49-åringen er inne i sin niende sesong som Odd-trener. Erfaring, kontinuitet og uten press om å selge spillere for å berge klubben økonomisk, gjør at Fagermo tør å legge hodet på blokken.

— Jeg legger ikke hodet på blokken, jeg har vært her så lenge at det ikke er noen som sparker meg. Styreformannen vår sa at jeg kan få bli her så lenge jeg vil, livstidskontrakt. Men vi har satt oss medalje som mål, det har vi ikke gjort før. Vi har et godt lag, vi har kontinuiteten og vi begynner å få bredde i troppen. Da går det an å være med og konkurrere.

Sittet lengst

Den livlige og engasjerte telemarkingen er den treneren i eliteserien som har sittet lengst. Han ble hentet til Skien fra Strømsgodset før 2008-sesongen. Han ledet klubben tilbake til eliteserien på direkten, og har klart å stabilisere Odd som et lag rett bak de aller beste.

I 2014 ble det 3. plass, mens det i fjor stoppet på en 4. plass, ett poeng bak bronsemedaljen, to poeng bak sølv. Fagermo har fått beholde de han ønsket å beholde, og har også fått tilbake Fredrik Semb Berge. Nå skal høstlaget fra Henrik Ibsens fødeby også bli et vårlag.

Odd-treneren er engasjert. Her fra en kamp mot Bodø/Glimt i fjorårets sesong. Foto: NTB Scanpix

— Grunnen til at vi er gode på høsten er fordi vi har mistet mange spillere, da tar det tid å de nye inn i systemet. Og systemet er jeg opptatt av. Når vi får jobbet inn det kommer også resultatene. I år har vi laget fra start av, vi har ingen unnskyldning for ikke å prestere fra dag én lenger. Både jeg og trenerteamet mitt har vært her i ni år, vi kjenner Tippeligaen og nivået både på den og på eget lag. Det gjør jobben lettere. Men vi er ikke alene om å ville ha medalje. Både Rosenborg, Molde og Strømsgodset vil det. Jeg tror det er de fire lagene som vil ligge i toppen, sier Fagermo.

Innfrir målet om medalje

Det er en spådom som deles av de aller fleste. Også Aftenposten. Odd er godt besatt, har et velfungerende maskineri, og som Fagermo påpeker, kontinuitet. Aftenposten tror Odd kan klore på både Molde og Rosenborg, men at det til slutt ender på 3. plass. Bakover på banen virker laget svært så solid. Midtbanen er god, og så handler det om å tyne mest mulig målpoeng ut av de aller lengst fremme.

Klarer Fagermo & co. det, da klarer Odd å innfri sesongens mål.

— Det spås en jevn sesong. Er det enklere for et lag som Odd å ta medalje i en slik sesong enn hvis det er noen få som stikker ifra?

— Helt klart, og det er et godt poeng. Vi tok 58 poeng det året vi tok bronse, det hadde holdt til seriegull tre år tidligere. Jeg tror ikke den soleklare eneren finnes i år, det blir jevnere, og laget som vinner Tippeligaen vinner ikke med 15 poeng tror jeg. Det gjør det lettere for klubber som oss å henge med.

— Hadde tatt medalje flere ganger

Hans egen kontraktfestede utkjøpsklausul er borte. Den ble fjernet da han signerte ny kontrakt med Odd høsten 2014. Det skal ha vært interesse fra både Malmö i Sverige og Brøndby i Danmark. Men det har vært vanskelig å skulle forlate klubben det har vært perfekt for ham å trene.

— Det er like gøy å trene Odd i dag som før. Jeg har vært opptatt av familien, sånn sett har det vært perfekt å trene Odd. Men nå vokser barna ut av huset, og det kunne jo ha vært gøy å trene en større klubb en gang. Men nå begynner Odd å bli ganske store også, så det må eventuelt vært en klubb med større potensial, sier Fagermo.

— Jeg vil heller ikke reise fra noe jeg har bygget opp selv. Jeg har bygget opp flere Odd-lag, og vi har måttet selge unna de beste spillerne fordi har hatt problemer med økonomien. Det har vi mistet resultater på. Jeg er helt sikker på at vi hadde tatt medalje flere ganger hvis det ikke hadde vært for det.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi vier hele sendingen til seriestarten i fotball: