Fredag er ventetiden over: Eliteserien er i gang igjen etter en fire måneder lang pause.

De siste sesongene har norsk fotballs øverste divisjon i økende grad blitt dominert av unge, talentfulle spillere. Martin Ødegaard satte på mange måter standarden i 2014, og supertalentet – som ble solgt til Real Madrid – åpnet tilsynelatende dørene for andre unge talenter.

Så er spørsmålet: Hvem får sitt definitive gjennombrudd denne sesongen?

Vi har plukket ut ti spillere vi mener kan få nettopp det. Listen er utarbeidet med hjelp fra journalister i Asker og Bærum Budstikke, Fædrelandsvennen, Bergens Tidende, Drammens Tidende, Stavanger Aftenblad, Sarpsborg Arbeiderblad, Avisa Nordland, Sunnmørsposten og Sogn Avis.

Her er listen (ikke rangert):

Mathias Rasmussen får trolig mye tillit av Start-trener Steinar Pedersen denne sesongen. Foto: Arkiv

Mathias Rasmussen (18), midtbane, Start.– Mathias Rasmussen (18) er et av de mest spennende talentene fra Agder på mange år. Helt annen type enn Celtic-klare Ajer. Liten, lettbeint tekniker som kan brukes sentralt på midtbanen, eller i en av de tre offensive rollene bak spiss i Starts nye 4-2-3-1-formasjon. Er målfarlig. Har vært dominerende på G19-landslaget i kamper i vinter, sier sportssjef Pål Jørgensen i Fædrelandsvennen.

  • Hvilken spiller har du mest tro på? Stem nederst i saken!

Sander Berge (18), midtbane, Vålerenga.

Han fikk for alvor vist seg frem da han startet privatkampen mot selveste Real Madrid på Ullevaal i august. God ballbehandling, fotballforståelse og stor ro med ballen i beina. Noe han også viste at han kan lykkes med mot et av verdens beste lag. Spilte bare seks seriekamper fra start forrige sesong. Berge får trolig en mer sentral rolle i Vålerenga den kommende sesongen.

Emil Bohinen (fyller 17 år 12. mars), midtbane, Stabæk.

Sønnen til Sandefjord-trener Lars Bohinen. Elegant som type og god til å lese spillet. Er som sin far midtbanespiller, men Emil er nok hakket mer teknisk begavet enn det pappaen var. Skrev proffkontrakt med Stabæk i fjor, men kom aldri på banen i serien. I år får han trolig flere sjanser.

– I oppkjøringen har han vært Stabæks eneste lyspunkt i treningskampene. Klin lik sin far, sier sportsjournalist Simen Waagsether i Asker og Bærum Budstikke.

Fredrik Aursnes (20), midtbane, Molde.

Han var ønsket av Aalesund, Viking og Brann, da han i vinter ble tidenes dyreste Hødd-spiller da Molde kjøpte ham. I sin aller første eliteseriesesong er det ventet at han får et stort ansvar sentralt på Moldes midtbane, sammen med Eirik Hestad, som også er på denne listen. Manager Ole Gunnar Solskjær er imponert over hareidsdølen har vist i sesongoppkjøringen. Til tross for at han er bare 20 år, spiller han med stor autoritet og ro, og han er en ledertype.

Eirik Hestad skal erstatte superveteranen Daniel Berg Hestad – som han for øvrig ikke er i slekt med – på Moldes midtbane. Foto: NTB scanpix

Eirik Hestad (20), midtbane, Molde.Fikk elleve kamper fra start forrige sesong, men midtbanespilleren – som nå har fått oppdraget med å ta opp arven etter legenden Daniel Berg Hestad – viste for alvor hvilket potensiale han innehar i Moldes Europa League-kamper denne høsten. Hestad fikk tre kamper fra start og fem som innbytter og noterte seg for to mål – og ikke minst mye godt spill.

Simen Brekkhus (18), midtbane, Sogndal.

Enda en midtbanespiller. Fikk ikke så veldig mange sjanser i opprykksesongen i 1. divisjon i fjor, men 18-åringen har i løpet av vinteren og våren kjempet seg til en plass i Sogndals førsteellever.

– Brekkhus har god grunnteknikk, en god venstrefot, blikk for spillet og kreative evner. Han er 1,90 meter høy og har dermed god rekkevidde. Han trives best sentralt, men ligger an til å starte serieåpningen mot Glimt som venstre midtbane. Viste fin utvikling i fjor, der han spilte tre kamper fra start og fikk seks innhopp. Har tatt nye steg i vinter og er per nå blant Eirik Bakkes elleve utvalgte, sier Endre Romøren i Sogn Avis.

Mathias Normann har vært vinterens store, positive overraskelse i sesongoppkjøringen til årets eliteserie. Foto: Digitalsport

Mathias Normann (19), midtbane, Bodø/Glimt.Rask, teknisk og klok midtbanespiller som i sesongoppkjøringen har imponert og overrasket i Bodø/Glimt. Vil trolig være en del av trener Aasmund Bjørkands startellever denne sesongen.

– Vinterens største positive overraskelse i Glimt. Spilte på utlån i Alta i fjor, og han har virkelig tatt steg. God til å utfordre og ser rom andre ikke ser. Har vært meget solid, sier Stian Høgland i Avisa Nordland.

Rafik Zekhnini (18), midtbane/angrep, Odd.

Odd-spilleren er trolig det mest kjente navnet på denne listen. Fra å være relativt ukjente, ble han plutselig kjent over hele landet da han fra sin kantposisjon herjet mot selveste Borussia Dortmund i kvalifiseringen til Europa League. Trener Dag-Eilev Fagermo mener unggutten har et større potensiale enn Martin Ødegaard. – Rykket og farten til Rafik er ekstrem. Han er bedre til å drible og skape ubalanse, uttale Odd-sjefen nylig til VG. Likevel startet Zekhnini kun fem kamper i fjorårets eliteserie. Denne sesongen får han trolig flere sjanser til å vise seg frem.

Mikael Norø Ingebrigtsen jubler her for scoring mot Vålerenga. Får han mer å juble for denne sesongen? Foto: NTB scanpix

Mikael Norø Ingebrigtsen (19), midtbane, Tromsø.Han slo vel egentlig igjennom i fjor (spilte totalt 20 seriekamper, 10 fra start, og scoret tre mål), men tromsøværingene forventer mer fra ham denne sesongen.

— Mikael har et lavt tyngdepunkt, fin nærteknikk og et rapt skudd. Liker å skjære innover fra høyrekantposisjon og avslutte eller slå stikkere med venstrefoten, sier journalist Øyvind Sivertsen i iTromsø.

Patrick Berg (18), midtbane, Bodø/Glimt.

Sønnen til Rosenborg- og Glimt-legenden Ørjan Berg, . Her er det ingenting i veien med genene, hvert fall. Patrick fikk fire innhopp i eliteserien i fjor, men er én av flere unge spillere i Glimt som er på vei opp og frem. Han er ganske lik sin far; liten og kjapp og et bra blikk for spillet.

– Han debuterte i eliteserie for et par år siden, men har ikke tatt så store steg etter det. Kanskje litt snill, men han har et enormt potensiale, mener Stian Høgland i Avisa Nordland.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport — hvor den norske seriestarten er tema: