— Det vil det. Det kommer en ærlig bok, og det kommer selvfølgelig ting som kan skape overskrifter, sier Hushovd til NTB på spørsmålet om det kommer ting i boken noen ikke vil like.

Syklisten fra Grimstad fortalte fredag at han legger opp etter høstens VM i Spania. En imponerende karriere på sykkelsetet er snart over.

Det ble ti etappeseirer i Tour de France, to grønne poengtrøyer i samme ritt og etappeseirer også i Giro d'Italia (1) og Vueltaen (3). Aller øverst rangerer han VM-gullet fra 2010.

— Jeg tror ingen andre idrettsutøvere i Norge har betydd mer for sin idrett enn Thor har betydd for norsk sykkelsport. Den veksten vi har sett, er kommet mye på grunn av de enorme prestasjonene Thor har levert, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NTB.

Beintøffe år

De siste årene har vært tunge for Hushovd. Etter 15 sesonger i toppen er det snart slutt.

— Det har vært en fantastisk karriere, som jeg er stolt av og som jeg kan se tilbake på med et stort smil om munnen, forteller sørlendingen.

— Men de to-tre siste årene har vært beintøffe. Jeg har syklet med virus (kyssesyke) i kroppen. Det har satt meg veldig tilbake. Jeg har vært langt nede fysisk og mentalt. Ikke på den måten at jeg har syntes synd på meg selv, men fordi jeg har måttet presse meg så mye for å henge med. Det orker jeg ikke mer, sier austegden.Den endelige beslutningen tok han i vår. Selv ikke VM-suksess i Spania i september, kan få Hushovd til å snu.

— Jeg kommer ikke til å ombestemme meg. Vinner jeg VM, blir det spesielt om VM-trøyen må henge i en kjeller gjennom et helt år, men jeg legger opp uansett etter 2014, sier Hushovd.

Føler seg snytt

En rekke stjernesyklister er blitt avslørt for dopingmisbruk i årene hvor Hushovd har vært proff. Han innrømmer at han føler seg snytt for flere gode plasseringer.

— Ja, det er det mange ganger jeg tenker, dessverre. Men det er ting en kan bare akseptere, selv om det er helt feil. En vet jo ikke, men det er jo mange ganger det kommer til overflaten (flere år) senere, og da føler en seg snytt. Det er blitt verre og verre, jo mer som er kommet til overflaten de siste årene, sier Hushovd.

— Alle mine resultater er kommet uten snarveier. Det er en prestasjon i seg selv i denne idretten, påpeker verdensmesteren fra 2010. (©NTB)