Hva har de internasjonale forbundene for håndball, friidrett, sykkel, fotball, ishockey, og sjakk til felles?

Skandalene.

Vi dekker idrettsskandalene med artikkelserie. Få med deg disse sakene også:

Slik reagerer norske idrettstopper: — Ting vi i Norge synes er helt absurd, er helt naturlig for andre.

Knut Langeland kommenterer: Penger, makt og begjær - derfor svindler de idretten.

Den siste tiden har kontroversene rundt idrettsorganisasjoner kommet på løpende bånd. Her er en gjennomgang av sakene som preger organisasjonene:

Det internasjonale håndballforbundet (IHF)

Egyptiske Hassan Moustafa har vært håndballforbundets president i en årrekke, og er blitt gjenstand for solid kritikk fra blant andre den norske tidligere håndballpresidenten Karl-Arne Johannessen og håndballegenden Frode Kyvåg.

Moustafas rekke av spesielle avgjørelser er lang, men noen av de ferskeste er blant dem som har vakt mest oppsikt. Før årets VM i Qatar vraket IHF Australia, som var kvalifisert til mesterskapet. Til fordel for verdens største håndballand Tyskland, som ikke hadde kvalifisert seg. Begrunnelsen var først at Oseania ikke er anerkjent som kontinentalt forbund, til tross for at de har deltatt i VM flere ganger. Så viste Moustafa til at IHFs råd forbeholder seg retten til å vrake nasjoner som ikke holder godt nok sportslig nivå, en kategori de mente Australia var i.

Begrunnelsen fra Moustafas kontor var at håndballens stormakt Tyskland måtte med, selv om de hadde tapt sin kvalifisering i motsetning til Australia.

Dette fikk Island til å rase, fordi de sto øverst på den europeiske ventelisten. Enden på visen ble at også Island kom med. Det samme gjorde også Saudi-Arabia, selv om de hadde tre asiatiske land foran seg på venteliste, deriblant Sør-Korea.

Etter VM utropte Moustafa Qatar-VM som tidenes beste.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF)

Lord Sebastian Coe skulle være den nye vinen i IAAF, etter den korrupsjonsanklagede ekspresidenten Lamine Diack. Coe, en representant fra Storbritannia, en av de virkelige kulturbærerne i verden når det gjelder demokrati, lov og rett. Da det kom frem i ARD og Sunday Times i forkant av årets VM at IAAF sitter på svært mange mistenkelige dopingprøver de ikke har offentliggjort, fikk også Coe, som ble valgt til ny president tidligere denne måneden, en gyllen anledning til å markere motstand mot doping og den manglende åpenheten som preger internasjonal toppidrett.

Men Coe innfridde ikke forventningene mange hadde til ham. Han kalte dopingavsløringene en krigserklæring mot friidretten, og hånet dem som sto bak avsløringene. Det Coe sa fikk journalister og andre tilhørere til å riste vantro på hodet, men engelskmannens ord var populære blant flertallet av nasjonene i verden. Coes budskap til forsamlingen som skulle velge ham – og som i praksis betydde at ingenting skal endres på – gikk rett hjem og fikk ham valgt.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI)

Sykkelforbundet er kanskje det forbundet som har fått aller hardest medfart det siste tiåret. I en rapport bestilt av en reformkommisjon ledet av nåværende president Brian Cookson, kom det frem sterke og velbegrunnede beskyldninger om at de tidligere presidentene Hein Verbruggen og Pat McQuaid hjalp Lance Armstrong med å skjule dopingbruk gjennom årene han blant annet vant syv Tour de France-titler. De to, og flere andre skal ha visst at Armstrong dopet seg og hadde testet positivt, men så seg altså ikke tjent med å avsløre bedraget sportens superstjerne bedrev.

KAMERATER: Ekspresident i sykkelforbundet Hein Verbruggen skjulte tidligere sykkelstjerne Lance Armstrongs dopingbruk. Foto: Christophe Ena, Ap

Cookson sa dette om måten hans forgjengere opererte på, ifølge Daily Mail:— Det er klart at UCI har lidd kraftig i fortiden på grunn av mangelen på redelig styring og på grunn av at viktige beslutninger er tatt av enkeltpersoner som motarbeidet antidopingarbeidet.

I mai 2010 anklaget Floyd Landis Verbruggen for å ha mottatt 100.000 dollar i bestikkelse fra Armstrong for å skjule doping, noe Verbruggen avviste. Det kom likevel frem at Verbruggen og UCI hadde mottatt to donasjoner fra Armstrong for å drive antidopingarbeid (!) på henholdsvis 25.000 og 100.000 dollar. Verbruggen ble også beskyldt av BBC i 2008 for å motta tre millioner dollar fra japanske løpsarrangører for å ha fått sporten keirin inn på OL-programmet.

Nederlandske Verbruggen sitter som æresmedlem i Den internasjonale olympiske komité og ærespresident i UCI.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA)

Sepp Blatter. Som selve symbolet på kritikken mot internasjonale idrettsforbund, har han sittet på toppen av Fifa siden sommeren 1998. Kritikken mot ham og mot Fifa har vært massiv, blant annet på grunn av tildelingen av fotball-VM til Russland i 2018 og Qatar 2022, der påstandene er mange om at man har kjøpt stemmer for penger, med det formål å bli tildelt VM.

FOTBALLENS MEKTIGSTE: Sepp Blatter er fortsatt sjef for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), men han har sagt at han skal gi seg. Foto: Laurent Gillieron, Keystone via Ap.

I mai nådde situasjonen sitt klimaks da 14 Fifa-medlemmer ble arresterte og tiltalt for blant annet hvitvasking av penger og svindel. Tildelingen av fotball-VM i 2018 og 2022 blir nå etterforsket av både sveitsisk og amerikansk politi.

Den internasjonale olympiske komité (IOC)

Beskrevet som en koselig gutteklubb, bestående av eldre menn som har gitt hverandre posisjoner, er IOC kanskje den mektigste idrettsorganisasjonen i verden, og muligens også den mest upopulære. I alle fall i vesten, der mange har pekt på trenden med at flere og flere OL går til udemokratiske land.

Jean-Loup Chappelet, professor ved universitetet i Lausanne, forklarer all mystikken rundt hvordan IOC forvalter sine milliarder og tildeler sine OL slik overfor National Post (2014).

— Fordi de er en privat organisasjon som ikke er finansiert av noen stat eller befolkning, har de ingen forpliktelse til å gi fra seg informasjon eller vise åpenhet.

Mange medlemmer har opp gjennom årene vært innblandet i kampfiksing og ikke minst finnes det eksempler på at man har solgt stemmer for penger. Posisjoner går også i arv, som IOC-medlem Juan Antonio Samaranch jr, sønn av Juan Antonio Samaranch, mannen som i sin tid tildelte OL til Lillehammer.

Kritikken mot IOC var også massiv i forkant av Oslos søkerprosess frem mot OL i 2022. Der gikk kritikken spesielt mot IOCs svært kostbare krav til OL, mange mener et VG-oppslag som dokumenterte IOC-medlemmens krav til privatbiler, ekstravagant overnatting og mat, samt annen luksus, vippet politikerne i disfavør en OL-søknad.

Det internasjonale volleyballforbundet (FIVB)

En relativt beskjeden idrett i Norge, men internasjonalt er volleyball en pengemaskin, noe FIVB-presidenter opp igjennom har benyttet seg av. Den kanskje største skandalen er tidligere president Rubén Acosta fra Mexico som ga seg i 2008. Han skal ha overført 33 millioner dollar av FIVBs penger til sin private bankkonto før han ga seg. Men galskapen har ikke tatt slutt. I 2014 avdekket ESPN en spektakulær korrupsjonsskandale i det brasilianske volleyballforbundet, noe som har forgreininger til presidenten for det internasjonale forbundet Ary Graça Filho.

Ifølge Play the Game handler korrupsjonen om at presidenten og generalsekretær, Fábio Azevedo, også han fra Brasil, er innblandet i svært mistenkelige pengeoverføringer i forbindelse med en ny sponsoravtale med banken Banco de Brasil.

Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF)

René Fasel har vært president i IIHF siden 1994, og er også IOC-medlem. I 2011 fikk han ifølge The Nation en reprimande fra IOCs etikkråd for det som beskrives som en "spesiell" avtale som involverte en overføring av 1,9 millioner sveitserfranc til en gammel skolekamerat. Summen var betaling for rådgivningstjenester i forbindelse med å vinne sportskontrakter. Fasel nektet for at han hadde fått sin del av pengene, men innrømmet å ha utvist dårlig dømmekraft.

Selskapet skolekameraten jobbet for – Infront Sports and Media – er det samme som har hatt store kontrakter for Fifa, og som blir ledet av Sepp Blatters nevø Philippe Blatter.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE)

Den russiske politikeren og forretningsmannen Kirsan Iljumzjinov har vært president i FIDE siden 1995. Han har fått mye skryt for å ha promotert sjakk og å ha brukt mye av sin personlige formue på sjakk. Likevel, Iljumsjinov som har hentet sin støtte som sjakkpresident fra Russland og den tredje verden, er blitt beskyldt for å ha kjøpt seg til presidentembetet.

Da han ble gjenvalgt i 2010 sa presidenten i det engelske sjakkforbundet, CJ de Mooi, dette om valgprosessen:

— Det var utrolig. En farce av et valg. Du vil ikke tro hvordan forbundet regler åpenbart ble brutt. Det var ikke engang et forsøk på å få til rettferdighet og mulighet til å ytre seg fritt, sa De Mooi til The Guardian. Under valget nektet ifølge De Mooi Iljumsjinov sine meningsmotstandere å snakke, og han slo ganske enkelt av mikrofonen deres.

På toppen av det hele har Iljumsjinov i intervju med russisk TV sagt at han i september 1997 ble bortført av romvesener og tatt med til stjernene.