GLASGOW: — Det er helt sinnssykt. Jeg kan bare tenke meg hvordan det er når det er fullsatt. Jeg fikk frysninger da jeg spilte min første eliteseriekamp for Start mot Bodø/Glimt. Dette her blir noe helt annet, sier Kristoffer Ajer til Fædrelandsvennen når vi møter unggutten rett etter at han har signert en fireårsavtale med den største skotske klubben.

Det har vært en dårlig skjult hemmelighet lenge, men onsdag ble det endelig klart. Fra sommeren er Kristoffer Ajer (17) Celtic-spiller i fire år fremover.

— Først og fremst veldig rørt

Etter å ha løpt fra pressen på flyplassen tirsdag, stilte han til pressekonferanse i mer ordnete former på Celtic Park onsdag, etter at alle formaliteter var unnagjort. Medisinsk sjekk gikk greit, det samme gjorde forhandlingene om egne betingelser, og dermed kunne signaturen settes på papiret. Etter pressekonferansen var det tid for fotoseanse på indre bane, hvor både mamma Randi og pappa Jan Tore var til stede, samt agent Tore Pedersen, som fikk se en smilende Ajer holde på drakta.

foto
SIGNERTE FOR FIRE ÅR: Kristoffer Ajer ble presentert for pressen på Celtic Park tidligere onsdag. Foto: Ross Turpie, Digitalsport

— Først og fremst er jeg veldig rørt. Jeg står her og har oppnådd en av mine store drømmer innen fotballen, sier Ajer. Etter pressekonferansen fikk Fædrelandsvennen og TV 2 noen ord alene med Celtics nye storsignering. Da hadde engelsk presse latt seg imponere av en ung mann som svarte veldig modent, og på god engelsk.

Takknemlig

— Det har vært mye som har skjedd, og det har tatt tid. Men endelig står jeg her, og det er jeg veldig takknemlig for.

- Var du nervøs for at avtalen ikke skulle bli noe av?

— Nei, det tok litt tid, men nå har Start og Celtic begge fått en avtale de er fornøyd med. Det er jeg utrolig glad for. Jeg ville at Start skulle få noe tilbake for det de har gitt meg, og det har de fått, sier Ajer, som onsdag kveld spiste middag med sin kommende sjef, den norske Celtic-treneren Ronny Deila.

Fædrelandvennen møtte dem på Blythswood Square Hotel i Glasgow sentrum etter at alt ståket hadde lagt seg.

— Vi er veldig glade for å ha fått ham på plass. Vi har jobbet lenge med å få det til. Det tar tid med klubbene, men nå er det endelig på plass. Da blir det et nytt kapittel i hans karriere, sier Ronny Deila til Fædrelandsvennen.

- Har fulgt ham lenge

— Jeg har fulgt han hele veien. Han spilte mot oss da jeg var i Strømsgodset. Da spilte Martin Ødegaard på det ene laget og han på Lillestrøm. Så jeg visste om han fra den tida, og har deretter fulgt ham i eliteserien. Jeg visste han var en bra fyr med gode holdninger. Det er viktig, for å kunne takle presset i klubber som dette.

- Hvorfor betale millioner for en spiller som kan hentes gratis til sommeren?

— Da hadde vi ikke fått ham. Da hadde noen andre snappet ham før oss, sier Deila som forteller at Ajer til sommeren vil begynne å trene med A-laget med en gang.

— Så er det opp til ham selv å vise at han er god nok. Han er en spiller vi vil bygge opp over tid. Men det er et stort steg fra å gå fra å spille 30 kamper i norsk eliteserie til 60 kamper i Skottland og internasjonalt, som vi gjorde i fjor, sier Deila.

Skulle aldri til Start

Kristoffer Ajer skulle egentlig aldri bli Start-spiller, og var ikke særlig positivt innstilt da familien dro ham med seg sørover fra Rælingen for knappe to år siden. Hverken han eller Start angrer på det i dag.

Even Øgrey Brandsdal, Start-direktør, sier pengene Start får for Ajer – cirka åtte millioner kroner etter det Fædrelandsvennen kjenner til – er gode midler å ta med seg videre.

— Det er klart det betyr veldig mye. Vi får kjærkomne midler inn i slunken klubbkasse. Vi har vist at vi kan legge til rette for spillere som ønsker seg ut i Europa. Kristoffer har vært et forbilde for mange av våre unge spillere, sier Brandsdal til Fædrelandsvennen.

Det eneste reelle alternativet

Agent Tore Pedersen sier følgende om overgangen:

— Jeg tror det er et bra skritt for Kristoffer. Jeg tror det er veldig bra for hans utvikling, sier Pedersen.

- Var Celtic det eneste reelle alternativet?

— Til slutt så var det det. Det var interesse fra andre klubber også, men Celtic var tidlig favoritt hos Kristoffer. Det er en stor klubb med reel sjanse til å spille ganske fort i. En klubb som du har et stort press på deg, og det tror jeg er en fin måte å utvikle seg videre på, sier Pedersen.

Men enn så lenge, fram til sommeren, er Ajer Start-spiller.

— Foreldrene mine har hele livet sagt at jeg må holde beina på jorda, og ikke tro at jeg er bedre enn andre. Jeg må bevise noe, og jeg kommer til Celtic hvor det sikkert ikke er noen som har hørt om meg. Jeg må vise at jeg kan spille fotball, sier Ajer.