— Ja, dette er en revolusjon, fastslår Geir Erlandsen. Han er trener for LM96, som det heter på stammespråket – landslag menn 1996. Erlandsen kan skryte av at han var først i verden med å prøve ut regelen Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ville innføre før damenes VM i Danmark i desember. Da ble imidlertid protestene så massive at regelendringen ble utsatt. Men i OL kommer den: Når målvakten går ut for at laget skal få en ekstra utespiller, trenger ikke spilleren som kommer inn å ha på seg keeperdrakt.

— Det var en prøveordning i VM for 96-landslaget. Norge begynte med det, og etter hvert kom de andre etter. Vi var veldig effektive. I spill syv mot seks hadde vi 70 prosent uttelling, og på 12 kamper har vi bare fått to mål i mot på åpent mål, sier Erlandsen, som likevel ikke er så begeistret – selv om laget hans tok en sterk sjetteplass.

— Kanskje er vi sidrumpet i Norge, men jeg mener at regelen endrer for mye på håndballen.

Norge skal være best

Thorir Hergeirsson har også spådd at regelendringen vil revolusjonere håndballen. Årsaken er enkel. Med dagens ordning må en av utespillerne ta på seg en keeperdrakt før han kommer innpå når den ordinære keeperen går ut. Med den nye ordningen kan hvilken som helst utespiller løpe innpå uten keeperdrakt. Det gir større fleksibilitet. På den annen side kan ingen av utespillerne løpe i mål, ettersom de ikke har keeperdrakt. Men en keeper vil som regel mene at en utespiller i mål gjør samme nytte som et glass vann i en skogbrann.

— Vi byttet konsekvent ut den vingen som var nærmest benken, og det fungerte utmerket. Vi fikk en ekstra dimensjon i spillet vårt, sier Erlandsen.

Hergeirsson ser også for seg at håndballen blir annerledes enn den har vært.

— Jeg tror dette vil få store konsekvenser for spillet, og vi skal prøve å være best.

Tysk «dagens dobbel»

Regelen med utespiller i keeperdrakt kom i fokus under herrenes EM i Polen. I semifinalen sendte Tyskland innpå en ekstraspiller med keeperdrakt da det gjensto fem sekunder. Da hadde ikke Tysklands keeper forlatt banen, slik at laget hadde to spillere i keeperdrakt på banen. Dette er ikke tillatt, og Tyskland skulle ha hatt en spiller utvist.

Etterpå ble det spekulert i at tyskerne sendte innpå en ekstra spiller i keeperdrakt fordi de ønsket at sekretariat skulle oppdage det og blåse av spillet. Da ville tyskerne få en utvisning, men samtidig rekke å få laget tilbake i forsvar før spillet ble satt i gang igjen.

Det kan ha vært siste gang i historien vi så to spillere i keeperdrakt på samme lag på en håndballbane.

Hergeirsson vil trene i firenasjoners

Norge skal spille firenasjoners mot Brasil, Spania og Tyskland i Follo fra 17. til 20. mars. Der vil Hergeirsson at det skal spilles etter nye regler, selv om de offisielt ikke innføres før 1. juli.

Stine Bredal Oftedal og de norske håndballjentene skal prøve ut den nye regelen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Den nye regelen tillater at vi bytter inn hvem som helst. Det gjør at vi kan angripe med mer trøkk. I dag er spilleren med målvaktsdrakt bare halvveis med og går sjelden på gjennombrudd. Da tar det for lang tid å komme seg tilbake, sier landslagssjefen, som har begynt planleggingen av nyordningen.- Den nye regelen gir oss et nytt verktøy, og vi vil få et nytt utviklingspotensial i mannskapet. Jentene vil få oppgaver på konkrete ting de skal jobbe med i spillergruppen. Vi må ha en nytenkning i spill syv mot seks, sier Hergeirsson, som kommer til OL i Brasil med et lag som er regjerende mestere i alt, OL, VM og EM.

Moen er skeptisk

Trener for Norges beste klubblag, Tor Odvar Moen, deler Geir Erlandsens skepsis til endringen.

— Jeg vet at Norge har vært mot glassfiberski, klappskøyter og v-stil, så på den bakgrunn overrasker det kanskje ikke om vi er i mot nye innbytteregler også. Noen av regelendringene i håndball har gjort sporten mer attraktiv, for eksempel endrede avkast. Den endringen kan sammenlignes med forbudet mot tilbakespill i fotball, men den nye innbytteregelen endrer for mye, sier Larvik-treneren.

— Dette blir litt beachhåndball, håndball litt på nytt igjen, og jeg liker det ikke. Jeg tror det blir kjedeligere håndball med mye ballflytting, selv om det kommer til å utvikle seg et motspill. Litt av mann-mann-spillet kommer til å forsvinne, tror Moen.

I Norge får vi første demonstrasjon av den «nye» håndballen 17. mars. Da åpner Norge firenasjoners mot Tyskland.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: