Vi vil bruke 10.700 kroner hver på julehandel i år, tror Hovedorganisasjonen Virke. Det er 230 kroner mer enn desember i fjor.

Vi bruker 4460 kroner på matvarer, drikke og andre dagligvarer, videre 6270 kroner på julepynt, klær og gaver til hverandre.

Hovedorganisasjonen Virke presenterte mandag sine anslag for årets julehandel. Totalt vil det gjennom landets detaljhandelsbedrifter bli handlet for litt under 55,5 mrd kroner i årets siste måneder.

Det er 3,5 prosent mer enn i fjor. Økte priser på grunn av lav kronekurs og befolkningsvekst er årsaken til veksten. Hver og en av oss handler omtrent like mye som i fjor.

Leketøysbutikker måker inn

Dagligvarebutikker omsetter for rundt 41,5 prosent av det vi bruker på julehandelen i desember.

Leketøysbutikkene er helt avhengig av desemberhandelen. De har tre og en halv gang så stor omsetning da sammenlignet med året ellers, sier Bror Stende, direktør for Virke mote og fritid.

Andre bransjer med over dobbel omsetning er gullsmedforretninger, urmakere og bokhandlere.

SVENSKEHANDEL: Direktør for Virke mote og fritid, Bror Stende, ser at tallene viser regionale forskjeller. Østfold ligger på bunnen, grunnen skyldes en betydelig handelslekkasje til Sverige. Foto: Virke

For første gang presenterer Virke sine prognoser sammen med DNB.Virkes tall stemmer godt overens med tallene fra DNBs juleundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI over hva nordmenn forventer å bruke på årets julehandel.

— Årets prognoser er et viktig signal på om vi har tatt nedgangstidene inn over oss eller ikke, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Forbrukerne vil merke rentenedsettelsene nå mot slutten av året.

— Aldri har vi hatt bedre råd, men samtidig er vi inne i veldig usikre tider. Vinner fornuften eller fristelsene, spør Sandmæl.

— Besteforeldregenerasjonen slår på stortrommen

Kvinner bruker mer på julegaver sammenlignet med menn. Kvinner bruker i snitt 6689 kroner, menn 6060 kroner.

— Det er nok fordi kvinner kjøper flere julegaver. Menn kjøper til partner og barn, til gjengjeld kjøper de dyrere gaver der. Men det er besteforeldrene som øker sitt beløp mest i år. Besteforeldregenerasjonen (60 +) slår på stortrommen. De bruker i snitt 8911 kroner, det er en økning på 20 prosent på to år, sier Sandmæl.

SKRIV GAVELISTE: - For å redusere pengebruk og stressnivå bør du skrive en gaveliste over hvem du skal kjøpe til og hva, råder forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: DNB

Sandmæl har en teori om hvorfor.— Det handler ikke nødvendigvis om at de har bedre råd, pensjonsinntektene er som de er. Men eldre låner i større grad på boligen sin, de bruker mer på seg selv og da også på barn og barnebarn. For enkelte er det en måte å gi forskudd på arv. I tillegg blir kanskje barnebarnas ønsker dyrere og dyrere, sier hun.

Svenskelekkasje

Tallene viser store regionale forskjeller.

Oslo og Akershus troner på toppen med i overkant av 11.500 kroner per innbygger, mens tallene for Østfold viser en betydelig handelslekkasje til Sverige. Østfoldingene bruker i snitt 9060 kroner og befinner seg på bunnen.

Foruten Østfold befinner Sogn og Fjordane, Hedmark, Finnmark, Oppland og Nord-Trøndelag seg på bunnen av oversikten, alle med gjennomsnittsummer på under 10.000 kroner per hode.

— Årsaken til at Sogn og Fjordane ligger nest nederst kan ha å gjøre med handelslekkasje til Hordaland, mener Stende.

Vestfold ligger på en tredjeplass etter Oslo og Akershus. Mye omsetning fra netthandel havner i Vestfold fordi den største rene netthandelsbutikken ligger der, Komplett.no.

Etter følger Sør-Trøndelag, Vest-Agder og Hordaland.

Mer hudpleie, teater og reiser

Vi kjøper i større grad opplevelser og tjenester til hverandre til jul, viser tallene.

— Vi ser at veksten i handel med tjenester har vokst sterkere enn detaljhandelen i prosent. Det går i teater- og operabilletter, reiser, gavekort på hudpleie og så videre. Dette gjenspeiles også i undersøkelsen som viser at gavekort kommer høyt opp på listen over ting vi ønsker oss. Det er nok et signal på at mange har det de trenger allerede, vi har skuffer og skap fulle, sier Stende.

Panikkhandler

Nærmere tre av ti panikkhandler julegaver, viser tidligere tall fra DNB. De under 40 år panikkhandler julegaver oftere enn dem som er eldre. Menn panikkhandler noe oftere enn kvinner. I fjor fikknorske barn julegaver for 11, 5 milliarder.

I fjor brukte hver femte mer penger på julegaver enn planlagt. Særlig var det de under 40 år som brukte mer enn planlagt.

I år er det julegavekjøp i norske butikker som gjelder: Bare siden i fjor har dollarkursen blitt rundt 24 prosent dyrere, pundet rundt 19 prosent og euroen har hatt en økning på rundt 11 prosent, ifølge tall fra Danske Bank.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.