— Her trenger vi mer tid. Nå skal norske supportere og fotballedere og alle som bryr seg om norsk fotball få lov til å diskutere mer. Vi skal være glad for at vi diskuterer og da må det ikke gå prestisje i den datoen vi satte, sier Leif Øverland, direktør i Norsk Toppfotball (NTF). Opprinnelig hadde han håpet å kunne legge frem et forslag på neste fotballting i mars.

Stille på fotballtinget

Dermed er det endelig klart at det ikke blir vedtatt noen grunnleggende endringer av seriesystemet nå. Når fotballederne møtes til fotballtinget på Ullevaal stadion første helgen i mars, vil det ikke ligge noen radikale endringsforslag på bordet. Men det er dermed ikke sagt at det på fremtidige fotballting ikke kan komme nye forslag til endringer av seriesystemet med bakgrunn i de funn som er gjort i utredningene som er gjort i løpet av 2014. — Vi legger rapporten frem for Toppfotballutvalget (TFU) uten å foreslå endringer av serien i denne omgang, sier Leif Øverland til Aftenposten.no.

Skal behandles i neste uke

Tidlig i neste uke skal altså rapporten som Hypercube, utarbeidet med forslag om endring av seriestrukturen, diskuteres i Toppfotballutvalget. I dette utvalget sitter blant andre fotballpresident Yngve Hallén, generalsekretær i NFF Kjetil Siem, toppfotballsjef Nils Johan Semb, Jo Bergsvand (prosjektleder i NTF), Bjarne Berntsen (styreleder i NTF) samt tidligere nevnte Leif Øverland.

Leif Øverland, direktør i Norsk Toppfotball. Foto: NTB Scanpix

Norsk Toppfotball, som organiserer lagene i de to øverste divisjonene, startet i fjor vår en prosess hvor de ønsket å se på seriestrukturen. Et nederlandsk konsulentfirma (Hypercube) med erfaring fra både belgisk og nederlandsk fotball, ble innleid til å utrede mulige modeller for en ny norsk serieordning.På bakgrunn av denne utredningen ble det lagt frem en rekke skisser til hvordan et fremtidig seriesystem kan se ut.

  • Redusere antall lag i eliteserien til 12 eller 14 lag.

  • Innføre sluttspill.

  • Lage ett nytt nivå i seriepyramiden

  • Flytte cupfinalen til våren.

  • Innføre et nytt nivå mellom dagens 1. divisjon og dagens 2. divisjon med to avdelinger.

Møtte mye motstand

Protestene var mange og umiddelbare fra en rekke profilerte fotballedere. Nå har styret i Norsk Toppfotball innsett at det kreves en bredere debatt.

Et av innspillene fra Hypercube er endelig lagt dødt.

— Det blir ikke mer snakk om å legge cupfinalen til våren, slår Leif Øverland fast.

Det har vært stor motstand blant klubbene om både å redusere antall klubber i Eliteserien og å innføre et sluttspillsystem.

Fortsatt åpne for endringer

Men selv om anbefalingen fra nederlandske Hypercube ikke blir fulgt i denne omgang, vil det fortsatt være muligheter for endringer.

— Vi trenger en skikkelig debatt om hvordan vi skal bli en bedre toppfotballnasjon. Fakta er, til tross for noen gode resultater for landslaget i høst, at hverken Molde eller Rosenborg kom seg videre ut i Europa. Fakta er at Norge har sakket etter andre sammenlignbare land de siste årene. Derfor trenger vi en åpen og god diskusjon om hvordan vi skal klare det, sier Leif Øverland.

Tilbakemeldingene fra flere av klubbene i de øverste divisjonene var negative etter at forslagene ble lagt frem i begynnelsen av november. Ledelsen i Norsk Toppfotball har nå lyttet til kritikken og funnet ut at tiden ikke er moden.

— Det betyr ikke at vi har lagt mulige endringer på is for all fremtid. Uansett har utredningen gitt oss et godt grunnlag for en videre diskusjon, sier Øverland.

Fotballpresidenten forstår

Fotballpresident Yngve Hallén tar til etterretning at Norsk Toppfotball ikke har funnet grunnlag for å gå videre med forslag til radikale endringer av seriesystemet i denne omgangen.

Yngve Hallén tar til etteretning at det ikke kommer nytt forslag om seriesystem. Foto: Aleksander Andersen, Scanpix.

— Jeg synes at den jobben som er gjort av Norsk Toppfotball er god og gir oss grunnlag for videre diskusjon. Deres arbeid er ikke bortkastet selv om det ikke blir noen store endringer nå, sier Hallén til Aftenposten.Norges Fotballforbund har gått over til årlige ting. Det betyr at en sak med forslag til nytt seriesystem fort kan dukke opp igjen allerede i 2016. Toppfotballsjef Nils Johan Semb har tidligere vært for en reduksjon av antall lag i eliteserien.

– Jeg har ment og har tro på at en spissing (redusering av antall lag, journ.anm.) vil være er utviklende for norsk fotball. Når man ikke velger å gjøre det, finnes det flere andre ting som kan utvikle norsk fotball, sier Semb til Aftenposten.

– Det finnes en del som er positive til endringene, men flertallet ønsker definitivt å beholde seriesystemet slik det er i dag.

Les også: