståelse for det. Det er ikke bare jeg som jobber i Nordsjøen, men alle. Det påvirker hele familien. Geir-Ove får hele trøkket når jeg er på jobb, tilstår Elin Marie.

Men ikke alle har forståelse for at denne hverdagen er selvvalgt, og ønsket.

Når Elin Marie har fri, leverer hun senere og henter tidligere i barnehagen. Da nyter hun tiden med barna. Helt og fullt.

— Men når hun er hjemme, sklir papparegimet helt ut, altså, avslører Geir-Ove.

FÅR ANSVAR: Når mamma Elin Marie er på jobb, må Ingrid (2) og Ole Kristoffer (6) følge pappa Geir-Oves regler. – Alle sover i andre etasje, og vi har en regel om at ingen får komme ned om morgenen før de har kledd på seg, sier trebarnsfaren. Foto: Børre Eskedahl

Når begge jobber turnus

Elin Schmidt (42) og mannen Håkon Selberg Skarpeid (39) er begge sykepleiere ved Sørlandet sykehus. Turnus er en del av deres hverdag.

— Vi kan ikke jobbe helger og netter samtidig, for da går ikke puslespillet opp. En må jo være hjemme med ungene, sier Elin.

Paret har tilsammen fire barn, Christoffer (17), Hedda (13), Henrik (11) og Mathias (5).

Av og til er det slik at jeg begynner 22.30 på nattevakt, mens Håkon slutter kveldsvakten på samme tidspunkt. Hvis jeg er litt sen og han går litt tidlig, møtes vi på halvveien.

De har bosatt seg i et boligområde ikke så langt unna sykehuset i Kristiansand. For når begge jobber turnus, går det ikke å drive med pendling.

— Det viktigste er at man er praktisk og innretter seg slik. Hverdagen må gå opp, sier Håkon.

Dessuten bor hans foreldre like i nærheten. Uten all hjelpen de får fra dem, ville de aldri fått til turnuskabalen.

— Og selv om både min mor og far er i full jobb, har de alltid mulighet til å hjelpe oss. Mathias på fem er en villbass nå, så det at de orker å ha han i en til to dager og av og til hele helger, er fantastisk. Vi er heldige, sier Håkon.

Bygd eller by: Hva tror du?

Hver gang paret får nye turnuslister, setter Elin seg ned og sammenligner vaktene.

— Jeg legger turnusene oppå hverandre og sjekker hver eneste dag. Finner jeg noen som kolliderer, prøver vi å få byttet så raskt som mulig. I verste fall spør vi om barnevakt, forklarer hun.

De opplever at både arbeidsgiver og kolleger er svært fleksible, at de tar hensyn til problemstillingen og tilrettelegger så langt det lar seg gjøre.

— Men vi kan ikke akkurat leve i nuet, sier Håkon.

Timeplanen er nøye planlagt og det kan til tider være lite slingringsmonn.

— Ja, av og til er det slik at jeg begynner 22.30 på nattevakt, mens Håkon slutter kveldsvakten på samme tidspunkt. Hvis jeg er litt sen og han går litt tidlig, møtes vi på halvveien. Da vinker vi til hverandre fra bilene, flirer Elin.

Ferske tall:

Forsker: — Aldri en fordel

Asbjørn Grimsmo, seniorforsker og psykolog ved Arbeidsforskningsinstituttet sier det nesten aldri vil være en fordel for familier at en av foreldrene jobber skift og turnus.

Det er de færreste som sier: «Hurra, jeg jobber i turnus!».

— Turnusarbeidet er en belastning, og jeg tror nok de fleste ville ha unngått det hvis de hadde kunnet. La oss si at man tilbød en turnusarbeider det samme innholdet i jobben og til nesten samme inntekt. Jeg tror de færreste ville ha valgt å fortsette å jobbe i turnus. Det er de færreste som sier: «Hurra, jeg jobber i turnus!».

Likevel mener han at folk er gode til å kompensere og til å finne løsninger for å få kabelen til å gå opp i hverdagen. Men det ligger mye arbeid bak. Det er slitsomt å finne frem til den gode logistikken slik at ting går opp.

— I undersøkelser om turnus- og skiftarbeider, svarer erfaringsmessig mellom fem og ti prosent at det å jobbe turnus er best for dem i den situasjonen de befinner seg i, hevder Grimsmo.

- Mye borte fra barna

Håkon Selberg Skarpeid i Kristiansand innrømmer at han hadde gått over til normaltid, dersom vilkårene var de samme.

— Men det er ikke mulig å bare jobbe dagtid på akutten. Vi er åpne hele døgnet. Og da må vi nødvendigvis også jobbe kvelder, netter og helger, sier han.

Hoveddrivkraften med å jobbe skift, er at han tjener greit på å gjøre det.

— Dessuten trives jeg veldig godt i jobben, det er en forutsetning for å holde ut med turnusen, sier sykepleieren.

Den største ulempen er å være mye borte fra barna. At det av og til kan gå to-tre dager mellom hver gang han ser dem.

— Jo da, skyter Elin inn, og kontrer samtidig med at takket være turnusjobbing, så er ofte en av dem hjemme både når barna går til og kommer hjem fra skolen.

Nattevakter gir helserisiko

Elin jobber ofte om nettene. Hun prøver bevisst å bytte vekk kveldsvakter med nattevakter, noe som er ganske enkelt, fordi så få liker nattevaktene.

— Jeg ønsker ikke å være vekke på ettermiddagene når lekser og aktiviteter skal følges opp. Da er det bedre å være borte på natten når de likevel sover, sier hun.

— Men jeg vet at turnusarbeidere har økt risiko for forskjellige typer kreft, og det er noe som surrer litt i bakhodet mitt.

I en rapport Statens arbeidsmiljøinstitutt ga ut i fjor, styrkes tidligere antagelser om at nattarbeid øker risikoen for noen kreftformer, som for eksempel brystkreft. Dessuten fører det til økt risiko for søvnforstyrrelser, hjertesykdom og psykiske lidelser, ifølge rapporten. Den er basert på en litteraturstudie av skift- og nattarbeid og kreftsykdom.

HELSEUTFORDRINGER: Nattarbeid kan gi deg søvnproblemer. Foto: fasphotographic / Shutterstock / NTB scanpix

Håkon tenker ikke noe særlig på eventuelle helseeffekter, men innrømmer like fullt at det kan være vanskelig å leve med at døgnrytmen endres så mye.Men turnusjobbingen ser ikke ut til å plage barna noe særlig. Bortsett fra på ett punkt:

— Barna synes det kjedeligste er at de ikke kan ta med seg andre barn hjem når Håkon eller jeg sover ut etter en nattevakt. Vi må alltid avtale når de skal ha med seg noen hjem, og det synes de er litt dumt, forteller Elin.

Geir-Ove har rett og slett sluttet å fortelle meg om syke barn, for det er ikke så mye jeg kan gjøre med det likevel. Elin Marie Halvorsen (35)

Umulig med faste avtaler

Den kollektive tidsrytmen, der de fleste starter dagen med arbeid eller skole, så fritid og til slutt søvn, er i ferd med å gå i oppløsning, beskriver Dag Olberg og Heidi Nicolaisen i Fafo-rapporten Arbeidstid – dilemmaer og utfordringer . Det samme er den kollektive ukerytmen, der folk har fri lørdag og søndag.

Olberg og Nicolaisen forklarer oppløsningen med at folk jobber til alle døgnets tider, siden behovene til arbeidstagere, bedrifter og kunder er mer sammensatte enn før.

— Vi vet at det er fysiske helseproblemer forbundet med arbeidstider som bryter med biologiske rytme. Men det har vært mindre oppmerksomhet rundt sosiale konsekvenser av å arbeide i utakt med flertallet i samfunnet, sier Olberg.

I DØREN: I ferier og i partallshelger er Håkon Selberg Skarpeid og Elin Schmidt hjemme samtidig. I hverdagen ser de hverandre ofte i døren, den ene på vei ut på jobb, den andre på vei hjem. – En fordel med at vi begge jobber turnus, er at vi har forståelse for at man kan være litt amper både før og etter en nattevakt. Spesielt vinterkveldene hvor det er mørkt og du har mest lyst til å sove. Men så må du ut og skrape bilen for å gå på jobb. Det er ikke alltid like lystbetont, sier Elin. Foto: Christine Gulbrandsen

Det handler ikke om å bare ha nok fritid, men også om det å ha nok fritid sammen med andre.— De som jobber utenfor normalarbeidsdagen, vil ha større utfordringer med å ha fri sammen med andre. Og det kan være en utfordring når man vet at par og familier ofte opplyser om at fritiden de tilbringer sammen med andre er den mest verdifulle, sier han.

Håkon og Elin merker at de går glipp av sosiale ting på grunn av turnusjobbingen.

— Men jeg er nesten litt vant til det nå. Det skjer alltid. Noen spør om vi blir med på noe, men så skal alltid en av oss jobbe, sukker Håkon.

Paret har alltid fri partallshelger, og da er også alle barna hos dem. Det vet alle vennene deres.

— Så hvis noen vil ha oss med på noe, så er det i partallshelgene vi kan, sier Elin.

Men faste aktiviteter er vanskelig å få til når man jobber turnus. Det er nesten umulig, mener de begge.

— Ja, det er dødfødt å avtale trening med kompiser hver onsdag, for eksempel. Og det er et savn. Jeg har prøvd noen ganger å få det til, men det ender alltid opp med at jeg ikke kan komme på grunn av jobb, sier Håkon.

LEGEVAKT: Den kollektive tidsrytmen, der de fleste starter dagen med arbeid eller skole, så fritid og til slutt søvn, er i ferd med å gå i oppløsning, beskriver Dag Olberg og Heidi Nicolaisen i en Fafo-rapport. Legevakter landet rundt er avhengige av å være bemannet døgnet rundt, her fra legevakten i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Avskaff ordningen med sommertid, mener søvnekspert:

Samlivsterapeuten: — Prioriter familietid

Ifølge samlivspsykolog Catrin Sagen kan det å finne tid til å være kjærester, by på ekstra vansker for par som jobber utenom normal arbeidstid. Derfor er det viktig å ta vare på tiden man faktisk har sammen.

— Prioriter familietid og kjærestetid. Planlegg ferier i god tid slik at man har noe godt å se frem til. Samtidig kan det være viktig å finne kanaler hvor man kan flørte litt, eller gi hverandre oppmerksomhet, når man ikke sees. Bruk for eksempel SMS, Snapchat eller WhatsApp, anbefaler hun.

En annen vanlig utfordring, ifølge Sagen, er fordelingen av praktiske oppgaver som husarbeid og oppfølging av barna.

— Hvis begge er i full jobb, og den ene jobber slik at husarbeid og ansvar for barna er vanskelig å følge opp, oppstår det raskt en skjevfordeling.

Hvis det er for en periode, eller er avklart mellom partene, behøver det ikke være annet enn belastende i den perioden det pågår.

— Men det kan skape splid, dersom det ikke snakkes om eller den ene parten ikke ønsker arbeidsfordelingen. Da kan opplevelse av urettferdighet og mangel på anerkjennelse prege forholdet, sier samlivspsykologen.

Flere artikler om samlivsutfordringer:

HJEMMESTUDIO: Når barna er i seng og Elin Marie er i Nordsjøen, har Geir-Ove kveldene for seg selv. Hjemme. – Jeg må jo være her, men er flink til å ordne meg. Så jeg har laget treningsrom i garasjen, og koblet til en babycall med video. Dermed kan han se om noen av barna våkner og står opp, mens han trener i garasjen. Foto: Børre Eskedahl

— Ville ikke byttet

Både Elin Marie og Geir-Ove synes ting fungerer veldig bra slik de har det. At turnuslivet er helt fint. Men noen utfordringer støter Eidsvoll-familien på.

— Hvis barna er syke, kan det være litt tungt å være offshore og vite at det tar tid å komme hjem, sier Elin Marie.

Selv om hun har rett til fri når barna er syke, er det ofte kinkig i praksis. For å komme hjem må hun først reise i helikopter en time fra plattformen i Nordsjøen inn til Bergen. Deretter må hun fly fra Bergen til Gardermoen, for så å ta toget fra flyplassen hjem.

— Geir-Ove har rett og slett sluttet å fortelle meg om syke barn, for det er ikke så mye jeg kan gjøre med det likevel.

Og så er det de spesielle dagene utenom hverdagene. Som julaften, for eksempel.

— I fjor var jeg i Nordsjøen på julaften, men jeg fikk likevel med meg at julenissen kom og barna fikk gaver.

Takket være FaceTime. Tjenesten gjør at det ikke er noe problem å ha kontakt med barna når hun er på jobb. Ved spesielle anledninger kommer det ekstra godt med.

— Ja, men det er klart jeg savner dem ekstra, da. Samtidig er det greit å være offshore i ferier, for da vet jeg at ikke det er så hektisk for Geir-Ove. Da har han fri og de kan være sammen med besteforeldre og annen familie.

- Egoistisk liv på jobb

Dagen før Elin Marie drar på jobb, kjører Geir-Ove på butikken og storhandler. Elin Marie vasker huset og sørger for at skittentøydunken er tom.

For hun vet at det er veldig hektisk hjemme når hun er borte. At det er dumt hvis Geir-Ove må starte med tomt kjøleskap og masse skittentøy.

— Ja, jeg lever egentlig et egoistisk liv når jeg er offshore, da handler det bare om jobb og meg selv. Så jeg føler jeg vil ta litt igjen når jeg er hjemme. Da lager jeg mat og steller hjemme, akkurat som andre hjemmeværende. He, he.

Og når Elin Marie har fri, har hun masse fleksibilitet.

— Det er hektisk i to uker når hun jobber, men så har vi jo fire uker med god tid sammen etterpå, sier Geir-Ove.

De er begge enige i at de ikke ville byttet. Hverken med hverandre, eller med andre. Papparegimet funker bra.

cover oppvekst 8.JPG

Artikkelen er levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst. Siden du har lest helt hit, kanskje du har tid til å lese disse gode sakene?