Ti på topp-turmål 3: Badstufjell

Dette er en idyllisk tur i Høvåg som er ukjent for mange turglade sørlendinger.

Publisert:

Nydelig utsikt fra toppen av Badstufjell. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Brukergenerert innhold

  • Tommy Thorbjørnsen
    Bedriftsidretten

Turmålene i «Ti på topp» tilrettelegges av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd. Fram mot sesongstart for årets «Ti på topp» 1. april kan du hver uke lese en presentasjon av ett av årets ti turmål. Først ut var Askedalsheia i Vågsbygdskogen. Turmål nummer to var Ansteins fyr på Flekkerøy. Og denne gang kan du altså lese om Badstufjell i Høvåg.

Hva kan du se underveis?

Store deler av turen følger du steingjerder, og det er mange tegn på gammel bosetting. Her var det flere husmannsplasser før i tiden Det er også et rikt dyreliv i området, med både ravn, hjort og bever. Om sommeren er det også både musvåk og tårnseilere å se.

Vakkert turterreng med flotte bekker underveis. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Navnets opprinnelse

Noen badstu har det aldri stått der oppe, derimot i dalen like nedenfor. Gårdene på Vestre Vallesverd hadde nemlig en badstu – også kalt kjone – til tørking av korn. Grunnen til at badstua ble plassert så pass langt ute av lei, var brannfaren.

Atkomst til parkering/ startpunkt

Vi anbefaler å starte turen ved Vestre Vallesverd. Parker bilen ved den nedlagte Fjordkroa (ved krysset der veien går inn til Høvåg) eller ta buss nr. 139 hit.

Fin tur i naturskjønne omgivelser. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Turen til fots

Videre følger man gamle E-18 mot Lillesand til fots. Et stykke opp i bakken før svingen ser du skiltet på venstre side av veien. Vær forsiktig når du krysser veien her!

Herfra er turen godt merket og som oftest tørr og fin helt til topps. Turen går i småkupert og variert terreng. Turen fra Høvågkrysset på E 18 og til topps er ikke blant de lengste. Hvis man går rolig uten pause, vil turen opp ta ca. 30 minutter.

Sjiraffen har tatt turen til neste ukes turmål. Noen som kjenner seg igjen? Foto: Tommy Thorbjørnsen

På toppen belønnes man med nydelig vidt utsyn over Høvågs skjærgård. Her kan man skue ut over Vallesverdfjorden og havet utenfor, fra Ytre Tronderøya til Justøya. Flere varder er satt opp på toppen

Det beste utelivet finner du i naturen.

Velkommen ut og opp!

Ti på Topp Kristiansandsregionen 2020
Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785