LILLESTRØM (Aftenposten): Torsdag møtte landslagssjef Per-Mathias Høgmo (55) pressen i sammenheng med de kommende kampene mot Aserbajdsjan og Sverige.

Helt uoppfordret kom landslagssjefen med en engasjert oppfordring til den norske fotballfamilien. Årsaken er lang tids frustrasjon over hvor kort sesongen i Norge varer.

— Jeg diskuterer mye med spillerne, og jeg har gjort meg en refleksjon om at norsk fotball kanskje er blitt for bedagelig, sier Høgmo.

Eliteseriesesongen 2015 startet 6. april og avsluttes 8. november. Høgmo mener at sesongen bør utvides med minst halvannen måned, og at seriestarten bør være på høsten.

— Jeg mener vi kan spille to måneder mer i norsk fotball. Man kan snu sesongen til høst-vår slik de gjør i Østerrike og Danmark. Vi må hvert fall spille fra 1. mars og ut november.

LES LARS TJÆRNÅS´ BLOGG OM HØGMOS UTSPILL

— Toppklubbene sier ikke nei

Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, ønsker landslagssjef Per-Mathias Høgmos engasjerte innlegg velkommen. Foto: NTB SCANPIX

Eliteklubbene og deres interesseorganisasjon Norsk Toppfotball (NTF) var pådrivere for at serien skulle starte så sent som 6. april i år. Klubbene ville nemlig vente til etter landslagspausen i mars før de startet sesongen.Administrerende direktør i NTF Leif Øverland er imidlertid klar på at hans organisasjon ikke nødvendigvis er uenige i Høgmos utspill.

— Vi er positive til at det diskuteres. Dette kan være et viktig tiltak for å bedre konkurransesituasjonen, men det finnes også mange andre tiltak. Uansett er det ikke toppklubbene som sier nei. Vi ønsker en debatt om dette, og at man ikke slår ned de gode ideene. Vi trenger flest mulig gode ideer, og en strategi og handling etter det, sier Øverland til Aftenposten.

Svake i mars

Landslagstreneren tror en endring kan gjøre norsk fotball mer konkurransedyktig internasjonalt. De store ligaene lenger sør i Europa går stort sett fra august til mai.

I praksis varer sesongen to måneder kortere i Norge enn i mange andre land. Høgmo mener at serieoppsettet er én av årsakene til at det norske landslaget tradisjonelt sett har prestert dårlig i mars. I år tapte Norge hele 1-5 mot Kroatia i mars måned.

— Når vi møter Kroatia borte i en viktig kamp, har vi tre av fem spillere i bakre femmer som ikke har konkurrert på fire måneder. Hva betyr det for norske spillere og landslaget? Jo, de blir slitne.

Norge tapte 1-5 for Kroatia i mars. Her trøstes Norges stjerneskudd Martin Ødegaard av Kroatias landslagssjef Niko Kovac etter kampen. Foto: NTB SCANPIX

Landslagssjefen ville imidlertid ikke peke fingeren mot enkeltpersoner for det han mener er en uholdbar situasjon.— Vi må ta skyld alle sammen for at vi har havnet der vi er. Til syvende og sist er det besluttende organ som må ta den beslutningen. Det er politikere, ledere i klubbene og alle som er opptatt av norsk fotball, sier Høgmo.

— Dette ligger mentalt

Når sesongen skal starte og slutte, har lenge vært et hyppig debattert tema i norsk fotball, blant annet på grunn av de mange kampene som har «snødd bort» opp gjennom årene.

Landslagssjefen er imidlertid overbevist om at dagens teknologi, for eksempel ved varmeanlegg under gressmattene, gjør det mulig å spille mye lenger i Norge.

— Det er ikke noe problem. Dette ligger mentalt, om man virkelig gidder og vil, og evner å gjennomføre det. Det finnes ingen andre argumenter for at vi ikke skal gjøre det, sier Høgmo.

Leif Øverland i NTF beskriver Høgmos engasjerte innlegg på pressekonferansen som «flott». Han mener også at norske fotballedere må vurdere om den norske modellen har blitt «bedagelig».

- Vi ligger etter resten av Europa. Vi må se på oss selv og være ydmyke. Hva skal til for å få til et kvalitetsløft?

En slik endring som Høgmo foreslår kan tidligst tre i kraft til 2017-sesongen. Et eventuelt forslag må nemlig stemmes over på fotballtinget i mars 2016.