Først kunne han ikke spille. Så han ble kommentator. Da han skulle gjøre comeback som spiller, ble han i stedet trener. Kristian Kjelling opplever mer på ett år enn andre spillere i et helt liv.

– Jeg fikk et betent kne etter en treningskamp mot Haslum. Derfor skal jeg ikke spille mot Runar onsdag. Når kneet blir bra, er det meningen at jeg skal være spillende trener, sier Kristian Kjelling etter at han Aftenposten mandag formiddag kunne fortelle at han senere på dagen ville bli presentert som DHKs nye mann. Det etter at Øystein Havang og Roger Kjendalen trakk seg lørdag. De følte at de manglet styrets tillit – etter å ha overtatt for danske René Hamann-Boeriths i oktober.

For Kjelling medfører treneransvaret i Drammen enda en omdreining i en karrière der svært mye har skjedd det siste året. Og debutkampen som trener i morgen blir ekstra spesiell, ettersom Frank Løke står på motsatt side. Han har lovet hevn etter at DHK sparket ham etter et julebordopptrinn.

Rullestol eller jogging

I verste fall rullestol. I beste fall jogging. Det var beskjeden Kristian Kjelling fikk da han røk patellasenen. Nå vet vi at det blir mer. Kjelling har spilt flere treningskamper for Drammen – om enn ikke full tid.

– Dette er mirakuløst. Patellasenen sitter under kneet og er den som tar imot all vekten når du lander. Kirurgen lo litt da jeg spurte når jeg kunne spille håndball igjen. Jeg fikk beskjed om at i verste fall ville jeg havne i rullestol, i beste fall ville jeg kunne jogge igjen, forteller Kjelling, som gleder seg over å være tilbake i klubben har forlot for 14 år siden.

– Jeg har trent for fullt, og den fysiske formen er fin. Håndballformen gjenstår det nok litt på, sier 35-åringen, som i første omgang skal styre fra benken. Etter hvert også fra banen.

Skryter av kirurgen

Da skaden var konstatert, sjekket Kjelling "rankinglisten" over kirurger i hele Skandinavia med godt ry for å fikse patellasener. Valget falt på Kaspar Saxtrup i Silkeborg.

– Han gjorde en fantastisk jobb. Da jeg ble skannet sist av Thomas Torgalsen (legen til håndballgutta), hadde han aldri sett noe som hadde blitt så bra på så kort tid. Saxtrup er den beste. Men han ønsket å dempe forventningene jeg hadde. Etter én måned sa han likevel til meg at det kom til å gå bra. Det var en vidunderlig beskjed å få.

Forrige måned så han mest på andre spille håndball. Som ekspertkommentator for TV3 har han blitt rost opp i skyene for sin evne til å lettfattelig forklare hva som skjer.

– Veldig hyggelig!

Klarer DHK-spillerne å oppfatte ham like enkelt?

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: