Start-Rosenborg 0-4

KRISTIANSAND: — Vi må bare kjøre videre. Vi fikk en på nesa i dag. Rosenborg var et bedre lag enn oss, og det må vi bare forholde oss til, sier Bård Borgersen over anlegget rett etter kampslutt.

Start hadde tatt to poeng på sine to siste kamper, og var optimistiske før serieleder Rosenborg skulle komme på besøk søndag kveld.

Til tross for en godkjent åpning av vertene, var det gjestene som scoret allerede etter fem minutter. Målscorer var Anders Konradsen, etter en målgivende pasning fra den tidligere Start-helten Matthias Vilhjalmsson.

Trønderne skulle score ytterligere to mål i den første omgangen. Pål André Helland satte inn et straffespark etter 20 minutter, og Fredrik Midtsjø sørget for at RBK kunne gå til hvilen med en 3-0-ledelse.

Start la press på Rosenborg de første minuttene, men da serielederne scoret tidlig mot spillets gang så de seg aldri tilbake. Foto: NTB Scanpix

Rett etter pause satte Jørgen Skjelvik inn kampens fjerde og siste mål, og dermed tok RBK en forventet trepoenger mot et Start-lag i nedrykksstriden.

Start åpnet best

Oppgjøret mellom Start og Rosenborg begynte forrykende, og det var vertene som fikk den første muligheten allerede etter to minutters spill foran 5386 tilskuere på Sparebanken Sør Arena.

Johan Lædre Bjørdal hadde ballen, og ble satt under press. Han valgte å sende ballen tilbake til keeper André Hansen, men pasningen var altfor hard. Hansen ble satt ut, løpte og fikk kastet seg ned, bare for å se at ballen gikk utenfor hans høyre stolpe.

På den påfølgende corneren minuttet senere burde midtstopper Michael Christensen gitt Start ledelsen. Dødballen fra Gudmundur Kristjansson var hard og presis, og Christensen fikk gå opp helt upresset. Dessverre for hjemmelaget klarte dansken å sette avslutningen sin utenfor mål fra halvannen meters hold.

Scoret på sin første sjanse

Trønderne lot ikke sjansen gå fra seg, og scoret på sin første avslutning på mål etter fem minutters spill. Et innkast fra Mikael Dorsin nede ved Starts hjørneflagg ble stusset videre inn i feltet av Matthias Vilhjalmsson. Foran mål ventet Anders Konradsen, som på hel volley satte inn 1-0 til gjestene fra Trondheim.

Da 17 minutter var spilt, kunne det fort ha stått 0-2 på Sparebanken Sør Arena. RBK kombinerte fint på høyresiden, og ballen havnet i beina på Jonas Svensson, som stormet ned mot kortlinja, og la knallhardt inn foran mål. Der ventet Start-stopper Jørgen Hammer, som fikk en fot på ballen. Den gikk mot mål, men Håkon Opdal sto riktig plassert og plukket enkelt ned ballen.

Start fikk så to gode muligheter til å utligne. Først presset Espen Børufsen fram en god redning fra Hansen etter et innlegg fra høyresiden da 20 minutter var spilt.

Like etterpå var det Rolf Daniel Vikstøl sin mulighet. Kapteinen fikk i likhet med Børufsen til en god heading, men RBKs sisteskanse fikk nok en gang kastet seg ned og reddet.

Feildømt straffe til RBK

Etter 20 minutter kom et en situasjon som fikk det til å koke blant de fremmøtte på Sør Arena. Fredrik Midtsjø hadde ballen utfordret Michael Christensen på siden av Starts 16-meter. Dansken la RBK-spilleren i ballen, og det så ut som det var et klart frispark. Dommer Trond Ivar Døvle mente imidlertid at forseelsen var på innsiden av feltet, og pekte på straffemerket til stor overraskelse fra både hjemmesupportere og Start-spillerne.

Da tv-bildene rullet over stadion kort tid senere, eksploderte det nærmest på tribunen. De viste at RBK-spilleren gikk ned på utsiden av 16-meteren, og dermed skulle RBK bare hatt frispark.

Pål André Helland lot seg ikke prege av stemningen, og satte sikkert straffesparket sitt helt nede i det høyre hjørnet bak en sjanseløs Opdal som gikk motsatt vei.

Fem minutter før pause kom det nok en god mulighet for RBK. Bortelaget fikk en corner på høyresiden, og dødballen ble slått langt på bakre stolpe. Der var innbytter Holmar Eyjolfsson sterkest, og fikk hodet sitt på ballen. Han prøvde å sette avslutningen sin på mål, men den gikk like utenfor stolpen på motsatt side.

Flokket seg rundt dommeren

Rett før pause kom baklengsmål nummer tre for Start. Christensen fikk til en dårlig klarering i eget felt, og headet ballen ut i farlig område foran eget mål. Fredrik Midtsjø fikk etter hvert servert ballen i føttene, og plasserte den i hjørnet fra 17-18 meters hold.

Det siste som skjedde før hvilen var at Mads Stokkelien i god scoringsposisjon ble vinket av for det som så ut som en feilaktig offside.

Sekunder etterpå blåste dommeren til pause, og nesten samtlige av Start-spillerne flokket seg rundt dommer Trond Ivar Døvle fra Fjellhamar for å fortelle ham hva de mente om innsatsen til mannen i sort.

Radarparet Selnæs og Skjelvik

Andreomgangen begynte på verst tenkelige vis for vertene. Jørgen Skjelvik fikk en pasning i bakrom av Ole Selnæs, og kom hele alene med Håkon Opdal. RBK-spilleren var iskald, og bare vippet ballen over den utrustende sisteskansen, og dermed 4-0 til serielederen.

Da 61 minutter var spilt kom det nesten en identisk situasjon. Selnæs med nok en herlig pasning til Skjelvik, som kom alene med keeper. Opdal klarte denne gangen å komme ut riktig, og RBK-spilleren fikk ikke noen god vinkel på avslutningen, som han satte rett på Starts sisteskanse.

Etter 68 minutt kom utrolig nok forsøk nummer tre. Pasningsleggeren var den samme. Spilleren på løp var den samme. Selnæs til Skjelvik. Denne gangen var Opdal langt ute, og fikk sparket bort ballen rett foran RBK-spilleren.

Comeback for Reginiussen

Start dyttet innpå Lars-Jørgen Salvesen til fordel for Mads Stokkelien de siste 20 minuttene, men det var den tidligere Start-heltet Matthias Vilhjalmsson som fikk den neste muligheten da 74 minutter var spilt. Skuddet til islendingen gikk imidlertid meteren utenfor fra langt hold.

Da klokka rundet 78 minutter gjorde RBK et dobbeltbytte. Alexander Lund Hansen, som har en fortid i Start, kom inn til fordel for André Hansen. I tillegg fikk Tore Reginiussen sine første minutter for trønderne siden han røk akillessenen i første serierunde mot Aalesund 6. april.

Ingen av lagene klarte å skap all verden mot slutten, og kampen ebbet ut i en 4-0-seier til Rosenborg, som dermed fortsatt leder med åtte poeng ned til Stabæk på andreplass i eliteserien.

Start på sin side har 21 poeng, og er ett poeng foran Tromsø på kvalifiseringsplassen og Mjøndalen på den første nedrykksplassen. Neste kamp for Start er borte mot bunnlaget Sandefjord søndag 17. oktober.