Ti på topp-turmål 4: Buråsen

Buråsen er det fjellet som reiser seg bratt opp, på nordsiden av Farvannet like ved E39.

Publisert:

Vakker utsikt til Farvannet og Mjåvann fra toppen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Brukergenerert innhold

  • Tommy Thorbjørnsen
    Bedriftsidretten

Turmålene i «Ti på topp» tilrettelegges av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd. Fram mot sesongstart for årets «Ti på topp» 1. april kan du hver uke lese en presentasjon av ett av årets ti turmål. Først ut var Askedalsheia i Vågsbygdskogen. Turmål nummer to var Ansteins fyr på Flekkerøy og nummer tre var Badstufjell i Høvåg. Denne gang går turen til Buråsen.

Turmuligheter i området

Det er et spennende turterreng i dette området. Hovedturløypa passerer i nærheten med alle sine muligheter, og man kan velge å gå mot både Aurebekk, Strai og Kjerrane på noen av de mange flotte stiene. Gamle postvegen mellom Mandal og Kristiansand ligger heller ikke så langt unna og anbefales på det varmeste.

Idyllisk ved Hellersvann. Det går en løype rundt vannet. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Adkomst til parkering/ start

Turen til Buråsen kan nytes fra ulike utgangspunkt, men vi har valgt å legge start ved Tunballen skole på Nodelandsheia. Her er det romslig parkeringsplass og godt med kollektivtilbud via buss nr 45 med stoppested Tunballen skole.

Vakkert vannspeil i Hellersvann. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Turløypa

Turen går inn fra Tunballen skole på fine stier i flott skogsterreng. Her får man en fin følelse av å være langt inne i de dype skoger, like etter man starter turen. Underveis passerer man det flotte Hellersvann. Hvis man ønsker kan man legge turen rundt vannet, men da blir det en lengre tur til topps.

Flotte fjell på toppen hvor man kan finne seg en fin plass og nyte nista og naturen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Etter Hellersvannet, går turen videre på skogsvei. Like før toppen kommer ei bratt kneik. På toppen finner du mange fine plasser hvor turgåere kan nyte nisten og utsikten. Det er også en fin bålplass på toppen, hvor man kan grille pølser i bålsesongen.

Buråsen ligger på 188 meter over havet og fra toppen er det en fantastisk utsikt over Farvannet, Mjåvann og områdene rundt.

Turen er omtrent fire kilometer lang tur/retur og passer fint for både store og små i litt kupert terreng.

Surikaten har tatt turen til neste ukes topp. Den er veldig spennende og barnevennelig. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Tiurleik

I dette området er det mulig å treffe på storfugl. Tiuren er vår største hønsefugl som lever fritt i naturen og veier opp til seks kilo. Røya er noe mindre. En særlig spennende opplevelse er perioden april-mai når storfuglen spiller. Da kan et titalls tiurer møtes på leikeplassen, hvor de lager et voldsomt spetakkel for å markere styrke og vinne retten til å parre seg med røyene i området.

Det beste utelivet finner du i naturen.

Velkommen til topps!

Ti på Topp Kristiansandsregionen 2020
Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785