Det er lett å bli historieløs når en kjempe takker for seg, men det spørs om noen enkeltutøver i Norge har betydd så mye for en sport som Thor Hushovd har.

Den eneste som kanskje kan sammenlignes er Magnus Carlsen og den enorme interessen som sjakk plutselig har fått i Norge. Men sjakkinteressen er nå helt i startfasen, vi vet ikke helt hvor lenge den vil holde. Det vi kan være helt sikre på at de fleste av de utallige talentene vi nå har innen sykling, gjorde sitt idrettsvalg på grunn av Thor Hushovd.

Espen Hansen er Aftenpostens sykkekspert.

All ære til Knut Knudsen, Dag Erik Pedersen, Dag Otto Lauritzen, og de andre som der var før Hushovd. I Norge var ikke sykling så stort som de involverte gjerne ville ha det til. Det var først da Hushovd, og delvis Kurt Asle Arvesen, begynte å yppe seg på TV2s sendinger fra Tour de France, at sykkelinteressen virkelig tok av.

Sommerunderholdning

Det ble rett og slett en sommersyssel å se Hushovd kjempe om etappeseirer og grønne trøyer. Godt akkompagnert av Johan Kaggestad og Christian Paasche, steg Tour de France— og sykkelinteressen til det foreløpige crescendoet som kom i 2011 med fire førsteplasser (to til Hushovd og to til Boasson Hagen), Hushovd en uke i gul trøye og hans kanskje aller største sportslige prestasjon: Måten han vant den 13. etappen på, da han i den regnbuefargede VM-trøya fløy over fjellene og viste alle som bare trodde han kun var en spurter, at han også behersket de tunge etappene. Noe av hyllesten jeg skrev da om Hushovds betydning for sykkelsporten her hjemme er verd å repetere:

  • Rekrutteringen. Antall konkurranselisenser har eksplodert de siste årene.

  • Antall TV-timer og spaltemetere. En halv million har sett på TV 2 på det meste.

  • Sponsorinteressen. Den kunne vært helt knust av de internasjonale skandalene.

  • Salget av sykler. Folk har rett og slett kastet seg på sykkelen og blitt i bedre form!

På fredagens pressekonferanse takket sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, med noen enkle ord, Hushovd for alt han har gjort for norsk sykkelsport. Tiedemann Hansen er en av Hushovds største beundrere, og det vanker nok mye mer enn bare varme ord når punktum settes i høst.

VM-gullet størst

Hushovd setter VM-gullet øverst på sin imponerende merittliste. Seieren i australske Geelong ville nok fått konkurranse dersom han hadde klart det han hadde som sitt store mål helt fra tidlig i karrièren: Å vinne brosteinsklassikeren Paris–Roubaix. Han var en velt unna, og det såret har ikke grodd helt ennå.

Da var det et uhell som nektet ham seieren. Altfor mange andre ganger har det vært konkurrentenes juks som har stått i veien. Han kunne vunnet mye mer dersom ikke sykkelsporten hadde vært så råtten som den var da. Jeg vet jeg har bommet før når det gjelder å tro på folk som bedyrer at de ikke har tatt snarveier. Når det gjelder Hushovd har det aldri vært et tema. Jeg glemmer da aldri hans tidligere lagkamerat i Crédit Agricole, esteren Jaan Kirsipuu, selv proff fra 1992 til 2012 og en som visste om alt som rørte seg i feltet, uttalte seg i 2007 om sykkelsporten generelt og Hushovd spesielt:

«Thor Hushovd er en av ytterst få rene toppryttere.»

Tøff sjef

Nå skal man ikke legge altfor mye vekt på én manns uttalelser, men det har aldri vært noen spekulasjoner om nordmannen. Heller ikke innad i feltet. Hjemmefra har han fått med seg de riktige holdningene. Som proff kom han til en mann med nådeløs holdning mot doping. Credit Agricole-sjef Roger Legeay poengterte hele tiden at det var viktigere for ham med et rent lag enn seirer oppnådd på falsk grunnlag.

Sørlendingen har selv ikke alltid fremstått like flink til å ta avstand fra den grusomme dopingkulturen i sykkelsporten. Han vegret seg lenge for å ta et ordentlig oppgjør. Til meg har han flere ganger sagt: «Jeg kan ikke si noe offentlig så lenge jeg ikke vet sikkert.» Dette gjaldt blant annet om sin gamle venn Lance Armstrongs dopinghistorie.

Han har nok skjønt mye mer enn han har sagt, og fredag poengterte han at han har mer på hjertet. Det kommer en bok i høst der han skal fortelle mer enn det han gjorde på pressekonferansen. Han sier selv det kommer frem ting der som vil skape overskrifter.

Etter 15 år i «Dr. Jekyll and Mr. Hyde»-sporten sykling skulle det være nok å ta av.