KRISTIANSAND: — Grunnen til at spissene ikke har scoret så mye i det siste, er mangel på selvtillit og at vi ikke skaper nok sjanser. Det er såpass enkelt, sier Mattias Andersson.

Starts svenske assistenttrener var i sin tid en habil målscorer og ble blant annet toppscorer i 1. divisjon for Strømsgodset med 19 mål i 2006. - Hva skal til for at det skal løsne for spissene, tror du?

— Av og til så kommer scoringen, man er på rett plass, og så løsner det. Det handler også om å være i riktig område. Det som skjer med mange spisser, er at når de ikke scorer mål, så går de lengre ned i banen for å bli mer involvert. Man er nødt til å være i boksen, det er der det skjer, sier Andersson, og legger til.

— Jeg vet ganske mye om det med selvtillit hos en spiss.

Skaper færrest sjanser

Start har generelt sett slitt med å finne nettmaskene de siste 11 kampene. Det har blitt seks mål, og det forrige ble scoret av keeper Håkon Opdal da han scoret fra egen banehalvdel på et frispark mot Vålerenga.

Blant spissene, scoret Lars-Jørgen Salvesen sist. Han ga Start ledelsen borte mot Bodø/Glimt 9. august, en kamp som sørlendingene til slutt tapte 5–1. Mads Stokkelien, Mathias Rasmussen og Austine Ikenna er fortsatt målløse i årets eliteserie.

— Det kan være mange grunner til at spissene ikke scorer nå, sier Salvesen, som mener hele laget må ta ansvar for måltørken.

— Hvis man har veldig lite ball en kamp, og ikke skaper veldig mange sjanser, så er det ikke nødvendigvis spissens feil at det ikke blir mål, sier Salvesen.

VG har en statistikk som viser at Start er det laget som skaper færrest sjanser i eliteserien med sine 3,58 sjanser per kamp. Sørlendingene er også nest svakest med målsjanser imot med 6,12, kun slått av Mjøndalen (7,15).

Mot Rosenborg sist kom Start til tre gode muligheter, uten å klare å score.

— Det har sett bedre ut i det siste. Vi har turt å holde mer i ballen og skapt mer enn vi har gjort på lenge. Målene kommer, og om det er spissene, kantene eller midtbanen som scorer, har egentlig ingenting å si, så lenge vi scorer mål, sier Salvesen.

Møter lettere motstand

- For din egen del, hvordan kjennes det ut?

— Jeg skulle gjerne ha hatt noen flere mål, for jeg har fått en del spilletid i år. Jeg føler jeg har skapt veldig mange sjanser, så har det vært en veldig god keeperredning, eller noe sånt, som ofte har gjort at det ikke har blitt mål, sier Salvesen.

Start har nå Sandefjord og Mjøndalen i sine to neste kamper. De slipper i likhet med Start til mange målsjanser.

- Tror du det blir lettere å kunne score i de neste kampene, i og med at dere møter dårligere motstand?

— Kanskje, eller så kan det hende vi møter kyniske lag, som legger seg helt bakpå, sier Salvesen.

Andersson er sikker på at Start kommer til å skape mange sjanser mot de to bunnrivalene.

— Det er to lag som må vinne mot også, og da kommer de til å åpne seg mer opp, sier han.