En lang og innholdsrik karriere er nå over for Thor Hushovd. Fredag holdt 36-åringen en pressekonferanse hvor han fortalte om hvorfor han velger å legge opp etter årets sesong.

På et lite møterom på Tjuvholmen-hotellet The Thief var det fullt hus da «Oksen fra Grimstad» ankom ett minutt over elleve. Sammen med pressen var blant andre sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, sykkelekspertene Mads Kaggestad og Dag Otto Lauritzen og Hushovds foreldre også på plass.

  • Se video fra pressekonferansen øverst i saken

Men selv om han nå har bestemt seg for å legge opp, har han fortsatt ambisjoner som syklist en liten stund til. For før han gir seg skal han fullføre årets sesong.

szd43c2d.jpg

– Jeg legger ikke opp i dag. Jeg skal vinne sykkelritt i høst først, og jeg skal komme tilbake til mitt nivå først. Så skal jeg sykle VM, og etter det legger jeg opp. Da er 15 år som proffsyklist over , sa Hushovd på pressekonferansen på hotellen The Thief i Oslo.

— Sykling er ikke alt

En tydelig preget Hushovd fortalte at han nå trenger fri, etter å ha kjempet seg tilbake på sykkelsetet etter å ha slitt med sykdom.

– Sykling er ikke alt her i livet. Jeg fikk ikke vært der da Isabell tok sine første skritt, syklet for første gang og lå alene på sykehus. Da var pappa ute og syklet. Jeg vil oppleve de tingene med Niklas, sa en tydelig preget Hushovd.

Han ble for to uker siden vraket fra BMCs lag til Tour de France. Det er andre året har det tradisjonsrike etapperittet går uten «Oksen fra Grimstad».

Mareritt

De siste årene har skader og sykdom gjort sitt til at han har slitt med å komme tilbake til sitt nivå. På pressekonferansen startet han med å fortelle om hvordan alt snudde i 2012, da han ble syk og var sengeliggende med høy feber i 2 1/2 døgn.

– Det var da marerittet begynte. Det har vært kjempetøft siden. Jeg forsøkte å rekke Tour de France og OL det året, men måtte til slutt innse at jeg ikke rakk noenting, sa Hushovd.Han kom tilbake i 2013, men har kun i korte perioder vært på sitt normale nivå. Og all motgangen har gått inn på ham.

– Jeg har til tider vært langt nede både fysisk og psykisk. Jeg stilte meg spørsmålet om jeg gidder dette mer. Det spørsmålet vet jeg mange andre også har stilt.

Hindringer, ikke problemer

Han fortalte på pressekonferansen om hvordan han dro til Argentina for å sykle et ritt tidlig i 2013. Men der ble det en kamp for å i det hele tatt komme i mål. Hushovd fortalte at han var fast bestemt på at han skulle fullføre, og at han var nødt til å bryte en del barrierer for å klare å komme seg i mål, langt bak de beste.

– Det er kommet noen tårer, men ikke fordi jeg synes synd på meg selv. Det er fordi det har gjort så vondt på sykkelen, la han til.

Da NM i Grimstad kom i 2013, følte han imidlertid at ting snudde.

— Det var et løp jeg måtte vinne og et løp jeg vant med stil. Fra den dagen blomstret jeg som syklist igjen. Jeg koste meg, og jeg fikk vist at min tid som syklist ikke var over – at jeg ikke var for gammel. Det var ikke dere jeg skulle bevise det for, men meg selv, sier han.

Thor Hushovds foreldre Per og Unni fulgte fredagens pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Nordmannen har vært en av de aller tydeligste forkjemperne mot doping i en sport som har hatt mange dopingskandaler mens han var aktiv. Han mener at måten han har taklet sykdommen på ligner på den han har hatt for å slå doperne.– Jeg har egentlig ikke sett på det som problemer, men mer som hindringer jeg skal klare å komme meg rundt. Det er sånn jeg har tenkt også om doping i hele min karriere. Jeg har ikke fokusert på at andre har dopet seg, men bare tenkt på hva jeg kunne gjøre for å bli bedre. Det tror jeg har vært en stor styrke for meg i hele karrieren. Da har jeg hvertfall ikke blitt slått på forhånd.

Hemmelig VM-mål

Fortsatt er det ikke noe i veien med selvtilliten til 36-åringen, som i over et tiår har vært blant Norges aller største idrettsprofiler.

– Når jeg sitter her nå, vet jeg at jeg fortsatt er en ekstremt sterk syklist. Jeg hadde vunnet mange løp i dag dersom jeg ikke hadde syklet min tredje sesong med et kyssesykevirus i kroppen , slo Hushovd fast.

Hva målet hans er i VM til høsten vil han ikke gå ut med.

2010: Thor Hushovd blir verdensmester på landevei i Australia. Foto: NTB scanpix

– Jeg vil ikke gå for hardt ut. Et VM er et verdig punktum for en lang karriere. Jeg drar ikke dit for å være turist — jeg drar dit for å sykle fort.Men han slo fast at det definitivt er over for ham etter mesterskapet i spanske Ponferrada i september.

Fått tilbud

Hva framtiden nå bringer for ham er ennå ikke klart.

– Jeg har fått spennende tilbud fra både inn- og utland. Det kan gjerne være noe annet enn sykkel. Men jeg har holdt på med sykkel hele livet, så det ville vært synd å gå helt vekk fra det., sier han.

Han skal nå heller ikke sykle fellesstarten i NM, som arrangeres i Eidsvoll søndag.

36-åringen har gjennom sin karriere i sykkellagene Garmin-Cervélo, Cervélo, Crédit Agricole og BMC vært blant verdnes beste avsluttere i over et tiår. Høydepunktet i karrieren kom da han vant VM i australske Melbourne i 2010. Han har ti individuelle etappeseiere i Tour de France, i tillegg til å ha vunnet den grønne poengtrøya to ganger.