Budsjettene kuttes til dels kraftig i både Vålerenga, Lillestrøm, Start, Rosenborg, Aalesund og Viking.

For andre ser det langt lysere ut. Naturlig nok øker opprykksklubbene sine budsjett. Også i Strømsgodset, Odd og Molde satses det friskt (se tabell).

VIF og LSK sliter

Vålerenga og Lillestrøm ble i høst plassert i såkalt «rød kategori» av NFF på grunn av økonomisk trøbbel. Klubber i rød kategori blir pålagt å «utarbeide en handlingsplan mot en bærekraftig økonomi».

LSK brøt ifølge NFF med sin egen handlingsplan og må starte sesongen med ett minuspoeng. Daglig leder i LSK, Anita Westby Bjerke, opplyser at årets budsjett er 64 millioner, ned 8,5 millioner fra i fjor.

Pål Andre Hellands Rosenborg har det største budsjettet i eliteserien, men trønderne har kuttet 19 millioner sammenlignet med tallene fra i fjor. Foto: NTB scanpix

Også Vålerenga er i store økonomiske vansker. De reduserer budsjettet fra 80 til 70 millioner kroner, og ser man nærmere på budsjettet er det lite lystig lesning. Mens budsjettet for driftskostnader er drøyt 70 millioner, er driftsinntektene på kun 57 millioner.Det gir et budsjettert driftsresultat på minus 13 millioner. Vålerenga budsjetterer også med spillersalg på 5 millioner, noe som totalt vil gi et årsresultat på minus 8 millioner kroner. Dette må klubbens aksjeselskap dekke inn.

Rosenborg er fortsatt klubben med suverent høyest budsjett, men driftskostnadene for RBK-konsernet senkes fra 171 millioner i fjor til 152 i år. Klubben gikk 15,8 millioner kroner i minus i fjor, i år håper klubben å gå i null.

Også i Viking, Aalesund og ikke minst i Start er det sparekniv. I Kristiansand blir årets budsjett på 54 millioner kroner, ned 9 millioner. Klubben har varslet spillersalg og nedbemanning.

NFF vil ikke oppgi tall

Bergens Tidende har innhentet budsjettallene for alle klubbene i eliteserien. Vi har spurt om klubbenes totale driftsbudsjett, inkludert klubb og konsern. De fleste av klubbens daglige ledere har svart, mens det i noen få tilfeller er lokalaviser som er kilden.

Totalt sett budsjetterer eliteserieklubbene med litt over 1 milliard kroner. Nedgangen er på 22 millioner fra i fjor, og hadde Brann fortsatt spilt i eliteserien ville totalsummen vært høyere i år.

Tallene kan være omtrentlige, og de er ikke alltid sammenlignbare. Klubbene har rapporteringsplikt til Norges Fotballforbund, men tallene meldes inn på ulike måter. Og tallene vil ikke NFF gi ut til media.

– I henhold til avtalen med klubbene kan vi ikke gi ut tall for enkeltklubbene, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i NFF.

Mens flere klubber sliter tungt legges det opp til langt høyere budsjett i Odd og Strømsgodset. Odd har et totalbudsjett på 64 millioner for hele konsernet, mens årets budsjett i Strømsgodset er på 84 millioner kroner – opp 9 millioner fra i fjor. Godset har nå kun Rosenborg, Molde og Viking foran seg.

PS : Brann er den klubben i 1. divisjon med desidert høyest budsjett. De opererer med 93,7 millioner kroner i driftsinntekter og danker ut 13 av 16 klubber i eliteserien. Nummer to er Fredrikstad med rundt 30 millioner, mens Åsane og Follo har 8 millioner i budsjett.