Fredag annonserte Thor Hushovd at en lang og innholdsrik karriere snart er over. Syklisten, som har vært i verdenstoppen i over et tiår, fortalte på en pressekonferanse at han nå er sliten, men fortsatt klart for å hevde seg for siste gang i høst.

Men 36-åringen kunne også hevdet seg i en helt annen idrett, ifølge Johan Kaggestad. Ekspertkommentatoren og treneren, som har fulgt Hushovds karriere tett helt siden sørlendingen var tidlig i tenårene, mener Hushovd også hadde det som skulle til for å lykkes i langrenn. – Hadde han vokst opp på et sted på Østlandet hvor det var et skimiljø, og ikke på Sørlandet hvor sykling er stort, kunne han vært verdens beste langrennsløper isteden , sier Kaggestad til Aftenposten.

Kunne vært Northug

Han husker selv å ha sett Hushovd hevde seg i skisporet mot utøvere som var i norgestoppen.

— Han gikk jo omtrent bare ett løp i året. Jeg så ham i et turrenn på Ringerike, hvor han stilte med selvsmurte ski uten skismøring. Likevel slo han løpere fra juniorlandslaget i langrenn på 20 kilometer, mimrer Kaggestad.

– Han kunne vært Norges Northug ti år før Northug selv?

– Ja, det kan du si. Hadde han satset på langrenn, ikke sykling, tror jeg han hadde vært i verdenstoppen.

Som for Northug er det også spurtene som har gjort at Hushovd har vokst fram som en av landets desidert største idrettsprofiler.

Gullstatuer hos TV 2

Kaggestad har som TV 2s ekspertkommentator i Tour de France fått gleden av å følge Grimstad-mannens ti etappeseiere i de prestisjefylte rittet. Kaggestad slår fast at Hushovd skal ha en stor del av æren for at treukersrittet har blitt så populært i Norge.

TV 2 sendte rittet også i 1998 og 1999 - men det var ikke før Hushovd debuterte i 2001 at interessen virkelig tok av.

– At han fikk sitt gjennombrudd gjorde jo at TV 2 våget å virkelig satse på Tour de France. Han er den som har løftet interessen for sykling i Norge, både gjennom sine resultater og sin fantastiske væremåte. Samtidig er han vel den mest omtalte og gjenkjente norske idrettsutøveren i andre europeiske land gjennom det siste tiårene.

Dag Erik Pedersen. Foto: Morten Holm, NTB scanpix

Den tidligere syklisten Dag Otto Pedersen, som nå er programleder på NRK, er helt enig i at Hushovds suksess har vært helt avgjørende for nordmenns interesse for sykling generelt og Tour de France spesielt. – Jeg har sagt tidligere at TV 2 burde lage en gullstatue av ham og ha foran både hovedkontoret i Bergen og kontoret på Karl Johan i Oslo. Det er tabloid og litt fleipete sagt, men han har definitivt betydd enormt for interessen for Tour de France. De startet jo å sende uten nordmenn i rittet, men så tok det helt av etter at Hushovd kom med i 2001, sier Pedersen til Aftenposten.

Blant de største

Begge de to ekspertene bruker anledningen til å hylle Hushovd for det han har oppnådd på sykkelsetet.

Hushovd på fredagens pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

– Det er en fantastisk karriere som nå er kommet til sin ende. Han har betydd så utrolig mye. Både i kraft av sine resultater og prestasjoner, men også som person og med sine holdninger. Han har vært et forbilde for unge idrettsutøvere og syklister, mener Pedersen, som selv tok tre etappeseirer i Giro d’Italia. — Han er definitivt en av de aller største i norsk idrett gjennom tidene , legger han til.

– Det er selvsagt vedmodig at han nå legger opp. Men man har vel skjønt at denne dagen kom til å komme, og at det nå er slutt på en lang og fantastisk karriere, supplerer Kaggestad.

- Ble mer komplett

Som for andre mener Kaggestad at VM-seieren i 2010 var Hushovds karrierehøydepunkt. Men han trekker også fram etappeseieren til Lourdes i 2011-utgaven av Tour de France, da Hushovd hentet inn et brudd alene i kupert terreng, og dermed sikret seg seieren på en annen måte enn på oppløpet, der han som regel var sterkes.

– De siste årene i karrieren utviklet han seg til å bli en mer komplett syklist gjennom å endre treningen. Han utviklet seg til å bli god i kuperte løyper.

Thor Hushovd jubler for etappeseier, mens Edvald Boasson Hagen må innse at han er slått. Foto: AP

Samme år sørget også Hushovd sammen med Edvald Boasson Hagen for et annet meget minneverdig øyeblikk i norsk idrettshistorie. 19. juli, fire dager etter maktdemonstrasjonen til Lourdes, tok Hushovd sin siste etappeseier i rittet etter å ha slått landsmannen i spurten.Da hadde de to sammen med Ryder Hesjedal, som har norske aner, dannet en trio i front gjennom hele avslutningen av etappen.

Til slutt endte de to nordmennene med to etappeseirer hver i 2011. – Det er absolutt øyeblikk jeg husker. Det var også veldig stort da han ble verdensmester, sier Boasson Hagen til NTB.

Han synes det er litt trist at Hushovd gir seg etter årets VM i Spania.– Det er leit at han gir seg. Han har vært med i mange år og har vært en meget god syklist. Han har hatt noen tøffe år, men jeg er litt overrasket over at han legger opp denne sesongen, sier han.

— Mangler det lille ekstra

Begge mener at Hushovd nå mangler det lille ekstra som gjør at han er i verdenstoppen, og mener det er naturlig at han nå ikke orker mer.

– Han er nok der at det fortsatt er gøy å trene, men han orker ikke å ta ut det siste som trengs. Så må man huske på at han har vært proff i 15 år nå, og vel har syklet 30 – 35.000 kilometer hvert år siden da. Ganger du det, så får du en imponerende avstand, sier Kaggestad.For ordens skyld – rundt Ekvator er det like over 40.000 kilometer. En distanse Hushovd dermed har vært nær ved å tilbakelegge hvert år de siste 15 årene.

– For Thor fungerer det ikke der det skal. Og selv om han har gjort det bra i enkelte B-ritt, så er det ikke der han vil være. Han ønsker selvsagt å kunne kjempe i Tour de France, Paris-Nice og de store rittene, og der er han ikke nå. Og i proffsykling er du sjanseløs når du ikke klarer å bli hundre prosent restituert, slår Pedersen fast.