— Det er absolutt en løype for Kristoff. Hvis han er i toppform som han var i Tour de France og i Milano-Sanremo i år, kan han vinne, sier Sven Erik Bystrøm.

Den ferske U23-verdensmesteren viste stolt fram trøya til kameraten da han endelig kom tilbake på hotellet i Astorga fredag kveld. Bystrøm og Kristoff bor like i nærheten av hverandre hjemme i Stavanger og sykler mye sammen. Stein Ørn er trener for dem begge, og han bruker det samme treningsopplegget på Bystrøm som på Kristoff. Det betyr enorme treningsmengder. Da er det fint å ha et forbilde og noen å trene sammen med. I sommer signerte også Bystrøm med Katjusja, Kristoffs russiske lag.

— Vi trener utrolig mye sammen. Han har hjulpet med å få meg til Katjusja. Vi gjør hverandre veldig gode, beskriver Bystrøm.

|

|

Foreløpig ligger Kristoff noen år foran, men Bystrøms U23-gull gir ham noe kameraten foreløpig ikke har; en regnbuetrøye – beviset på at han er verdensmester. Men går det som Bystrøm håper, kan kanskje Kristoff gjøre noe med det søndag.

— Det kommer alltid an på hvordan det blir kjørt. Løpsutviklingen i vårt ritt var at det gikk utrolig rolig den første halvparten. Hvis det går på den samme måten på søndag, så kan han absolutt vinne, sier Bystrøm.

Slik tar Kristoff VM-medalje

Ha en maksimal dag, heng med over bakkene, få hjelp av lagkameratene og be til høyere makter om at Spania og Italia ikke setter på turboen fra start. Der ligger Alexander Kristoffs sjanse i VM-fellesstarten. Selv er han ikke veldig optimistisk.

— Jeg hadde nok ikke satt penger på meg selv, sier han til Aftenbladet.

— Men muligheten finnes jo. Og da vil jeg selvfølgelig ta den.

FØLG FELLESSTARTEN DIREKTE HER SØNDAG KL.10!

Boasson Hagen positivt overrasket

259 kilometer. 4000 høydemeter. Spansk sol. Knallharde bakker. I utgangspunktet høres det ikke ut som 2014-utgaven av VM-rittet er skapt for en 27-åring fra Storhaug. Det er det vel strengt tatt ikke heller. Likevel er det ingen som tør å avskrive Kristoff. Det han har vist denne sesongen tillater ikke det. Faktisk nevnes han som en av outsiderne til å ta medalje, men da må alt stemme.

— Jeg trodde at løypen skulle være tøffere enn den har vist seg på trening. Men summen av belastningen blir stor. Farten som blir satt avgjør hvordan rittet utvikler seg for vår del, sier Edvald Boasson Hagen.

— Kristoff er den soleklare lederen for oss. Løypeprofilen passer oss som lag bra, og den passer Alex moderat bra. Det er i grenseland, men det er også der han presterer best. Når rittene blir så tøffe som dette, faller de beste spurterne av. Det er jo da Kristoff er best, påpeker sier Stig Kristiansen.

Kristoff ble inspirert

Seieren i U23-rittet gjør at de norske rytterne kan senke skuldrene litt før søndagens eliteritt. Uansett hvordan det går har VM vært en suksess for Norge. Og kanskje kan Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug bruke Bystrøms gull til noe positivt søndag?

— Det er utrolig å få se en lagkompis og kamerat vinne VM. Det var høy jubel på hotellet. Dette er helt klart til inspirasjon søndag, sier Kristoff til NTB.