— Han bare fløy over den siste bakken. Tidligere har han brukt spisskompetansen sin feil, nå gjorde han alt rett, sier Stein Ørn til Aftenbladet.

Alexander Kristoffs trener og stefar er i Spania som lege for den norske troppen. Det kanskje ikke alle vet, er at Ørn tok over treneransvaret for Bystrøm for to år siden. Men det er flere som skal ha sin bit av VM-gullet.

Da Bystrøm 15 år gammel flyttet fra hjembyen Haugesund til Stavanger for å satse på syklingen, fikk han Terje Flaten som trener i Stavanger Sykleklubb. Gjennom grundig og hardt arbeid vokste Bystrøm fram til å bli en rytter i nasjonal toppklasse. For to år siden tok Stein Ørn over hovedansvaret. Resten er – som de sier – historie.

— Jeg trener utrolig mye med Kristoff. Han har hjulpet meg med å komme til Katjusja. Sammen gjør vi hverandre gode. Treningsmiljøet i Stavanger er veldig bra, sier Bystrøm – som ble lagkamerat med Kristoff i sommer.

Stein Ørn klarte ikke å holde tårene tilbake da Bystrøm syklet inn til VM-gull. Foto: NTB scanpix

— Hele den siste runden var mesterlig. Det norske laget kjørte helt perfekt, jubler Stein Ørn.Hjemme i Stavanger satt klubb- og treningskamerater og nesten ikke trodde det de så. Sven Erik Bystrøm har levert gode resultater gjennom hele sesongen, men seieren har uteblitt. I sesongens siste – og største – ritt tok han endelig steget øverst på pallen.

— Det jeg har slitt med før er at jeg har gått altfor tidlig. Nå satt jeg kald bak i feltet og ventet helt til rett tidspunkt, sier Sven Erik Bystrøm

Han fikk følge på pallen av Kristoffer Skjerping fra Sotra utenfor Bergen. Skjerping kjørte inn til en sterk bronsemedalje, og satt naturlig nok gjennom pressekonferansen i Ponferrada med et stort smil om munnen.

— Laget fulgte planen perfekt. Vi lot Australia ta mye ansvar og kjøre inn bruddforsøkene. Da Sven Erik sa at han ville gå i den siste bakken, sa jeg bare at han måtte gå for det, forklarer det 21 år gamle stortalentet.