Ponferrada (Aftenposten): 17 år etter at Kurt Asle Arvesen ble U23-verdensmester litt lenger nord i Spania, gjentok Bystrøm bedriften.

Sekunder etter at Bystrøm hadde parkert motstanderne og syklet inn til en overlegen seier, tikket følgende melding inn på telefonen til verdensmesteren fra 1997:

"Er han ledig? Signér ham med en gang!"

Det var Team Sky-sjef Dave Brailsford som sendte meldingen til sin norske sportsdirektør."Dessverre. Det er litt for sent", måtte Arvesen svare.

For takket være Alexander Kristoff er verdensmester Bystrøm allerede inne hos russiske Katjusja de neste to sesongene. Kristoff ville gjerne ha med seg en nordmann i laget, og siden de to er treningskamerater i Stavanger, var det helt greit for russerne.

Flyttet hjemmefra

— Det var deilig å vise Katjusja at jeg kan sykle selv. At jeg ikke bare er en som Alexander har snakket inn på laget. Men jeg har masse å takke både ham og vår trener Stein Ørn for. De har betydd mye for utviklingen min, forklarte Bystrøm som flyttet fra Haugesund til Stavanger som 16-åring, for å satse som sykkelrytter.

— Det var nok mange hjemme som syntes jeg var veldig spesiell da, men jeg var aldri i tvil om at det var det riktige.

I Stavanger har det vært Terje Flaten og Stein Ørn som har hatt treningsansvaret for verdensmesteren. Ørn er også landslagslege og fulgte løpet på TV fra VM-hotellet.

— Han gjorde alt perfekt. Han har hatt en tendens til å brenne kruttet for tidlig, men denne gang klarte han å holde hodet kaldt. Jeg satt her og tårene rant, fortalte treneren.

I morgen skal hans stesønn Alexander Kristoff ut og kjempe i de samme løypene som treningskameraten vant gullet i.— Det vil bli noe helt annet. Det gikk veldig kontrollert og rolig til å begynne med i U23-klassen. Jeg tror det blir et helt annet kjør blant proffene, mente Ørn som også kraftig poengterte hele det norske lagets innsats.

— Uten måten de kontrollerte feltet bak på, ville det kanskje ikke blitt gull på Sven Erik, mente han.

Norge dominerte

Men Norge ikke bare kontrollerte feltet. Guttene dominerte det rett og slett. Kristoffer Skjerping tok bronsemedaljen, mens fjorårets bronsevinner Sondre Holst Enger ble nummer fem.

I bilen bak rytterne satt landslagssjef Stig Kristiansen og trodde nesten ikke sine egne øyne. Absolutt alt bare gikk veien for hans unggutter.

- Var dette coaching i verdensklasse?

— Nei, det er bare Kjetil Rekdal det, sa en smilende Kristiansen.

— Hva i all verden gjør dere i Norge? spurte den internasjonale sykkelpressen. Den norske dominansen i U23-VM kom som et sjokk på de store nasjonene som Spania, Italia, Frankrike, Belgia og Australia. De lurte på om dette var arven etter Thor Hushovd, som ga seg som sykkelrytter forrige helg?

— Klart Hushovd har vært en stor inspirasjon for alle oss unge. Han har betydd enormt for norsk sykkelsport, sa bronsevinneren Kristoffer Skjerping. 21-åringen fra Sotra har også et tilbud om å bli proff neste sesong, men ville i går kveld ikke si fra hvem. - Jeg har holdt dette snakket helt unna i forberedelsene til mesterskapet. Nå skal jeg vurdere det tilbudet i ro og mak. Det er slett ikke sikkert jeg hopper på det, sa vestlendingen, som nå bor i Gjerdrum sammen med Miriam Bjørnsrud. Hun skal i dag ut og forsvare de norske fargene i kvinnenes fellesstart.

— Vi kan vel ikke si at vi eier sykkelfremtiden etter bare ett slikt løp, men vi kan vel trygt påstå at fremtiden er lys, slo landslagssjef Stig Kristiansen fast.

Om tre år er det VM på hjemmebane i Bergen. Det er bare å begynne å glede seg med en gang.