Ti på topp-turmål 1: Askedalsheia

Askedalsheia er det første av ti turmål som ukentlig skal presenteres i Lokalsporten.

Publisert:

Flott utsikt fra toppen av Askedalsheia i Vågsbygdskogen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Brukergenerert innhold

  • Kristin Tverberg, Bedriftsidretten

Turmålene i «Ti på topp» tilrettelegges av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd. Fram mot sesongstart for årets «Ti på topp» 1. april kan du hver uke lese en presentasjon av ett av årets ti turmål. Først ut er altså idylliske Askedalsheia.

Hvordan finne fram i Vågsbygdskogen

Vågsbygdskogen dekker et stort område som strekker seg fra Kjos i sør, via Rossevannet i vest, til Grauthelleren i nord. Utsiktspunkter og badeplasser finnes i massevis. I området er det fire rundløyper som er merket med egne farger. Alle løypene er merket med blå maling ute i terrenget, skiltene er markert med de ulike fargekodene. Flotte oppslagskart er plassert ved Auglandstjønn barnehage, Karuss og i Kjosdalen.

Bål og pølser er prikken over i-en på tur i Askedalsheia. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Ildsjelene i IK Vågs løypeutvalg

Tidligere var stiene i Vågsbygdskogen ferdselsårer mellom Vågsbygda og nabokommunene Søgne og Songdalen. I dag er løypenettet mye mer finmasket, og det er mulig å gå både korte og lange turer på oppmerkede og tilrettelagte løyper.

Det er løypekomiteen i IK Våg som på dugnad står for tilrettelegging og vedlikehold av løypene. De siste par årene er skiltingen blitt betydelig oppgradert. Nå er det merket i de fleste store stikryss, og det skal mye til for å gå seg vill.

Grimsvann, en stille og vakker morgen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Askedalsheia

Vågsbygdskogen har mange flotte utsiktspunkter. Askedalsheia (120 meter over havet) er ett av dem. Toppen er lett tilgjengelig, barnevennlig og brukes av mange. Den er et greit mål for en ettermiddagstur, eller et fint sted man stopper opp for å ta turen videre inn i Vågsbygdskogen.

Mange flotte sitteplasser på toppen. Foto: Tommy Thorbjørnsen

Ti på Topp Kristiansandsregionen 2020

Askedalsheia kan du nå fra mange kanter. Vi foreslår å parkere ved Auglandstjønn Barnehage, hvor det også er busstopp. Ta en kikk på oversiktskartet på parkeringsplassen før du går videre innover mot idylliske Grimsvann.

Vakkert vannspeil i Fiskåvann Foto: Tommy Thorbjørnsen

Her er det muligheter for både fisking og bading om man har tid og lyst. Kan barna klare å finne Askedalsheia på kartet og foreslå en veg til topps? Kanskje finner dere en fin rundtur for å se mest mulig av den nydelige Vågsbygdskogen før dere returnerer til Auglandstjønn?

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Ti på topp
  2. Vennesla
  3. Kristiansand
  4. Agder Bedriftsidrettskrets