De fleste har fått med seg at det er sunnere å spise fullkornsvarianter av brød, ris og pasta, men anbefalingene spriker og lite er kjent om akkurat hvor mye som skal til.

Et forskerteam i London, ledet av NTNU-stipendiat Dagfinn Aune, har tatt for seg 45 internasjonale studier og for første gang tallfestet fordelene.

For dem som ikke spiser fullkorn i det hele tatt gir bare 30 gram ferdig fullkornsprodukt per dag en redusert risiko for tidlig død på 18 prosent.

— Det mest overraskende ved undersøkelsene er at fullkornsprodukter beskytter mot så mange forskjellige sykdommer. For eksempel var det redusert risiko for dødelighet for hjertesykdom, slag, hjerte- og karsykdommer samlet, kreft, infeksjonssykdommer, diabetes og luftveissykdommer, sier Aune til NTB.

Mye karbohydrater, lite grønnsaker:

GODT NORSK: God, gammeldags norsk kosthold med grove kornprodukter til frokost og i matpakke er helt klart helsefremmende. Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Nei til nullkarboResultatene offentliggjøres onsdag i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Tallene viser at det er mye å oppnå både for dem som går fra ikke noe til litt mer fullkorn og for dem som går fra noen fullkornsprodukter til flere.

Helseeffekten øker helt opp til sju porsjoner fullkorn om dagen.

I realiteten handler det om å velge fullkornsalternativer for ris, pasta, tortillas, pølse— og hamburgerbrød - hver porsjon gir positiv effekt:

- Hva sier resultatene om å kutte ut karbohydrater?

— Studien viser tydelig at å spise mye fullkorn er bra for helsen. Å kutte ut fullkornprodukter ikke er noen god idé, sier Aune.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

BYTT: Hvit pasta kan med fordel byttes ut med fullkornspasta. Foto: Bjørn Sigurdsøn/ NTB scanpix

Ifølge gemini.nokan noe av den gunstige helseeffekten ligge i det høye fiberinnholdet, som igjen kan gi mer stabilt blodsukker, lavere blodtrykk, lavere kolesterolnivå og påvirke miljøet i tarmen positivt. Fullkornsprodukter inneholder viktige stoffer som antioksidanter, B-vitaminer, jern, magnesium og sink. Hele pakken bidrar trolig til å redusere risiko for kroniske sykdommer og dødelighet.

Gode råd

Tallene fra forskerteamet sammenfaller forbløffende godt med de konkrete anbefalingene fra Helsedirektoratet, som er på 70 gram sammalt mel eller fullkorn per dag for kvinner, og 90 gram for menn, som igjen tilsvarer 210-270 g ferdig produkt.

Analysen fra Aunes team påviser økende helseeffekter helt opp til et daglig inntak på 225 gram ferdige fullkornsprodukter.

I Europa har det nordiske kostholdet gode tradisjoner for å spise grovere produkter, men vi er likevel langt unna anbefalingene.

Fra 1979 til 2007 økte nordmenns inntak av korn jevnt og trutt, for så å synke kraftig med lavkarbotrendens inntog.

Inntaket er nå på nivå med i 1990.

SUNT: Frokostblanding med fullkornsprodukter er bare en av mange veier til sunnere kosthold og redusert risiko for en rekke sykdommer. Foto: Frank May/ NTB scanpix

Møtt motbør fra lavkarboSamtidig har de nevnteKostrådene om inntak av fullkornsproduktermøtt motbør fra tilhengere av ulike lavkarbodietter.

Absolutte nullpunkt for tilliten til rådene var i 2012, men siden det har det gått gradvis oppover.

I den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 2010-11 var det bare omkring en firedel av kvinnene og mennene som lå på anbefalt nivå.

Fullkornsproduktene utgjorde videre bare 20 prosent av den totale mengden brød, kornvarer og kaker. (©NTB)

Her er flere relevante tester: