• Det er en viktig kamp for oss, og så er det en skjebnekamp for Start. Det skal være umulig for Start å kløne til dette, og ikke minst klare en kvalik. Det høres veldig rart ut.

Ordene tilhører Mjøndalens fargeklatt Christan Gauseth. 31-åringen er kjent for å ha snakketøyet i orden, noe han har vist i utallige intervjuer gjennom årene, og i TV2-serien 2 mot 1 sammen med lagkamerat Mads Hansen. Og han elsker å fyre opp motstanderlaget før kamp.

  • Jeg er overrasket over at Start ligger helt der nede, for jeg trodde at kvaliteten til laget var mye høyere totalt sett enn det har vært i år, og så er det sikkert mange forklaringer på deres svake sesong, sier Gauseth.

Det er ikke akkurat to formlag som møtes fredag. Start har tatt to poeng på sine siste 12 kamper. Mjøndalen har vunnet én gang på de 19 foregående kampene. Det skiller ett poeng mellom de to lagene før oppgjøret på Sparebanken Sør Arena.

  • Vi ligger der vi forventet å ligge, men dersom noen hadde sagt til meg før sesongstarten at vi skulle ligge ett poeng bak kvalifiseringsplassen, og tre poeng bak sikker plass tre runder før slutt, ville jeg tatt det med begge hendene, og vært overlykkelig, sier Gauseth, som understreker at det ikke er krise for Mjøndalen å rykke ned.

  • Vi kommer til å fortsette med det samme løpet, være annerledes, og bygge klubben gradvis. Men vi har ikke lyst til å rykke ned, og kommer til å legge alt i potten for å ikke gjøre det, sier Gauseth.

Annerledesklubben

Annerledes er et viktig stikkord i en beskrivelse av Mjøndalen. Alle spillerne studerer eller jobber ved siden av fotballen. Og der Start hadde sin trening kl. 09.00 torsdag, begynte Mjøndalens kl. 15.30. - Jeg studerer og har jobb i TV2 ved siden av fotballen. Ideelt sett skulle jeg gjerne bare ha spilt fotball, men vi har ikke anledning til det i Mjøndalen, sier Gauseth.

Fredag blir det trolig 31-åringen Start-forsvarerne må hanskes med på topp for Mjøndalen, selv om Gauseth også pleier å bli flyttet ned mer sentralt på midten underveis i kampene.

- Hva slags kamp håper du på mot Start?

  • En krige— og slitekamp, med mange dødballer.

- Hva vil du ikke se?

  • Jeg vil helst ikke at Start spiller slik som Molde gjorde mot oss, med høy kvalitet på alle spillerne, sier Gauseth og humrer.

- Start får en komfortabel seier

  • Start har noen gode spillere, legger Gauseth til, og trekker fram navnet til Kristoffer Ajer.

  • Han har vært bra, og det er naturlig at han varierer litt. Det er generelt sett en ganske profilløs liga, sier han.

Fædrelandsvennen satte de to lagene opp mot hverandre, og fant ut av det var helt likt kvalitetsmessig. Det er også Gauseth enig i med tanke på poengstillingen.

  • Samtidig synes jeg at Håkon Opdal er en god keeper, og en spiller som Mads Stokkelien har mange eliteseriekamper. Start har en fordel på mange plasser, sier han.

- Har du et resultattips til kampen da?

  • Jeg tipper at Start får en komfortabel seier 3-0. Nei vent, 3-1. Jeg tror vi scorer, sier Gauseth.

- Større krise for Start å rykke ned

Vegard Hansen vet at Mjøndalen har en god mulighet til å ryste Start fredag.

  • For Start vil det være en større frykt og krise om det skulle gå galt, sier Mjøndalen-treneren til Fædrelandsvennen.

Alle har forventet et Mjøndalen-lag i bunnen denne sesongen. At laget fortsatt har en mulighet til å redde plassen tre kamper før slutt, takker og bukker også Hansen for.

TENKER LANGSIKTIG: Mjøndalen-trener Vegard Hansen. Her foran lokaloppgjøret mot Strømsgodset. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • Vi har hatt flaks i år med at andre lag har vært omtrent like dårlige. I et annet år ville vi ha vært fortapte for lenge siden egentlig, sier Hansen.Dersom Mjøndalen rykket ned, vil han fortsette med jobben han har begynt på der.

  • Vi har langsiktige planer, og vi er litt som Sogndal, og skal ikke være i eliteserien i ti år på rad. Klubben står ikke og faller på det, sier Hansen.

- Tett og intenst

Mjøndalen har allerede to budsjetter klare; et for eliteserien, og et for 1. divisjon.

  • Det har vært en gøy sesong, selv om vi har tapt mange kamper. Det har vært lærerikt og morsomt, og vi har utviklet oss. Vi ønsker veldig sterkt å holde oss, og jeg tror vi har en god sjanse til å slå Start, sier Hansen.

Det blir trolig en del bortesupportere på Sparebanken Sør Arena fredag også. Start meldte om 7500 solgte billetter torsdag morgen.

- Hva slags kamp tror du det blir?

  • Det blir tett og intenst, og jeg tror fort det kan bli litt drama. Mye står på spill, sier Hansen.